Νέα από Αρκαδία. Με θερμάστρα το τζάκι

 

Δεν είναι μόνο τα μέτρα λιτότητας που μας πνίγουν, είναι και η πνιγηρή οσμή του καμένου ξύλου από τα τζάκια που μας περισφίγγει. Ο φετινός χειμώνας ξαναφέρνει στο νου των μεγαλύτερων εικόνες και μνήμες Κατοχής, αποκαλυπτικές για το τι ζούμε και που πορευόμαστε.

Προσπαθώντας να γλιτώσουν οι Τριπολίτες  το κόστος του πετρελαίου άναψαν τζάκια και σόμπες. Και η αυξημένη καύση ξύλων το φετινό ιδίως χειμώνα  γέμισε την ατμόσφαιρα με επικίνδυνους για την υγεία ρύπους «φουντώνοντας»  τα σωματίδια αιθάλης στο εξωτερικό περιβάλλον. Παράλληλα οι δασικές υπηρεσίες εκπέμπουν SOS καθώς η λαθροϋλοτομία έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα δεν κινδυνεύουν μόνο τα δάση, αλλά απειλούνται και οι ελαιώνες όπου το ξύλο της ελιάς μοσχοπουλιέται.

Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Δεν αφήνουν τίποτε όρθιο. Και το θέμα δεν αφορά μεμονωμένους πολίτες που κόβουν λίγα ξύλα για να ζεσταθούν, αλλά οργανωμένα συμφέροντα τα οποία γνωρίζοντας την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού εισβάλλουν σε δάση και δασικές εκτάσεις και τα «αποψιλώνουν» αναφέρουν οι αρμόδιοι δασολόγοι.  Μάλιστα, πέρα από τις προστατευόμενες περιοχές, επιτήδειοι εισβάλλουν και σε ελαιώνες, κυρίως  τη νύχτα,  κόβουν ελιές και στη συνέχεια τις διαθέτουν στο εμπόριο. Πάμπολλες οι καταγγελίες από παντού και σε όλα τα δασαρχεία.

Η κρίση θέρμανσης συμπυκνώνει με τον τρόπο της τη σύγχυση που κατατρώει την ελληνική κοινωνία. Το κράτος, χωρίς σοβαρή πρόβλεψη των οικονομικών μεγεθών, χωρίς κατανόηση των αναγκών και των δυνατοτήτων των πολιτών, φορολόγησε υπερβολικά  το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεβάζοντας την τιμή του κατά πολύ με αποτέλεσμα να μην έχει  εισπράξει ούτε το ένα πέμπτο των προβλεπομένων φόρων, ο αστικός πληθυσμός στα διαμερίσματα να παγώνει με σβηστά καλοριφέρ, οι μαθητές στα σχολεία των ορεινών περιοχών να  τουρτουρίζουν, οι περισσότεροι να καίνε ξύλα και όλοι μαζί να αναπνέουμε αιθάλη και φονικά μικροσωματίδια.

Γι αυτό, κάτι πρέπει να γίνει. Και με την τιμή του πετρελαίου και με την λαθροϋλοτομία.

 

 

 

Συντονίζονται

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου διοργανώνει σύσκεψη εργασίας στην Τρίπολη την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 10.00 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης, με πρωτοβουλία της Γραμματείας του Τμήματος Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Σκοπός της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο αφενός την μεγιστοποίηση της παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες και  στα τοπικά θέματα παράλληλα με  την αντιμετώπιση των κρίσιμων πολιτικών προβλημάτων στην αυτοδιοίκηση και αφετέρου την εκλογή συντονιστικών οργάνων στην Περιφέρεια για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η σύσκεψη αφορά την τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σ’ αυτήν o ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάς, τα μέλη, οι φίλοι και οι συνεργαζόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, οι εκλεγμένοι στην Αυτοδιοίκηση, οι υποψήφιοι στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση και οι υπεύθυνοι αυτοδιοίκησης των ΝΕ.

Όχι τις Κυριακές

Την αντίθεσή του εκφράζει το  Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών Τρίπολης προς το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Μια τέτοια ρύθμιση, τονίζεται σε ανακοίνωση,  θα επιφέρει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο, αφού θα προκαλέσει:
1. Πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις χωρίς ανάλογο κέρδος.
2. Διάλυση των οικογενειακών σχέσεων.
3. Διατάραξη της κοινωνικής συνοχής.
4. Υποβάθμιση του επιπέδου ζωής.
Γι αυτό και το Σωματείο Κουρέων Κομμωτών απαιτεί την εγκατάλειψη κάθε παρόμοιας ιδέας και την απόσυρση οποιασδήποτε σχετικής διάταξης.

Κοινωνικό Ιατρείο

Ο Δήμος Τρίπολης τις προσεχείς ημέρες θα παραλάβει  τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό του Κοινωνικού Ιατρείου για να επανδρωθεί επαρκώς και να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Το Κοινωνικό Ιατρείο θα προσφέρει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη ,σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας, με τον Σύλλογο Νοσηλευτών Αρκαδίας , με οδοντιάτρους, φυσιοθεραπευτές και άλλους εθελοντές, προσπαθώντας να υποστηρίξει τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν την υφιστάμενη οικονομική κρίση. Θα στεγαστεί σε χώρο του Δημαρχείου και θα στελεχωθεί από εθελοντές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν εκφράσει την επιθυμία να προσφέρουν  τις υπηρεσίες τους.

Συγχωνεύσεις

Αιφνιδιάστηκαν  οι τοπικοί παράγοντες της Μεσσηνίας, μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ (3499/2012) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καταργούνται τα δύο νομικά πρόσωπα των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας και συγχωνεύονται σε ένα, με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας». Με αυτό το δεδομένο, καταργείται η διοικητική και λειτουργική οντότητα και διαχειριστική αυτοτέλεια του νοσοκομείου της Τριφυλιακής πρωτεύουσας.. Η συγχώνευση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και η -υπό ενιαία διοίκηση- υπόστασή τους και με ενιαία πλέον ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία, αποτελεί -όπως ανάλογες συγχωνεύσεις και άλλων νοσοκομείων της χώρας,  μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας.

Δηλώσεις Λυκουρέντζου

Αναφερόμενο σχετικά ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος είπε  σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» στο NETradio: «Αξιοποιούμε καλύτερα τις υφιστάμενες υποδομές. Είχαμε ένα σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί με έναν τρόπο που προκαλεί σπατάλη πόρων, σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού και τελικά δεν προσφέρουμε  τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες». Μάλιστα τόνισε εμφατικά ότι «Δεν κλείνουμε κανένα νοσοκομείο, ή στη Μεσσηνία για τη Κυπαρισσία. Τα νοσοκομεία ως νομικά πρόσωπα πήραν το όνομα του Νομού κάθε Περιφέρειας, για παράδειγμα «Νοσοκομείο Κεφαλονιάς», αλλά οι νοσοκομειακές μονάδες κάτω από αυτή τη διοίκηση παραμένουν και λειτουργούν. Μπαίνουν δηλαδή κάτω από κοινή διοίκηση και ορισμένες κλινικές συνενώνονται, αλλά στο εσωτερικό των νοσοκομειακών μονάδων», ενώ διασαφήνισε πως «Η μεταφορά των κλινικών που έγινε στην Αθήνα σε σχέση με τα παλιά θεραπευτήρια του ΙΚΑ, έγινε διότι διαθέτουμε καλύτερες υποδομές σε άλλα γειτονικά νοσοκομεία.

Διαμαρτυρίες για ΔΟΥ

«Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι θα δινόταν στις παραπάνω ΔΟΥ σιωπηρή παράταση λειτουργίας λίγων μηνών, προκείμενου να βρεθεί λύση για την μεταστέγασή τους στην ΔΟΥ Τρίπολης.

Όπως πληροφορηθήκαμε όμως, σήμερα το πρωί δόθηκε εντολή η ΔΟΥ Λεωνιδίου να μεταφερθεί στη  ΔΟΥ Παραλίου Άστρους. Ποιος πήρε την απόφαση, και με ποια σκοπιμότητα, να μεταφερθεί η ΔΟΥ Λεωνιδίου στο Παράλιο Άστρος, από την στιγμή που ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας είχε δεχτεί να παραχωρήσει χώρο και λειτουργικά  έξοδα για την εγκατάστασή της; Οι δημότες της Νότιας Κυνουρίας δεν αντιτίθεται στο σχέδιο του υπουργείου για κατάργηση των ΔΟΥ και μεταφορά τους στην Τρίπολη, με ταυτόχρονη δημιουργία των ΚΕΦ, αλλά αντιδρούν σε ενδεχόμενη συγχώνευση της ΔΟΥ Λεωνιδίου με αυτή του Παραλίου Άστρους, αφού κάτι τέτοιο αποδυναμώνει το Λεωνίδιο από μία ακόμα υπηρεσία του, προς όφελος του Αστρους. Ο Εμπορικός Σύλλογος Λεωνιδίου καλεί τους πολίτες του Λεωνιδίου, σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί αυτή η απόφαση, να συμμετάσχουν μαζικά στην κατάληψη του χώρου της ΔΟΥ, ώστε να μην επιτραπεί η μεταφορά του αρχείου στο Παρ. Αστρος.» Πηγή: leonidion.gr:

Χαμογελάτε

Ρώτησα την γυναίκα μου:  Που θέλεις να πάμε για την επέτειο μας;
– Κάπου που δεν έχω πάει καιρό.
Έτσι της πρότεινα την κουζίνα!

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *