«Πες ΟΧΙ στην παχυσαρκία, χάσε βάρος, κέρδισε ζωή»

24 Αυγούστου 2011
«Πες ΟΧΙ στην παχυσαρκία, χάσε βάρος, κέρδισε ζωή» ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την ομάδα μπάσκετ της Βουλής, που έγινε στο κλειστό μπάσκετ του Εσπέρου και αποτελεί μέρος του προγράμματος του Ειδικής Γραμματείας Διατροφής και Άθλησης για την προώθηση της σωματικής άσκησης, την βελτίωση της καθημερινότητας και της προάσπισης της δημόσιας υγείας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, προεξέχοντος του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδου, δίνουν το παράδειγμα πως η άσκηση και η σωστή διατροφή βελτιώνουν την καθημερινότητά και την υγείας τους.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ με τους φίλους μας, οι οποίοι δημοσιοποιούν τις ηλικίες τους και τις ασχολίες τους για να πιστοποιηθεί ότι άνθρωποι μετά την νεότητά τους αθλούνται και με αυτό τον τρόπο, αντιστέκονται στα προβλήματα και ανεβάζουν την ψυχολογία τους. Η παχυσαρκία είναι ο καλός αγωγός για την κάθε ασθένεια και η άθληση και η καλή διατροφή  είναι η απάντηση. Είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτικές και πολιτικές δεν μπορείς να κάνεις έχοντας κοιλιές. Εμείς πρέπει να δείξουμε πρώτοι ότι αθλούμαστε. Έχω χάσει 12 κιλά και κυριολεκτώ. Ο Κώστας Παταβούκας θα διατηρηθεί όπως ήταν σαν αθλητής και ο Χρήστος Αηδόνης είναι σε προσπάθεια να χάσει κιλά».

Ο Υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος σε θέματα διατροφής και άθλησης, Χρήστος Αηδόνης δήλωσε: «Προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές. Πρέπει να βάλουμε την άθληση και την σωστή διατροφή στην ζωή μας. Εγώ υπόσχομαι στον Υπουργό ότι θα χάσω 6,5 κιλά, ήδη έχω χάσει 2,5 και είμαι σε καλό δρόμο».

Ο Ειδικός Γραμματέας Διατροφής και Άθλησης Κώστας Παταβούκας, δήλωσε: «Σήμερα υπάρχει μία στρέβλωση. Τα παιδιά αθλούνται με στόχο το ρεκόρ. Δεν εμπεδώνουν τις αξίες του αθλητισμού και της άθλησης και πρέπει αποκτήσουν μία καλή σχέση με τον αθλητισμό και για την υγεία τους. Γι’ αυτό βάζουμε πολιτικές πρόληψης και όχι αντιμετώπισης των ασθενειών. Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να κάνει αυτή την μετατόπιση.  Γλιτώνεις πολλά από τα οικονομικά της υγείας αν καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα με την πρόληψη. Πέρα από τον διαβήτη και τα καρδιακά ακόμα και τον καρκίνο μπορείς να προλάβεις αν αθλείσαι. Είναι υποχρέωσή μας ως πολιτεία να αναπτύξουμε αυτές τις πολιτικές με σύμμαχο την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση ο πολίτης σε προγράμματα άθλησης».

Ακόμα μίλησαν:

Λεωνίδας Γεωργιάδης (43 ετών, εκδότης): «Η άθληση είναι η απάντηση στην παχυσαρκία και η λύση στα προβλήματα της σημερινής σύνθετης εποχής. Τα παιδιά πρέπει να αθλούνται από μικρή ηλικία. Παράλληλα με σωστή διατροφή θα καταφέρουμε να μην έχουν προβλήματα παχυσαρκίας και ταυτόχρονα θα έχουν και καλή ψυχική υγεία».

Άρης Καραμανιλάκης (43 ετών): «Το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι υγεία μπορεί να είναι χιλιοειπωμένο, αλλά δεν αλλάζει. Υπάρχουν παιδιά παχύσαρκα και το πρόβλημα ξεκινά από την οικογένεια πρώτα και μετά από τα σχολεία. Πρέπει να δείξουμε τον τρόπο στα παιδιά να αθλούνται».

Γιάννης Ιωαννίδης (Βουλευτής Ν. Δημοκρατίας, υπεύθυνος τομέα αθλητισμού): «Στην Κρήτη που έχει τα καλύτερα προϊόντα μεσογειακής διατροφής, τα παιδιά μετρήθηκαν και μέχρι 6 ετών το 7% των παιδιών έχουν χοληστερίνη στο κόκκινο. Καταλαβαίνετε για τι πρόβλημα μιλάμε. Το 23% είναι παχύσαρκά και το 13% λιπόσαρκα. Εδώ και ένα, δύο χρόνια η κατάσταση είναι στάσιμη, αλλά πρέπει να την κατεβάσουμε. Σωστά έχει πάει στο Υπουργείο Υγείας η άθληση και η διατροφή, αλλά πρέπει να είναι σε συνδυασμό με το Υπουργείο Παιδείας για να μπορούμε στα σχολεία να μετράμε το λίπος και άλλα στοιχεία. Η δια βίου άθληση είναι απαραίτητη. Όσο μεγαλώνεις και βάζεις κιλά και έχεις προβλήματα, σάκχαρο κλπ. Χρειάζεται άθληση. Οι μεγάλοι να κάνουν βάδην και οι μικρότεροι να αθλούνται. Πρέπει τα ΜΜΕ να παροτρύνουν τον κόσμο να αθλείται».

Πέτρος Διαδιώτης (60 ετών): «Ούτε το αισθάνομαι ότι είμαι 60 ετών όταν έρχομαι εδώ και παίζω μπάσκετ. Το μήνυμα είναι να αθλείσαι για να μείνεις μακριά από εξαρτήσεις. Το μπάσκετ για παράδειγμα μπορείς να βοηθήσει σε αυτό».

Μαργαρίτα Μάλαμα (μητέρα ενός παιδιού 4 ετών): «Προσπαθώ να δώσω το παράδειγμα στο γιό μου. Από μικρή ηλικία καθορίζεται το μέλλον των παιδιών και όταν βλέπω παχύσαρκα παιδιά, ως μητέρα προβληματίζομαι. Από την δραστηριότητα των γονιών και την διατροφή παίρνουν τα παιδιά το παράδειγμα. Γι’ αυτό πρέπει τα παιδιά να αθλούνται, στην αρχή σιγά, σιγά και από έξι χρονών και μετά σε ένα άθλημα».

Παντελής Περιβολάρης (38 ετών, δημοσιογράφος): Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια εδώ και πέντε, έξι χρόνια. Εγώ ήμουν 10 κιλά περισσότερο διότι ως συνάδελφος δημοσιογράφος έκανα δουλειά καθιστική. Αλλά έχω καταφέρει να χάσω επτά, οκτώ κιλά με σκοπό να φέρω το σώμα μου όπως ήταν σε ηλικία 20 ετών. Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι το πρώτο στάδιο της καλή υγείας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *