Νέα από Αρκαδία. Επίκαιρα μηνύματα

Η χθεσινή ημέρα του αγιασμού των υδάτων στην ορθόδοξη λατρεία αποτελεί ταυτόχρονα και μια υπόμνηση της οικολογικής διάστασης αλλά και της σημασίας που πρέπει να δίνουμε στη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων του τόπου μας, πράγμα που ορθώς   επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των οικολόγων – πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπούκλης, σημειώνοντας ότι αν  «δεν αντιδράσουμε άμεσα, το νερό θα πάψει να αποτελεί συλλογικό αγαθό».

Εμείς για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε στο θέμα για να υπενθυμίσουμε στις πολιτικές μας ηγεσίες τα αυτονόητα, να μην αδιαφορούν ούτε να εξακολουθούν να δίνουν την εντύπωση ότι το νερό, ως… δώρον Θεού, θα μας προσφέρεται αφειδώς εις τον αιώνα τον άπαντα. Ως εκ τούτου, οφείλουν να λάβουν μέτρα, να μεριμνήσουν διά παν ενδεχόμενο, να «προσέχουν για να έχουμε», παρά την παγκόσμια υπερθέρμανση και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί  δυστυχώς θυμούνται το πρόβλημα μόνο σε περιόδους ανομβρίας και όταν θέλουν να κάνουν αυξήσεις στα τιμολόγια. Την ίδια στιγμή, τα νερά αφήνονται να καταλήγουν στη θάλασσα, η ποιοτική προστασία τους ήταν ανύπαρκτη, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει συρρικνωθεί και λόγω της υπερεκμετάλλευσης ενώ η ρύπανση, σε όμβρια νερά, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες, κατέστη ο μεγάλος κίνδυνος. Σωστά έχει ειπωθεί αρμοδίως πως  «μετά το δημογραφικό, το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μας είναι το νερό και η διαχείρισή του», διότι με την έλλειψή του, «δεν θα διψάσουμε μόνο, αλλά θα πεινάσουμε». Τα τελευταία χρόνια, οπότε τα προβλήματα επάρκειας των υδάτινων πόρων έγιναν απειλητικά για τη γεωργία, καθώς ο φόβος της ερημοποίησης κατέστη υπαρκτός, αλλά και για τον τουρισμό, δεδομένου ότι, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετακινείται στα νησιά, άρχισε κάτι να κινείται. Απέχει όμως πολύ από το να δίνει οριστική λύση στα προβλήματα.

Στο νομό μας  προτάσεις πολλές έχουν υπάρξει από τα ειδικά γραφεία της Περιφέρειας και αν δεν κάνουμε λάθος κάποιες μελέτες φέρονται να έχουν προχωρήσει για συγκεκριμένα υδατοφράγματα, με ένταξή τους σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Παρόλα αυτά δεν βλέπουμε να προχωρεί τίποτα. Μήπως πρέπει να βιαστούμε; Γιατί μπορεί φέτος να γεμίζουν οι ταμιευτήρες, αύριο όμως είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι. Και επεισόδια σαν κι αυτά του Σάγκα, ή της Νεστάνης προ ετών, δεν νομίζουμε πως είναι δυνατόν να επαναληφθούν. Αυτήν  την περίοδο της θεοποίησης της ιδιωτικοποίησης, καλό είναι να συνειδητοποιηθεί από τους πολιτικούς μας ταγούς  ότι το νερό δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν για να αποκομίσουν κάποιοι τα υπερκέρδη τους.

 

Πρόταση Οικολόγων

Την πρότασή τους κάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, δια του Λάμπρου Μπούκλη, Περιφερειακού Συμβουλίου, επί κεφαλής Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά, με αφορμή την εορτή των Θεοφανείων και τον αγιασμό των υδάτων, σχετικά με τη υδατική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε πάνω στο θέμα αυτό. Προτείνουν λοιπόν τρεις βασικές δέσμες μέτρων:
– Απόρριψη της ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της πώλησης δημόσιων εταιριών ύδρευσης. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν μία χειροπιαστή εναλλακτική πρόταση.
– Προετοιμασία για βασικά έργα προστασίας και ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων που θα ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και θα στηρίζονται στην πράσινη καινοτομία και θα εστιάζουν στην επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση νερού καθώς και στη βελτίωση των συστημάτων άρδευσης.
– Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων για όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και σύσταση των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση για κάθε Περιφέρεια.

Εορτή Θεοφανείων

Ο άσχημος καιρός της Κυριακής δεν επέτρεψε στον πολύ  κόσμο να παραβρεθεί στην  τελετή του αγιασμού των υδάτων στο Παράλιο Αστρος, όπου και η καθιερωμένη επίσημη τελετή. Παρόλα αυτά όσοι παρέστησαν είδαν για  μια ακόμη φορά δεκα πέντε νεαρούς να πέφτουν στα παγωμένα νερά της θάλασσας και ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Σούρσος, να ανασύρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το σταυρό που έριξε ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος.  Παρέστησαν ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός, ο πρόεδρος της 1ης ΥΠΕ Αττικής Βασίλης Κοντοζαμάνης και εκπρόσωποι των αστυνομικών, στρατιωτικών και πυροσβεστικών αρχών.

Παραμένουν

Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος, μετά από  πρόταση του Περειφερειάρχη Πέτρου Τατούλη θα συνεχίσει τη θητεία του ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.Το ίδιο ισχύσει και για τον Άγγελο Κωτσιόπουλο, το οποίο στηρίζει η  παράταξη Δράκου και οποίος θα  παραμείνει στη θέση του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Χρυσή Αυγή

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου του 2013 , στα γραφεία της Τοπικής Οργανώσεως Τριπόλεως του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή θα πραγματοποιηθεί η 2η Πανπελοποννησιακή συνδιάσκεψη των  Τοπικών Οργανώσεων των νομών, “παρουσία του Περιφερειάρχη μας  και βουλευτή της Β´ Αθηνών κυρίου Ηλία Παναγιώταρου. Μετά το πέρας της συνδιασκέψεως θα ακολουθήσει  το πατροπαράδοτο έθιμο της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Αντιφασιστικά

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο καλεί τους πολίτες της Αρκαδίας σε συνέλευση, την Τετάρτη 9/1/2013 στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην Τρίπολη. Εκεί  θα συζητηθούν οι μελλοντικές δράσεις του Μετώπου και η συμμετοχή του στη δεύτερη  Πανπελοποννησιακή συνάντηση Αντιφασιστικών Κινήσεων που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στην Τρίπολη.

Υποψηφιότητες
Οι ζυμώσεις όπως έχουμε ξαναγράψει για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλα τα κόμματα….Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για την διεκδίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου από την Χρυσή Αυγή, είναι και ο Λάκωνας Κολοκοτρώνης Χαράλαμπος. Το εν λόγω στέλεχος, είχε εκλεγεί μάλιστα και βουλευτής στις πρώτες εκλογές της 6ης Μαίου, αλλά το κόμμα του δεν κράτησε την έδρα στις επαναληπτικές του Ιουνίου. Τώρα το όνομα του επανέρχεται καθώς τον εκτιμά ο Μιχαλολιάκος, ενώ προέρχεται από έναν νομό που η Χρυσή Αυγή έχει αυξημένα ποσοστά. Επιπλέον όπως λένε πολλοί το όνομα του προκαλεί θετικούς συνειρμούς σε όλους τους Πελοποννήσιους… Πηγή: Parapolitika.gr

Χαμογελάτε

ΠΕΡΙ ΓΑΜΟΥ

– Αγάπη μου, δεν νομίζεις ότι μετά από δέκα χρόνια σχέσης είναι καιρός να παντρευτούμε;
– Και ποιος θα μας πάρει;

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *