Ο ρόλος της συντρόφου στη στυτική δυσλειτουργία

Γράφει ο ΖΗΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ επ. καθηγητής Γυναικολογίας – σεξολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου www.sexmedic.gr, info@sexmedic.gr

Ζούμε στην εποχή του «φαίνεσθαι» και της τελειοθηρίας. Ετσι λοιπόν περιμένουμε τέλεια απόδοση και επίδοση σε όλα. Δυστυχώς όμως δεν το απαιτούμε τόσο από τον εαυτό μας όσο από το σύντροφό μας. Ετσι λοιπόν είναι κατανοητό πώς ένα πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας στον άντρα, αλλά και ένα σεξουαλικό πρόβλημα στη γυναίκα οδηγεί σε κατάρριψη αυτής της φαντασίωσης της παντοδυναμίας και της τελειομανίας.

Πιθανόν για τη γυναίκα η αντιμετώπιση ενός σεξουαλικού προβλήματος της ίδιας να αποτελεί γεγονός δευτερεύουσας σημασίας για τη ζωή της, από τη στιγμή μάλιστα που η γυναίκα επικεντρώνεται κυρίως στο συναίσθημα, ενώ το σεξουαλικό της πρόβλημα συνήθως δεν φαίνεται. Για τον άντρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο άντρας οφείλει να αποδείξει το αυταπόδεικτο: ότι είναι άντρας! Αυτό σημαίνει μια καλή στύση και πολύ καλό σεξ, που πρέπει να γνωρίζει και να προσφέρει στη σύντροφο. Κάτι που αποτελεί ευχαρίστηση και έκφραση αγάπης μετατρέπεται τελικά για τον άντρα σε πηγή άγχους και αγωνίας, προκειμένου να αποδείξει ότι τα καταφέρνει άψογα και ότι η «τελειότητά» του συνεχίζεται και στο κρεβάτι.

Σε πηγαδάκια αντρών και γυναικών δεν αναφέρονται ποτέ οι σεξουαλικές επιδόσεις της γυναίκας. Δεν θα ήταν σωστό άλλωστε για μια κυρία. Οι άντρες λοιπόν πλέκουν το εγκώμιο της απόδοσής τους και της απόλαυσης που χαρίζουν και οι γυναίκες διατυμπανίζουν και διαφημίζουν με κάθε τρόπο την επιλογή του συντρόφου τους. Τελικά ποιος φταίει άραγε όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας στον άντρα; Τα πιθανά σενάρια είναι πολλά! Σημασία όμως δεν έχει ποιος είναι ο ένοχος, άλλωστε δεν πρόκειται για λαϊκό δικαστήριο, αλλά για συντροφική σχέση. Σημασία έχει πώς μπορεί το ζευγάρι να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο χωρίς να ενοχοποιηθεί κανείς.

Οταν προκύπτει μια δυσκολία στη στυτική λειτουργία του άντρα, εκείνος το βλέπει και το εκλαμβάνει σαν προσωπική αποτυχία, η οποία οδηγεί αρχικά σε αραίωση των σεξουαλικών επαφών. Καλό θα ήταν όμως αυτή την «αποτυχία» να τη μοιράζονται και οι δύο, χωρίς ο ένας να φορτώνει τον άλλον με ενοχές. Αλλωστε είναι πολύ συχνό φαινόμενο προβλήματα σχέσεων να υποδύονται προβλήματα στο σεξ. Η γυναίκα πρέπει να δει το ζήτημα σαν μια απλή δυσκολία και όχι σαν μια αποτυχία. Ο άντρας κάθε φορά που κάνει σεξ είναι σαν να δίνει εξετάσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να νιώσει ασφαλής και όχι υπό κρίση ή υπό απόρριψη. Η έλλειψη συμπαράστασης, η αποστασιοποίηση, η αδιαφορία, η έντονα κριτική θέση της συντρόφου μπορεί να δημιουργήσει ή να επαυξήσει ένα πρόβλημα του άντρα στο σεξ.

Τι είναι «καλό σεξ»

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παρανόηση όσον αφορά τον ορισμό του «καλού σεξ». Ολα αυτά είναι θέματα, πρέπει να συζητηθούν, προκειμένου το ζευγάρι να μιλάει την ίδια γλώσσα. Η ερωτική ζωή δεν πρέπει να ταυτίζεται μόνο με τη διείσδυση, η οποία προϋποθέτει μια καλή στύση. Η ερωτική ζωή του ζευγαριού είναι κάτι πιο σφαιρικό. Ξεκινάει από την ερωτική σκέψη και δεν αποτελεί αγώνα δρόμου, κατάσταση επείγοντος και ανταγωνισμού. Μια καλή σχέση αυξάνει πάντα τις πιθανότητες ενός καλού σεξ. Και όταν λέμε καλό σεξ, εννοούμε ευχαρίστηση και από τις δύο πλευρές. Το σεξ πρέπει να αποτελεί πηγή χαλάρωσης και αγχόλυσης και για τους δύο. Οταν ο ένας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αυτό που χρειάζεται είναι κατανόηση, υπομονή και ενδιαφέρον και όχι αποστασιοποίηση, ενοχική διάθεση και επιθετικότητα.

Επειδή οι γυναίκες είναι πιο εκδηλωτικές από τους άντρες, είναι πολύ πιθανό να αντιδρούν υπερβολικά σε κάποιο πρόβλημα του άντρα στο σεξ. Υπερβολική αντίδραση δεν είναι μόνο η επιθετικότητα και η επίρριψη ευθυνών στον άντρα. Είναι επίσης και η αποστασιοποίηση, η απομόνωση, αλλά και οι ενοχές στον ίδιο της τον εαυτό.

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες γυναικών-συντρόφων, των οποίων τα χαρακτηριστικά καθορίζονται και από τις αντιδράσεις τους ενώπιον ενός σεξουαλικού προβλήματος του άντρα:

Η ενοχική σύντροφος

Είναι γυναίκα, συνήθως χαμηλής αυτοεκτίμησης, η οποία θεωρεί ότι είναι η μοναδική ένοχη για το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου της. Απομακρύνεται συνήθως από το πρόβλημα, γιατί φοβάται ότι ίσως αποδειχθεί ότι φταίει εκείνη, ότι δεν αρέσει στον σύντροφό της και ότι το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο και σχετίζεται με εκείνη.

Η «αρχηγός» σύντροφος

Είναι η γυναίκα η οποία έχει τον «έλεγχο» σε μία σχέση ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Νιώθει ότι μπορεί η ίδια να ελέγξει το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου της, είτε με μαγικές ερωτικές συνταγές είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Συνήθως, από την ελεγκτική της στάση, δεν αφήνει τον άντρα να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να νιώθει πιεσμένος και να βιώνει μια κατάσταση επείγοντος.

Η επικριτική σύντροφος

Είναι η γυναίκα η οποία ελέγχει την κάθε κίνηση του συντρόφου της και παραφυλάει, προκειμένου να βρει κάποιο σφάλμα και να το κατακρίνει. Φορτώνει όλες τις ευθύνες του σεξουαλικού προβλήματος στον άντρα και περιμένει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Τον γεμίζει ενοχές και εκφράζει τις επιθυμίες της με επιθετικότητα. Συνήθως μία τέτοια αντίδραση κρύβει ανταγωνιστική τάση προς τον σύντροφο.

Η αποστασιοποιημένη σύντροφος

Παίρνει απόσταση από το πρόβλημα και αφήνει τον άντρα να λειτουργήσει όπως θέλει, χωρίς να δείχνει ενδιαφέρον για το πώς νιώθει εκείνος. Οταν ανακαλύψει ότι υπάρχει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, συνήθως ζητάει από τον άντρα να επιστρέψει σ’ εκείνη μόλις λύσει το πρόβλημά του. Φυσικά δεν είναι πρόθυμη να βοηθήσει στη λύση, γιατί απλώς δεν τη βλέπει σαν αποτυχία της σεξουαλικής πράξης, αλλά σαν προσωπική αποτυχία του συντρόφου της.

Η καχύποπτη σύντροφος

Οταν βρεθεί μπροστά στο σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου της, αποκτά υποψίες για το ποιόν του άντρα. Μήπως υπάρχει άλλη γυναίκα; Μήπως είναι ομοφυλόφιλος; Αυτό βέβαια δεν δείχνει μόνο δυσκολία στο σεξ, αλλά και στη σχέση. Η γυναίκα αυτή είναι επίσης χαμηλής αυτοεκτίμησης κι αυτό έχει αποτέλεσμα να μην μπορεί να δει την ουσία του προβλήματος.

Η παθητική σύντροφος

Εχει ελάχιστες σεξουαλικές εμπειρίες. Δεν γνωρίζει και η ίδια πώς να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της. Μέσα από τον σύντροφό της συνήθως μαθαίνει το σώμα της και τις ερωτογενείς ζώνες του. Οταν προκύψει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας στον σύντροφό της, τον αφήνει να παίρνει ολοκληρωτικά την πρωτοβουλία εκείνος, χωρίς όμως να τον βοηθάει ουσιαστικά, εφόσον δεν συμμετέχει στο πρόβλημα, αλλά το αφήνει να υπάρχει.

Επειτα από όλα αυτά, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: Η αντίδραση της γυναίκας παίζει, άραγε, καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ή στη λύση του σεξουαλικού προβλήματος του άντρα; Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ίσως αυτό που προσδοκούμε είναι πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτό που δίνουμε. Το σίγουρο είναι ότι το ενωμένο σώμα κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης αποτελείται από δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Ολοι μας, ανεξαρτήτως φύλου, προσδοκούμε από τον σύντροφό μας κατανόηση και ενδιαφέρον. Ενα πρόβλημα στο σεξ είναι πρόβλημα και των δύο και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο

Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210-7233102

 

2 thoughts to “Ο ρόλος της συντρόφου στη στυτική δυσλειτουργία”

  1. Από: Γεώργιος Βουλγαρίδης
    “Επιτέλους να βγει κάποιος να καταρρίψει τους μύθους. Να συμπληρώσω ότι ένα αδύναμο σπέρμα μπορεί να βελτιωθεί και είναι έγκλημα να οδηγηθεί κάποιος σε εξωσωματική χωρίς πρώτα ο ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ να διερευνήσει τα αίτια και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα θεραπείας. Περισσότερα στο http://www.spermlab.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *