Νέα από Αρκαδία. Χριστούγεννα ανθρωπιάς

 

Χριστούγεννα τις μέρες αυτές.  Για τους περισσότερους η γιορτή αυτή  σημαίνει θαλπωρή της οικογένειας , μικρότερη ή μεγαλύτερη αφθονία του γιορτινού τραπεζιού, αίσθηση γαλήνης και απόσπασης από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, από τις συνήθεις ενασχολήσεις ρουτίνας. Τα Χριστούγεννα είναι από εκείνες τις τόσο λίγες πια, αλλά πάντοτε όμορφες  ημέρες που κυριαρχεί η καλή πλευρά του εαυτού μας η οποία και καθορίζει τη συμπεριφορά μας. Η αυθόρμητη τάση των ημερών  για μεγαλύτερη ανθρώπινη επαφή μας ωθεί , ταυτόχρονα, να σκεφθούμε  και ανθρώπους πέρα από τον εαυτό μας και τον στενό φιλικό μας κύκλο. Η αυξημένη ευαισθησία μας επιτρέπει να θυμηθούμε εκείνους που ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, εκείνους που έτυχε να βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο λόγω της κρίσης, εκείνους που αγωνίζονται να κερδίσουν μια θέση στον ήλιο, θεωρώντας ως επίγειο παράδεισο ακόμη και το απλό πέρασμα των συνόρων μιας πλούσιας χώρας.

Υπογραμμίζει ότι η φροντίδα για τους αδυνάτους πρέπει να αποτελεί μόνιμο μέλημα τόσο της πολιτείας  όσο και των πολιτών, ότι οι θύλακοι  φτώχειας , έλλειψη ανθρώπινης ζεστασιάς, κοινωνικής αδιαφορίας πρέπει διαρκώς να συρρικνώνονται, αν θέλουμε να μπορούμε να καυχόμαστε για πρόοδο και ανέλιξη των κοινωνιών μας.

Τι νόημα έχουν άραγε αυτές οι επισημάνσεις; Ότι η επίδειξη ανθρωπιάς είναι στοιχείο μιας πολιτισμένης κοινωνίας, που την κάνει να ξεχωρίζει από τη ζούγκλα. Και ότι οι  μέρες αυτές  προσφέρονται για τέτοιες σκέψεις, που για να αποκτήσουν νόημα πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις. Πράξεις σε χρήμα, σε είδος ή και σε παροχή υπηρεσιών.  Μια  υπενθύμιση π.χ  ότι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας μπορεί να έχει την ανάγκη μας , από  ένα απλό χαμόγελο ως μια ευχή για τον καινούργιο χρόνο.. Δεν κοστίζει τίποτα να βοηθήσει κάποιος την ηλικιωμένη κυρία του διπλανού διαμερίσματος. Να βρει μια θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τον υπερήλικο του ισογείου. Να επισκεφτεί έναν ξεχασμένο συγγενή σ’ ένα γηροκομείο. Να προσφέρει τη φιλοξενία του στις οικογένειες των φίλων που δεν ζουν πλέον.

Ολα αυτά δεν συνιστούν φιλανθρωπία και δεν τα κάνει κάποιος για να δείξει έλεος. Αποτελούν ενδείξεις ότι η κρίση δεν πέρασε εντός μας. Γι αυτό και  κρατούν  ζωντανή την πεποίθηση ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει ελπίδα.

 

 

Κάλαντα

Το παλιό δημαρχείο άνοιξε παραμονή Χριστουγέννων τις πύλες του και ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης δέχθηκε  τις  χορωδίες των πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων της πόλης καθώς και τη Φιλαρμονική Τρίπολης για να ακούσει  τα κάλαντα, όπως τον παλιό καλό καιρό, τότε που το δημαρχείο της Εθνικής Αντίστασης έσφυζε από ζωή. .  Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι έδωσαν και δέχθηκαν ευχές από τους περαστικούς για καλά και ευτυχισμένα  Χριστούγεννα.

Τα κάλαντα έψαλλαν επίσης  στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης διάφορες χορωδίες, η Φιλαρμονική Τρίπολης και  η μπάντα του στρατού, ενώ η Μικτή Βυζαντινή Χορωδία της Μητρόπολης βρέθηκε κοντά στους γέροντες του Δεκάζειου Γηροκομείου καθώς και στις τρόφιμες του Ιδρύματος Τυφλών, όπου και έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Μουσική εκδήλωση

Την  Πέμπτη  27 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00, μια αξιόλογη μουσική βραδιά με έντεχνο λαϊκό περιεχόμενο θα πραγματοποιηθεί από το συγκρότημα « Καθ οδόν» στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Ο Δήμος Τρίπολης προσκαλεί  όλους στην ξεχωριστή αυτή μουσική εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο το Δήμο.

Ορειβατικός Σύλλογος

Το Δ.Σ. του  Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, καλεί τα τακτικά του μέλη στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 19:00 στα εντευκτήρια του Συλλόγου, Λαγοπάτη 43, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Εκλογή  Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης. 2. Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός Δ.Σ. για το έτος 2012. 3.  Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. 4. Έγκριση πεπραγμένων Δ.Σ.- Απαλλαγή Δ.Σ. 5. Προγραμματισμός δράσης και προϋπολογισμός για το 2013.  Σε περίπτωση  μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση  θα επαναληφθεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, στον ίδιο χώρο, χρόνο και με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης.

Παραδείσια-Τσακώνα

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το πρωί του Σαββάτου, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη, το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα, του νέου αυτοκινητόδρομου Τρίπολη-Καλαμάτα. Ολοκληρώθηκε έτσι και το τελευταίο στάδιο του Εθνικού Δρόμου, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την Καλαμάτα στην Αθήνα, καθώς η διαδρομή έχει μειωθεί περίπου στις δύο ώρες. Οι οδηγοί που περνούν από το συγκεκριμένο τμήμα, εξυπηρετούνται πλέον από έναν δρόμο διεθνών προδιαγραφών, άνετο και ασφαλή, χωρίς να έρχονται “αντιμέτωποι” με τις στροφές της Τσακώνας.  Η μεγάλη τοξωτή γέφυρα (το τελευταίο στάδιο του έργου) που ήδη κατασκευάζεται στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης του 2003- εκεί οπου σήμερα υπάρχει η παράκαμψη- αναμένεται να έχει αποπερατωθεί το φθινόπωρο του 2013.

Εκτός προστασίας το χιονοδρομικό;

Τρέχουν και δεν φθάνουν στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Τρίπολης και με επιστολή που απέστειλαν στους Υπουργούς Τουρισμού και Περιβάλλοντος διαμαρτύρονται έντονα:  «διότι στο υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα  με τίτλο “Χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης της περιοχής Μαινάλου” δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου το οποίο είναι εγκατεστημένο εδώ και περίπου 50 χρόνια από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τότε και σήμερα είναι ανεγνωρισμένο ως χιονοδρομικό κέντρο με την με αριθμό 509922 απόφαση του Ε.Ο.Τ. της 18/07/2012. Ακόμη, από την Ειδική Περιβαλλοντική μελέτη Όρους Μαινάλου με τίτλο «Διατήρηση και διαχείριση του όρους Μαίναλο» που λαμβάνεται απολύτως υπ΄ όψη (και σωστά) για την σύνταξη του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος και η οποία περιγράφει την οικονομική σημασία, την θέση και τις ανάγκες λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου, στο σχέδιο του Προεδρικού διατάγματος  απουσιάζει απολύτως κάθε αναφορά της μελέτης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου»… Τι να σημαίνει άραγε η παράλειψη αυτή;

Χαμογελάτε

Ο Walt Disney απολύθηκε από εφημερίδα γιατί “δεν είχε φαντασία ούτε καλές ιδέες.” Επίσης χρεοκόπησε αρκετές φορές στη ζωή του.

Οι δάσκαλοι του Thomas Edison είπαν ότι ήταν “πολύ χαζός για να μάθει οτιδήποτε”. Απολύθηκε από τις δύο πρώτες του δουλειές επειδή δεν ήταν αρκετά παραγωγικός. “Χαζός”, “μη παραγωγικός”, αλλά 2.000 προσπάθειες αργότερα, κατασκεύασε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

Ο Sylvester Stallone αποβλήθηκε από 14 σχολεία σε 11 χρόνια. Οι καθηγητές του τον αποθάρρυναν από το να ακολουθήσει καριέρα στην ηθοποιία και το σενάριό του για το “Rocky” απορρίφθηκε από όλες τις εταιρίες εκτός από μία που η μόνη της προϋπόθεση ήταν να μην παίξει εκείνος.

Ο Mahatma Gandhi φοβόταν να μιλήσει δημόσια και κατά τη διάρκεια του πρώτης του υπόθεσης, εγκατέλειψε την αίθουσα του δικαστηρίου.

 

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *