Γάμος και διαζύγιο …κάνουν κακό στη σιλουέτα σας!

Τόσο ο γάμος όσο και το διαζύγιο μπορεί να συντελέσουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές βάσει μελέτης που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κοινωνιολογίας.

Οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο μελετώντας 10.071 άτομα διαπίστωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους δύο χρόνια μετά την έναρξη της έγγαμης συμβίωσης ή του τέλους αυτής. Οι «φρεσκο-παντρεμένες» γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο «σημαντικής αύξησης βάρους». Και όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, τα περιττά κιλά μπορεί να συνεπάγονται και κινδύνους για την υγεία του ατόμου.

Η μελέτη διεξήχθη το διάστημα 1986-2008 και κατέγραψε τις αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την οικογενειακή κατάσταση. Οι επιστήμονες συνέκριναν τον ΔΜΣ των ατόμων που είχαν παντρευτεί ή χωρίσει με τον ΔΜΣ όσο ήταν ήδη παντρεμένοι ή είχαν παραμείνει άγαμοι.

Ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν στοιχεία για την ατομική κατάσταση της υγείας του καθενός, το μορφωτικό επίπεδο, η εργασιακή απασχόληση, η φτώχια και η εγκυμοσύνη, διαπιστωνόταν αυξημένος κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους που συνδεόταν με τον γάμο και το διαζύγιο.

Στις γυναίκες, ο γάμος αύξανε τον κίνδυνο λίγων περιττών κιλών κατά 33% (έως και τρεις μονάδες αύξηση στον ΔΜΣ). Κατά 48% αυξανόταν ο κίνδυνος για πολλά επιπλέον κιλά (περισσότερες από τρεις μονάδες στον ΔΜΣ).
Οι γυναίκες που μόλις είχαν πάρει διαζύγιο είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν λίγα κιλά. Οι άνδρες είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες μικρής αύξησης του βάρους μετά τον γάμο και 21% μετά το διαζύγιο.

«Όλες οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση προκαλούν σοκ στον οργανισμό, ενθαρρύνοντας μικρές αυξήσεις στο βάρος ανεξαρτήτως της κατάστασης που καταλήγει κανείς», υπογραμμίζεται στην έρευνα.

http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231124823

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *