Η Ελβετία μας… «κόβει το αίμα»

Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας «αιμορραγούν» λόγω των περικοπών που γίνονται στον χώρο της Υγείας, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μείωση στις ποσότητες των μονάδων αίματος που συλλέγονται, καθώς λόγω της οικονομικής δυσπραγίας έρχεται σε δεύτερη μοίρα και η ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Την ίδια ώρα ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός έχει προειδοποιήσεις το Υπουργείο Υγείας ότι από το νέο έτος θα λιγοστέψει τουλάχιστον στο μισό τις μονάδες αίματος που παρέχει στην Ελλάδα και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία, τότε η χώρα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών της.

Η αιμοδοσία στη χώρα μας θα δεχθεί σοβαρό «χτύπημα» με την απόφαση της Ελβετίας να μειώσει για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια τις μονάδες αίματος που μας δίνει, από τις 50.000 δηλαδή στις 25.000, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

Το υπουργείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ενημερωθεί για αυτήν την απόφαση εδώ και δύο μήνες, όμως ακόμη δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα της εθνικής μας δεξαμενής…

Αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο η Ελβετία προχωρά σε μία τέτοια κίνηση, ο λόγος δεν είναι οικονομικός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αίματος, Χρήστο Πρωτόπαπα «στην Ελβετία υπάρχει σωστή οργάνωση, όχι όπως εδώ και οι αρμόδιοι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας προάγουν τις έννοιες και τις αξίες της εθελοντικής αιμοδοσίας, ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τους πολίτες».

Μέχρι τώρα η Ελβετία είχε κάθε χρόνο ένα σημαντικό απόθεμα αίματος, σε περίπτωση που χρειαστεί και λίγο πριν λήξει το διέθετε έναντι αμοιβής σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

Φέτος όμως οι αρμόδιοι αποφάσισαν ότι είναι περιττό να τοποθετούν στην άκρη τόσες πολλές μονάδες αίματος καθώς ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών υπερκαλύπτει τις ανάγκες της Ελβετίας σε αίμα.
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους σε όλους ότι για να υπάρχει πάντα διαθέσιμο αίμα στην Ελλάδα, πρέπει το 10% του πληθυσμού να προσφέρει αίμα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

http://www.zougla.gr/greece/article/i-elvetia-mas-kovi-to-ema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *