Νέα από Αρκαδία. Ας τολμήσουν, επί τέλους!

 

Στο κατώφλι του καινούργιου χρόνου ευρισκόμενοι και η πόλη καλείται να κάνει το μεγάλο άλμα της ανάπτυξης με την υλοποίηση των ήδη εκτελούμενων έργων και την ωρίμανση   κάποιων άλλων απαραίτητων για την πόλη.  Το μεγαλύτερο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση και να διαλυθεί η αίσθηση πως όλα κρέμονται από μια κλωστή.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία του δήμου  και οι σύμβουλοι  που την απαρτίζουν πρέπει να δραστηριοποιηθούν: να κυβερνήσουν σε όλους τους τομείς, χωρίς ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα,  και να προχωρήσουν ταχύτατα τα αναπτυξιακά έργα. Αυτή την ώρα οι της πλειοψηφίας  δείχνουν να μην έχουν  σαφείς στόχους και να μην υπερασπίζονται στοιχειωδώς την πολιτική τους. Τούτο γιατί  άλλα κουβεντιάζουν κατ ιδίαν στους ανά την πόλη καφενέδες και άλλα  ψηφίσουν στα δημοτικά συμβούλια.  Αλλα πρεσβεύουν ιδιωτικά, συμπλέοντας με το κοινό δημοτικό αίσθημα  και  άλλα εφαρμόζουν στην πράξη. Ιδίως οι αντιδήμαρχοι, που εκ του νόμου είναι φορείς και εφαρμοστές των αποφάσεων που  λαμβάνονται μετά από ψηφοφορία στα δημοτικά συμβούλια. Γι’ αυτό και απαιτείται μια επιτελική ομάδα, με επί κεφαλής το δήμαρχο,  που θα συντονίζει το δημοτικό  έργο και θα αποδεικνύει εμπράκτως στον μέσο πολίτη πως «έχουν αλλάξει μυαλά». Πως  όταν λέμε πεζόδρομο θα εννοούμε ότι πρόκειται για δρόμο πεζών και όχι για πάρκιν αυτοκινήτων, όταν λέμε για έλεγχο της ηχορύπανσης θα εννοούμε έλεγχο και επιβολή απαρέγκλιτα των κείμενων διατάξεων, όταν λέμε για τιμωρία των παρανομούντων θα εννοούμε τιμωρία και όχι σβήσιμο των προστίμων.

Η ευκαιρία παρουσιάζεται για μια ακόμη φορά με την αλλαγή των αντιδημάρχων και των περιορισμό τους σε μια ολιγάριθμη ομάδα που θα ελέγχει και θα συντονίζει το δημοτικό έργο με αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα.  Το μοίρασμα αντιδημαρχιών  με κριτήριο προσωπικές ή άλλες κομματικές διασυνδέσεις και όχι με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια είναι απαράδεκτο και δείχνει ότι το δημοτικό μας  σύστημα ακόμη δεν έχει καταλάβει προς τα πού βαδίζουμε και πως λάθη από προσωπικές στρατηγικές δεν δικαιολογούνται, γιατί στο τέλος εκείνοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι οι ίδιοι οι δημότες.  Ήδη ο νόμος της τρόικας δεν  επιτρέπει παρεκκλίσεις στους ισολογισμούς των δήμων, με τραυματικά για τους δημότες αποτελέσματα.

Αν λοιπόν ο δήμαρχος  ψάχνει μια φυγή προς τα εμπρός, τότε από την καινούργια χρονιά οφείλει, για το καλό του δήμου που προϊσταται  και του ιδίου κατ΄ επέκταση, να περιθωριοποιήσει τους αυλοκόλακες των μηχανισμών, που τον σπρώχνουν πίσω και να πράξει ό,τι συμβουλεύει ο Μακιαβέλι τον κάθε ηγεμόνα: Να τολμήσει  κάτι ριζοσπαστικό και ας μην του βγει, από το να συνεχίσει να κάνει κάτι που δεν βγαίνει.

 

 

 

Φιλοτεχνικός Όμιλος

Νέο διοικητικό συμβούλιο προέκυψε στο Φιλοτεχνικό Όμιλο, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Πρόεδρος αναλαμβάνει η κ. Κότσικα Γεωργία, Αντιπρόεδρος η κ. Γιαννούλη Αντωνία, Γραμματέας η κ. Πολίτη –  Μέλεγου – Χαρίκλεια,  Ταμίας η κ Στάϊκου Γεωργία, Έφορος ο κ. Δημητρακόπουλος Τάκης και Μέλη οι κ.κ Μούτσιος Γεώργιος και Παπαντωνίου Παναγιώτης.

Αφιέρωμα

Στην χειροτονία και την ενθρόνιση του νέου  Μητροπολίτη Ιερισσού και Αγίου Όρους είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου το νέο τεύχος του Αλιέα που κυκλοφόρησε από τη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.  Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και με όλες τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν  κατά τη διάρκεια των ως άνω τελετών, μπορεί ο αναγνώστης να πάρει μια ιδέα του τι  συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των ιστορικών για το νέο Μητροπολίτη στιγμών.  Πέραν αυτών όμως και χωρίς να έχουμε καμιά  διάθεση μεμψιμοιρίας,  ας μας επιτραπεί μια παρατήρηση: Χάθηκε να παρατεθούν κάποια αποσπάσματα από τον τοπικό τύπο, τον μόνο που εξέφρασε   παραστατικά  την  γνησιότητα των αισθημάτων του λαϊκού σώματος , που στην προκειμένη περίπτωση ήταν καταλυτικά υπέρ του νέου ποιμενάρχη; Γιατί καλά και άγια τα όσα είπαν οι δεσποτάδες μας, συντονισμένοι άλλωστε στην επιλογή τους, επ ουδενί όμως μπορούν να εκφράσουν το σύνολο λαϊκό  αίσθημα με τόση ενάργεια όση ο τοπικός τύπος.  Ο οποίος ξέρει να αναδεικνύει να θετικά και να καυτηριάζει τα όσα απάδουν στο πνεύμα και στη γνησιότητα της Ορθοδοξίας.

Θα κοστίζει

Στα 30 ευρώ αναμένεται να εκτιναχθεί το κόστος ταξιδιού στο Αθήνα-Καλαμάτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, μετά την παράδοση της παράκαμψης Παραδείσια-Τσακώνα μήκους 11 χιλιομέτρων στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας. Η κυβέρνηση, επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους οδηγούς, επισημαίνοντας, την θετική όψη του αυτοκινητοδρόμου αφού το ταξίδι για ένα ΙΧ αναμένεται να περιοριστεί στις δύο ώρες. Σήμερα για κάποιον που ξεκινά από την Αθήνα με προορισμό την Μεσσηνιακή πόλη, το κόστος ανέρχεται σε 14,2 ευρώ εάν υπολογιστούν και τα διόδια της Αττικής οδού και με επιστροφή φτάνει τα 28,4 ευρώ. Με την πρόβλεψη να λειτουργήσει ο έκτος σταθμός στη Βελιγοστή (έξω από την Μεγαλόπολη), η δαπάνη μεγαλώνει.

Χωρίς τιμωρία

Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν προ ημερών οι Απόηχοι, καμία αναφορά ή νύξη δεν έγινε για την  ανεύρεση και τιμωρία των ενόχων της κατάρρευσης του δρόμου στα Παραδείσια, η επανακατασκευή  του οποίου κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τέτοιες τιμωρίες στη σημερινή εποχή είναι αδιανόητες. Τουναντίον  στην  αρχαία Ελλάδα για να γίνει ανάθεση δημόσιου έργου ο μειοδοτικός διαγωνισμός γινόταν ενώπιον της  εκκλησίας του δήμου. O ανάδοχος εργολάβος έβαζε ως εγγύηση όλη την περιουσία του και στην περίπτωση που το έργο, έως και δέκα χρόνια μετά την κατασκευή του, παρουσίαζε προβλήματα κακοτεχνίας, η περιουσία του αναδόχου δεσμευόταν. Δεν έφτανε όμως αυτό.  Aναγκαίος όρος για την ανάληψη του έργου ήταν και η δέσμευση δύο εγγυητών, των οποίων επίσης η περιουσία ήταν υπό κατάσχεση εάν το έργο παρουσίαζε προβλήματα. Mε αυτούς τους όρους διασφαλιζόταν σε μεγάλο βαθμό η διαφάνεια στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, η αποτροπή της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών και μεγαλοεργολάβων, η πρόληψη κατασκευών με “χώμα και σάλιο” στα δημόσια έργα και βέβαια η δυνατότητα αποκατάστασης ενδεχόμενης κακοτεχνίας. Με αυτούς τους νόμους ο Φειδίας διώχτηκε γιατί, μετά την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθήνας, παρουσιάστηκε έλλειμμα λίγων γραμμαρίων χρυσού, ένα ζήτημα που η σύγχρονη χημεία θεωρεί  απόλυτα θεμιτό.

Επιτροπή δημοπρασιών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης όρισε Επιτροπή που αποτελείται  από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας Κοσκινά Δημήτριο,  Μπισιούλη Ζαφείριο, Τασιγιαννάκη Δημήτριο και το δημοτικό σύμβουλο μειοψηφίας  Αλεξάκη Βασίλειο  για τη διενέργεια της δημοπρασίας εκμίσθωσης ακινήτων στην Αθήνα, κληρονομιάς Γεωργίου Κουτσογιαννόπουλου. Επίσης όρισε τον Στέφανο Γκουτζιούλη Δημοτικό Υπάλληλο για την τήρηση των πρακτικών της δημοπρασίας.

Τεχνικό πρόγραμμα

Κατά πλειοψηφία και με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Τρίπολης για το 2013.  Του προγράμματος υπεραμύνθηκε ο  Δήμαρχος μιλώντας για δύσκολη οικονομική συγκυρία ενώ η αντιπολίτευση μίλησε για πρόγραμμα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών της. ,

Παράνομη θήρα

Πέντε άτομα συνελήφθησαν προχθές το βράδυ για παράνομη θήρα αγριόχοιρου από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Αργολίδας, Μαστοράκη Γιώργο, Κατσαρό Ιωάννη και Ντόκο Παναγιώτη στην περιοχή του Αρτεμισίου, και αφού συντόνισαν τις δυνάμεις τους με  τον Κυνηγετικό Σύλλογο  Τρίπολης που ζήτησε την συνδρομή τους καθώς η περιοχή βρίσκεται στα σύνορα Αρκαδίας – Αργολίδας. Μεταξύ αυτών και  δυο νέα παιδιά περίπου 20 ετών τα οποία  επέβαιναν σε αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με  δυο προβολείς.

Χαμογελάτε

Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τη Γη και μετά αναπαύτηκε.  Κατόπιν δημιούργησε τον άντρα και μετά αναπαύτηκε.  Στο τέλος ο Θεός δημιούργησε τη γυναίκα..
Από τότε ούτε ο Θεός ούτε ο άντρας αναπαύτηκαν ξανά.

 

 

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *