Λίστα Lagarde. Οι ένοχοι καί ο αποδιοπομπαίος τράγος

κλίκ στην εικόνα «Ένοχος ή αποδιοπομπαίος τράγος;», είναι ο τίτλος άρθρου του περιοδικού Economist που αναφέρεται στην ανάμειξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Lagarde.

Το άρθρο επισημαίνει χαρακτηριστικά πως ο πρώτος ένοχος για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μπορεί να μην είναι κάποιος γνωστός μεγιστάνας, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας και βασικός διαπραγματευτής του πρώτου μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Περιγράφοντας την υπόθεση, ο Economist αναφέρει πως το 2010 ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε από τη γαλλική κυβέρνηση ένα CD με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Ο πρώην υπουργός θα έπρεπε να έχει διαβιβάσει άμεσα τη λεγόμενη «Λίστα Λagarde» στην οικονομική αστυνομία. Αντ’αυτού φέρεται να την κράτησε και να διέγραψε μάλιστα τα ονόματα τριών μελών της οικογενείας του προτού την αντιγράψει σε στικάκι USB. Η προγραμματισμένη έρευνα εγκαταλείφθηκε: δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ δήλωσαν πως δεν έλαβαν ποτέ επίσημες οδηγίες από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος αρνείται ότι παρενέβη στο περιεχόμενο του CD και ισχυρίζεται πως είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για την αμέλεια άλλων να διασφαλίσουν ότι θα ερευνηθούν τα ονόματα της λίστας για πιθανή φοροδιαφυγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *