Νέα από Αρκαδία. Να βοηθήσει η πολιτεία

Η ανεργία στο νομό μας μέρα με τη μέρα διαρκώς και οξύνεται. Επιχειρήσεις διαλύονται, μικρά καταστήματα κλείνουν και πολλοί οικογενειάρχες, ιδίως νέοι άνθρωποι,  βρίσκονται από τη μια στιγμή στην άλλη  στο περιθώριο, χωρίς δουλειά.  Είναι απίστευτο αυτό που βιώνουμε ως κοινωνία όλοι μας.  Την ώρα που υποτίθεται ότι αγωνιούμε για επενδύσεις, το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας μας οι νέοι, είναι καταδικασμένοι είτε να βρίσκονται στο περιθώριο, είτε να αναζητούν διέξοδο φεύγοντας στο εξωτερικό. Στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους αντί να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας, βιώνουν μια κατάσταση μιζέριας και απογοήτευσης.

Περιμένοντας μια ανάπτυξη που όλο εξαγγέλλεται, αλλά δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα τουλάχιστον, η νέα γενιά βυθίζεται στη δίνη της κρίσης. Υπάρχουν βέβαια μικρές ομάδες, μοναχικές πρωτοβουλίες που προσπαθούν μέσα σ αυτό το κλίμα απογοήτευσης να δημιουργήσουν τις δικές τους ευκαιρίες. Προσπαθούν με τις ισχνές τους δυνάμεις να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους, ανακαλύπτουν τη χαρά της δημιουργικής παραγωγής, αναζητούν κάθε ευκαιρία που τους προσφέρεται. Το διαπιστώσαμε στην προ ημερών έκθεση Πελοποννησιακών προϊόντων στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου όλα μαζί τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου, έδωσαν το δυναμικό στίγμα της  παραγωγικότητας της Περιφέρειάς μας, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών παρουσιάζοντας προϊόντα και πολλών νέων επιχειρηματιών.

Αυτό ας το δει η πολιτεία και ας έρθει αρωγός  σε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία, ώστε να βγούμε από την κρίση. Δεν γίνεται αλλιώς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Έστω με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, η πολιτεία, η κυβέρνηση οφείλει να αφυπνιστεί. Δεν είναι δυνατόν  να παρακολουθεί  αδιάφορη τα καλύτερα μυαλά, τους πιο εκπαιδευμένους και δημιουργικούς πολίτες να εγκαταλείπουν τη χώρα ή να φυτοζωούν μέσα σε μια καταστροφική αδράνεια. Ας αξιοποιήσουν το ΕΣΠΑ, τα όποια κοινοτικά προγράμματα, τους λίγους πόρους που έχουν με προτεραιότητα για τους νέους. Γιατί αυτοί είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο μας μήπως και μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

 

 

 

«Τα αρχεία στη Λογοτεχνία»

Έντονη είναι η παρουσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού λαμβάνουν χώρα τακτικά στο χώρο των εγκαταστάσεών τους, και αρκετοί συμπολίτες τις παρακολουθούν. Προχθές το απόγευμα έγινε ανάλογη εκδήλωση με θέμα  «Τα αρχεία στη Λογοτεχνία» με ομιλητές τους: Βασίλη Σιακωτό (φιλόλογο-ιστορικό) και Στέλιο Χαραλαμπόπουλο (σκηνοθέτη από τα Βούρβουρα), παρουσία του  Αρκάδα λογοτέχνη και ακαδημαϊκού κ. Θανάση Βαλτινού. Στην ομιλία και συζήτηση που ακολούθησε επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί η σχέση των αρχείων με τη λογοτεχνία, ύστερα και από την προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ στην οποία  καταγράφεται ο χώρος που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Θανάσης Βαλτινός, Η συζήτηση επίσης επικεντρώθηκε και στα έργα του συγγραφέα «Ορθοκωστά» και «Η Κάθοδος των εννιά» με τα μηνύματα που αυτά εκπέμπουν.

Παίκτες Αστέρα

Αντιπροσωπεία του ΑΣΤΕΡΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ομάδας κ. Μποροβήλο παραβρέθηκε χθες το πρωί στο Ειδικό Σχολείο του Κάψια και με αφορμή τις εκδηλώσεις του εν λόγω σχολείου για τις  Αγιες Ημέρες των Χριστουγέννων. Οι παίκτες πέρασαν ευχάριστες στιγμές μοιράζοντας δώρα στα παιδιά και παίζοντας μαζί τους.

Καλαμάτα – Βρυξέλες

Νέα δρομολόγια από Καλαμάτα προς Βρυξέλες και Ρώμη, ανακοίνωσε για την καινούρια χρονιά, η ιρλανδική εταιρία χαμηλού κόστους RyanAir. Ειδικότερα, θα εκτελούνται τέσσερεις πτήσεις ανά εβδομάδα, στα δρομολόγια Καλαμάτα-Βρυξέλλες και Καλαμάτα-Ρώμη, με εκτιμώμενο αριθμό επιβατών τους 30.000 ενώ από σήμερα Πέμπτη 20-12 μπορεί να γίνονται κρατήσεις εισιτηρίων στο site της εταιρίας www.ryanair.com

Περιφερειακά

Η 18η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί στις  28 Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 2.30 μ.μ, στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης», με θέματα ημερήσιας διάταξης που αφορούν την περιοχή μας είναι :

Επερώτηση του Σύμβουλου κ. Νίκου Γόντικα με θέμα: Καταστροφές από την κατασκευή του αγωγού Φυσικού Αερίου. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, για την εκτέλεση του έργου «Άρση ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους Κυνουρίας. Έγκριση τοπογραφικού διαγράμματος της Λαϊκής Αγοράς της Τρίπολης – Πλατεία Μαντινείας.

Δαπάνη Χριστουγέννων

Κατά πλειοψηφία πέρασε χθες  από την οικονομική επιτροπή του δήμου Τρίπολης η δαπάνη για την προμήθεια Χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών ειδών (ομπρέλες). Πρόκειται για 4000 ευρώ από τα οποία τα 1400 αναφέρονται στη  καμπάνα του Μαλλιαροπουλείου  και τα υπόλοιπα στις «ομπρέλες» που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των κεντρικών δρόμων της πόλης και στην Πλατεία Πετρινού.

Ανακύκλωση

Με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 16/12/2012 η Γιορτή Ανακύκλωσης στο Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού στη Νότια Κυνουρία. Ειδικότερα, οι κάτοικοι του Τυρού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο προβολές από τους μαθητές του Γυμνασίου και από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού με θέμα την ανακύκλωση και τα οφέλη της στην προστασία του περιβάλλοντος, εξάπτοντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για υιοθέτηση συλλογικής οικολογικής στάσης στο περιβαλλοντικό πρόβλημα των απορριμμάτων.

Χριστουγεννιάτικη εορτή

Η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας  διοργανώνει χριστουγεννιάτικη εκδήλωση  στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου την ερχόμενη Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012 στις 7 το απόγευμα, με θέμα: «Για βγάτε, δέστε, μάθετε, πού ο Χριστός γεννιέται», με ύμνους της εκκλησίας που θα αποδοθούν από τη βυζαντινή χορωδία της Μητρόπολης καθώς και παραδοσιακά κάλαντα από την παραδοσιακή χορωδία της Μητρόπολης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χαμογελάτε

Ξέρατε ότι:

Ο Vincent Van Gogh πούλησε μόνο έναν πίνακα όσο ζούσε, για 400 φράγκα. Αυτό δεν τον σταμάτησε από το να ολοκληρώσει 900 έργα τα οποία σήμερα αξίζουν εκατομμύρια.

Η J.K Rowling πήρε διαζύγιο τον πρώτο χρόνο του γάμου της και μετακόμισε με το μωρό της στο Εδιμβούργο. Επέζησε με τη βοήθεια της πρόνοιας, μένοντας σε ένα διαμέρισμα που είχε ποντίκια και πήγαινε και έγραφε σε καφετέριες. Το μυθιστόρημά της  “Harry Potter”  απορρίφθηκε από 12 εκδοτικούς οίκους.

O Albert Einstein άρχισε να μιλάει όταν ήταν 3 και έμαθε να διαβάζει στα 7. Οι δάσκαλοι και οι γονείς του νόμιζαν ότι είχε πρόβλημα. Αποβλήθηκε από το σχολείο και αργότερα απέτυχε στις εξετάσεις να μπει στο Swiss Polytechnic Institute στη Ζυρίχη. (Τελικά τα κατάφερε, αλλά όταν αποφοίτησε δεν μπορούσε να βρει δουλειά γιατί κανείς από τους καθηγητές του δεν τον συμπαθούσε αρκετά ώστε να του γράψει συστατική επιστολή.)

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Να βοηθήσει η πολιτεία”

  1. Για να αφυπνιστεις πρεπει πρωτα να καταλαβεις οτι κοιμασαι .

    Κι’αυτο δεν το εχει καταλαβει ακομα ΚΑΝΕΝΑΣ σ’αυτη τη χωρα !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *