Νέα από Αρκαδία. Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Παραδόθηκε επί τέλους στην κυκλοφορία, 20 χρόνια αφότου ξεκίνησε η μελέτη κατασκευής του και 13 χρόνια μετά την κατολίσθησε που παρατηρήθηκε στην περιοχή της Τσακώνας, ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης Καλαμάτας. Τα εγκαίνια, για μια ακόμη φορά, έγιναν την περασμένη εβδομάδα και πολλές οι φανφάρες που ακούστηκαν για τη σπουδαιότητα και ωφελιμότητα του έργου. Εκείνο όμως που δυστυχώς δεν ακούστηκε, παρότι σοβαρότατο, είναι η αναζήτηση και τιμωρία των υπευθύνων της κατολίσθησης που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς, δεν είναι το πρώτο ούτε και το τελευταίο συμβάν: πανάκριβα δημόσια έργα «καταρρέουν» λίγο μετά την ολοκλήρωση και παράδοσή τους στο δημόσιο και όχι μόνο δεν αναζητούνται ή δεν τιμωρούνται οι υπεύθυνοι, αλλ’ αντιθέτως τους ανατίθενται και άλλα παρόμοια έργα.

Όμως ο λαός άλλα περιμένει και όχι αυτού του είδους την επιβράβευση. Την τιμωρία τους περιμένει με την πληρωμή και επιστροφή των εισπραχθέντων. Ώστε να διορθωθούν οι κακοτεχνίες και να ανασάνουν τα δημόσια ταμεία, τα οποία και ρήμαξαν. Να νοιώσει ο ταλαίπωρος απλός πολίτης ικανοποίηση, να μετριαστεί η αγανάκτηση, αλλά και να μπει ένα τέλος στις άδικες περικοπές των εσόδων του.
Χρεοκοπία! Έξοδος από την Ευρωζώνη! Έξοδος από το ευρώ. Είναι οι λέξεις που ακούμε καθημερινά πιο συχνά κι από το «καλημέρα». Πόσο να αντέξει όμως ο λαός; Και η υπομονή έχει τα όριά της. Αλλά με τέτοιους πολιτικούς τι να περιμένει κανείς; Όταν τα τελευταία χρόνια με την πολιτική τους μετάγγισαν στην ελλαδική κοινωνία «ανεπαισθήτως» τη βεβαιότητα ότι «όλα επιτρέπονται». Σε αυτή την ανεπαίσθητη αίσθηση, στο «όλα επιτρέπονται», συγκεφαλαιώνεται η εκπληκτική σε επιτυχία, ηροστράτεια και δαιμονικής ευφυΐας στρατηγική τους. Βασικό γνώρισμα της ελλαδικής κοινωνίας έγινε η παντοδαπή αυθαιρεσία: έγινε τρόπος συμπεριφοράς, επιθετικής και άλογης, συντεχνιών και ατόμων, τρόπος που οδηγούμε και παρκάρουμε, που απεργούμε και διαδηλώνουμε, που χρηματιζόμαστε και φοροδιαφεύγουμε, τρόπος απόλυτης αδιαφορίας για ότιδήποτε και οποιονδήποτε δεν υπηρετεί το εγώ μας.

Την Ελλάδα που ανέχθηκε όλα να τα κουκουλώνει, την αποτελειώνει σήμερα η ατιμωρησία των εργολάβων. Οι όποιοι ύμνοι για την σπουδαιότητα του έργου που ακούστηκαν δεν είναι δυνατόν να σβήσουν το σκάνδαλο της λεηλασίας τόσων εκατομμυρίων που φαγώθηκαν για την υλοποίησή του. Ο κόσμος περιμένει και απαιτεί δικαιοσύνη. Αρκετά τους ανεχθήκαμε.

Μουσική παράσταση

Η γνωστή τραγουδοποιός Μόνικα, με καταγωγή από τα Αστρος, εγκαινιάζει τη νέα χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με μια σειρά μουσικών παραστάσεων με τίτλο “Primal”, στις 2, 3, 4, 5 και 6 Ιανουαρίου του 2013 και την ταυτόχρονη κυκλοφορία του ομώνυμου ΕΡ. Οι παραστάσεις αποτελούν την πρώτη επίσημη live επιστροφή της Μόνικας στην Αθήνα ενάμιση χρόνο μετά την τελευταία της εμφάνιση και προλογίζουν την κυκλοφορία του τρίτου της προσωπικού δίσκου, που θα κυκλοφορήσει στα μέσα του 2013. Τις εμφανίσεις θα συνοδεύσει η κυκλοφορία ενός ΕΡ 6 τραγουδιών με τίτλο “Primal”, που θα περιλαμβάνει κομμάτια που γράφτηκαν για τις ανάγκες των παραστάσεων και θα πωλείται τις ίδιες ημερομηνίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένα σημεία. Επί σκηνής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα συνοδεύεται εκτός από την μπάντα της, από έγχορδα, πνευστά και μεγάλη χορωδία, ενώ το οπτικό και εικαστικό στίγμα της παράστασης θα δώσουν ο σχεδιαστής φωτισμού Γιώργος Τέλλος και η κολεκτίβα από το Λονδίνο και τη Μαδρίτη Watergun, που υπογράφει το ειδικά σχεδιασμένο για την παράσταση video art.

Θεατρική Ομάδα

Από τη Θεατρική Ομάδα οι ευχές, χωρίς σχόλια. «Επειδή, «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» κι επειδή δεν θέλουμε να αυξήσουμε τη φτώχεια έτι περαιτέρω, φέτος οι ευχές μας θα είναι λιτές και απέριττες: «Χρόνια πολλά!» Ευτυχώς που ήρθε η Δόση, κι έτσι, θα μπορέσουμε να κόψουμε χορταστικά τα κομμάτια τής πρωτοχρονιάτικης πίττας μας και φέτος. -Όμοια, όπως κατά τα έτη τής κραιπάλης. Η σεμνή αυτή τελετή θα λάβει χώραν στις 5-1-2013, ημέρα Σάββατο και ώρα 7 μ.μ., στο υπόγειό μας. (Αν έχει προηγηθεί καμιά καταιγίδα, να προσθέσετε στην εορταστική ενδυμασία σας το αξεσουάρ «vatraxopedila» ). Τυχεροί τής βραδιάς θα είσαστε όλοι. (Κι όχι μόνον αυτός που θα βρει το –τρόπος τού λέγειν- «φλουρί»). Διότι θα ακολουθήσει, για όλους, η ετήσια Γενική μας Συνέλευση. (Διπλοκλειδώστε στη μνήμη σας ημέρα και ώρα, γιατί ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν). Το Δ.Σ. τής «Θ.Ο.Τ»

Κοντά στους ξενιτεμένους

Με μια έκτακτη-εορταστική εκπομπή η ΕΡΑ Τρίπολης την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ,5-7 το απόγευμα, η ΕΡΑ Τρίπολης, μας φέρνει πιο κοντά με τους ξενιτεμένους, σε ζωντανή εκπομπή που θα περιλαμβάνει ευχές και μηνύματα από και προς τον ελληνισμό της διασποράς. Με τη βοήθεια του ραδιοσταθμού «ΕΛΛΑΣ FM», της Νέας Υόρκης και άλλων ομογενειακών μέσων, η ΕΡΑ Τρίπολης, στήνει μια γέφυρα με την πατρίδα.

Χορωδία Τρίπολης

Η Χορωδία Τρίπολης, στα πλαίσια των Γιορταστικών Ημερών, πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις και παρακαλεί τους Φιλότεχνους Συμπολίτες μας όπως τις τιμήσουν με την παρουσία τους:

1. Κυριακή 30 Δεκέμβρη και ώρα 8.00 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο: η «Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία» του Καλλιτεχνικού Σωματείου, και με τα τρία Χορωδιακά τμήματά του (Παιδικό, νεανικό – γυναικείο, μικτό)… 2. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά και ώρα 12.30 το μεσημέρι, στη Λέσχη της Χ. Τ. (όπισθεν ξενοδοχείου «Μαίναλον») «η Κοπή της Πίτας».

Ευχαριστίες

Σε επιστολή που απέστειλε η η ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προς τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας, εκφράζονται οι θερμές ευχαριστίες της υπηρεσίας προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πολύτιμη αρωγή και τη συνεχή, έμπρακτη συμπαράστασή τους στο έργο ανάδειξης, μελέτης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου κατά «τη διενέργεια αυτοψιών σε αρχαιολογικούς χώρους στις θέσεις “Κοτρώνι”, “Σοχά” και “Τούρλα”, όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες περίφραξης και διαμόρφωσης μονοπατιού πρόσβασης (“Τούρλα” Παλαιοχωρίου) των εκεί μυκηναϊκών νεκροταφείων». Στην επιστολή προτείνεται η «από κοινού ημερίδα στο Λεωνίδιο, στην οποία θα παρουσιάσουμε τα μέχρι στιγμής εξαιρετικά αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία ήδη ανακοινώσαμε ενώπιον της επιστημονικής κοινότητας στο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο για την Πελοπόννησο, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη».

Χαμογελάτε

Μετά από 20 χρόνια γάμου, το ζευγάρι πάει κρουαζιέρα.
Μια νύχτα με πανσέληνο βρίσκονται στο κατάστρωμα και με πολύ
ρομαντική διάθεση λέει η γυναίκα:
– Αγάπη μου, αν έπεφτα στη θάλασσα θα μ’ έσωνες;
– Αν σου πω ‘ναι’, θα πέσεις;

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *