Εσύ σε ποια “σπουδή” ανήκεις;

Κι όμως η λέξη “σπουδή” έχει δύο σημασίες, οι οποίες μάλιστα είναι σχεδόν αντίθετες μεταξύ τους..

Από τη μία “σπουδή” σημαίνει βιασύνη,

από την άλλη “σπουδή” σημαίνει μελέτη σε βάθος..
Αυτό λοιπόν που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό είναι:

-η υπερπληροφόρηση: κάνετε γκουγκλάρισμα μιας είδησης και θα δείτε άλλοτε αυτούσια, άλλοτε ολίγον παραλλαγμένη την είδηση ή την πληροφορία,

-η υπερπροβολή και το καταναγκαστικό υπερεγώ: οι ψυχολόγοι λένε ότι το facebook και το twitter βοηθούν στην αυτοπεποίθηση των ατόμων. Εποφθαλμιά όμως ο ναρκισσισμός, αλλά και η καταναγκαστική υποχρέωση για τοποθέτηση μέσω ενός τουιταρίσματος ή ενός ποστ ή ενός “σχολίου” (συνήθως ανώνυμου) σε ιστοσελίδες-μπλογκς κλπ..
Έτσι υπεραπλουστεύονται τα πράγματα. Απλά και κυνικά βρίσκουμε “ενόχους” και “ήρωες”. Βρίσκουμε “ηγέτες”. Αυτοί οι “ηγέτες” πολλές φορές αποδεικνύονται ηγέτες του “πληκτρολογίου”. Την πατάμε λοιπόν μέσω μάλλον της πρώτης σημασίας της σπουδής, δηλαδή της ..βιασύνης. Βιαζόμαστε να τοποθετηθούμε επί ζητημάτων, να συνταχθούμε. Ψάχνουμε ωραίες εκφράσεις, “βαριά” επίθετα, ζητούμε γκιλοτίνες, κρεμάσματα και άλλα συναφή..

Με τη σπουδή (της βιασύνης) μπορεί να δώσουμε μια λύση Χ σε ένα ζήτημα, με τη σπουδή (της μελέτης σε βάθος) να δούμε τελικά ότι η λύση Χ είναι λανθασμένη για Υ λόγους.

Με τη σπουδή (της βιασύνης) μπορεί να πούμε ΝΑΙ σε κάτι “νέο”, με τη σπουδή (της μελέτης σε βάθος) να καταλάβουμε ύστερα ότι αυτή η γενίκευση και η κατάφαση (πχ το ΝΑΙ στο “νέο”) αποτελεί επιδερμική ψηλάφηση και επιπόλαιη προσέγγιση.

Με λίγα λόγια, με τη μια “σπουδή” μπορεί να οδηγηθούμε σε λανθασμένες προσεγγίσεις, ενώ με την άλλη “σπουδή” μπορεί να χάνουμε χρόνο.
Χρειάζεται η εύρεση της αναλογίας αυτών των “σπουδών”, όμως θα έλεγα ότι η δεύτερη “σπουδή”, αυτή της μελέτης σε βάθος είναι πιο ασφαλής. Είναι αυτό που οι επιφανείς επιστήμονες λένε: “μην κοιτάς απλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά. Κοίτα και καμιά μετα-ανάλυση, κοίτα και καμιά ανασκόπηση..”.

Δε χρειάζεται λοιπόν απλά “αγγίζοντας” το οποιοδήποτε πρόβλημα να νομίζουμε ότι το ξέρουμε ή ότι έχουμε την “αλήθεια” του. Χρειάζεται να το αναμοχλεύσουμε, να το μελετήσουμε και τότε που ξερεις μπορεί και κάτι απρόσμενο να έλθει στην επιφάνεια. Μπορεί να γίνει πράξη αυτό που λέει μια αγαπημένη μου (Τσαλίκογλου) σε τίτλο βιβλίου της ότι “Το Μέλλον Ανήκει στην Έκπληξη”, θα προσέθετα ότι το μέλλον ανήκει στην έκπληξη του ..εις βάθος !!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

e-mail: bertzeletos@gmail.com
e-mail: info@bertzeletos.gr
site:    www.bertzeletos.gr
blog:   http://bertzeletos.posterous.com/
YouTube channel:  http://www.youtube.com/user/dimbertz/videos
Skype:  dimitris.bertzeletos
Linkedin:  http://www.linkedin.com/profile/edit?trk=hb_tab_pro_top

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *