Συνέντευξη Α.Λοβέρδου στον ραδιοφωνικό σταθμό “flash”

ΤΡΙΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Κύριε Υπουργέ, καλό μεσημέρι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλό μεσημέρι κ. Παρρά.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κύριε Υπουργό θέλω να ξεκινήσω τα ερωτήματά μου παίρνοντας αφορμή από μια επίσκεψη που πραγματοποιήσατε. Θέλω να πω και να δηλώσω από μικροφώνου ότι προσωπικά δεν με εξέπληξε, γνωρίζοντάς σας χρόνια και ξέροντας ότι έχετε κάποιες ιδιαίτερες ευαισθησίες.

Μιλώ για την οικογένεια που επισκεφθήκατε, μία από τις οικογένειες που θρηνεί ένα δικό της πρόσωπο, αγαπημένο πρόσωπο. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν την εμπόδισε, ο χαμός, η λύπη, ο θρήνος, να πάρουν μια σπουδαία απόφαση και να χαρίσουν ζωή μέσα από τη μεταμόσχευση των οργάνων του εκλιπόντος. Θέλω να μοιραστώ αν είναι δυνατόν, γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολο, συναισθήματα από αυτή την εμπειρία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, ήταν μέσα στο περιβάλλον της υγείας, αυτό το βαρύ και δύσκολο, το συνδεδεμένο πολλές φορές, ίσως τις περισσότερες για τους Έλληνες με τα νοσοκομεία και όχι με την υγεία των ανθρώπων και όχι με τις πολιτικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία, για τις μεταμοσχεύσεις, για τον ΟΚΑΝΑ, για τη μάχη για μια άλλη διατροφή, πιο υγιεινή, για τη μάχη για μια γενιά Ελλήνων η οποία θα πρέπει ν’ αθληθεί για να αποκρούσει τους κινδύνους που απειλούν όλες τις δυτικές χώρες, όλους τους κατοίκους των δυτικών χωρών από ασθένειες μη μεταδιδόμενες που όμως έχουν συνδυαστεί με τη ζωή μας, όπως οι ψυχικές ασθένειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης, δηλαδή τέτοιου είδους μη μεταδιδόμενες ασθένειες.

Πέρα από τα νοσοκομεία υπάρχουν και αυτά. Για την εμπειρία που με ρωτήσατε, ήταν μια εμπειρία πραγματικά συγκλονιστική που δικαιώνει μέσα από την ανθρωπιά ορισμένων συμπολιτών μας, τον αγώνα που κάνουμε εδώ.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είναι μια εμπειρία που σας ενισχύει περισσότερο σε μια προσπάθεια να πείσετε την άλλη πλευρά γιατί για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και το νέο νόμο υπάρχουν, όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα αντιρρήσεις, ενστάσεις, αστερίσκοι που κατατίθενται και από την πλευρά της εκκλησίας.

Εγώ θέλω να σας μεταφέρω και να το αθροίσω στο ερώτημά μου ζητώντας από σας στο τέλος το σχόλιο, την εμπειρία που είχα κάνοντας το θέμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να καταγράψω σειρά μηνυμάτων από τους ακροατές του FLASH που υποδήλωναν αυτά τα μηνύματα, ότι και δεν ξέρει καλά ο κόσμος πώς γίνεται αυτή η πολύ ευαίσθητη ιστορία, και φοβάται.

Πιο πολύ μου βγάλανε φόβο κ. Υπουργέ και άγνοια. Ίσως δηλαδή, λέω ταπεινά, να έπρεπε να προηγηθεί μια καμπάνια ενημέρωσης πριν φτάσουμε σ’ ένα νόμο ο οποίος μπορεί ν’ ακυρωθεί στην κοινωνία αν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ελληνική κοινωνία θα ενημερωθεί πριν αρχίσει να εφαρμόζεται στο σημείο που λέτε ο νόμος. Η έναρξη εφαρμογής του νόμου σε ό,τι αφορά την τεκμαιρόμενη βούληση ενός ανθρώπου που φεύγει από τη ζωή…

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι, αυτό είναι το αγκάθι, παρατήρησα κι εγώ..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι το μοναδικό. Όμως όλο το 2011 και όλο το 2012 θα είναι χρόνος ενημέρωσης. Θα είναι μια περίοδος ενημέρωσης του κόσμου. Η έναρξη εφαρμογής αυτής της ρύθμισης έχει να κάνει με το 2013. Σε όλα τ’ άλλα σημεία, με την Εκκλησία είμαστε σύμφωνοι. Και αυτό το σημείο της διαφωνίας, όπως είπαμε σήμερα το πρωί με το Μακαριότατο..

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Τι βρήκε από αυτό το πολύ σημαντικό ραντεβού που είχατε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ως προς τις μεταμοσχεύσεις, ζήτησα να παραστώ στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της ιεραρχίας. Θα γίνει αυτό το Σεπτέμβριο. Θα εξηγήσω στου ιεράρχες ποιο ακριβώς είναι το θέμα, θα τους πω ότι υπάρχει χρόνος προσαρμογής και εν πάση περιπτώσει θα τους πω πώς το έχουμε σκεφτεί. Όλα τ’ άλλα θέματα μας βρίσκουν σύμφωνους με την Εκκλησία. Ο αγώνας που δίνει η Εκκλησία στο θέμα των μεταμοσχεύσεων είναι πιο προχωρημένος, θα μπορούσα να σας πω, από τον αγώνα της πολιτείας.

Πολλοί ιεράρχες είναι συνειδητοποιημένοι, είναι οι ίδιοι δωρητές. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε-στις δηλώσεις που έκανε μετά- ότι αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε. Για τα υπόλοιπα όλα πηγαίνουμε μαζί.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, αν κάποιος δε θέλει αλλά δεν έχει προλάβει να δηλώσει ότι δε θέλει και πέφτει θύμα ενός τροχαίου δυστυχήματος, πάει ο γιος του λοιπόν ή η σύντροφός του, η σύζυγός του και λένε στους γιατρούς, λένε στους υπευθύνους ότι τους είχε πει πριν πάθει το δυστύχημα ότι ο ίδιος ήταν, για τους δικούς του λόγους, αντίθετος, γιατί να μη λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη της οικογενείας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στην πράξη, σε όλες τις χώρες που έχουν τη ρύθμιση που βάλαμε κι εμείς, 17 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τη ρύθμιση που έχουμε κι εμείς πια, η γνώμη των συγγενών μετράει. Και αυτό είπα στον Αρχιεπίσκοπο. Αυτό θα πω και στους ιεράρχες. Αυτό πρέπει να ξέρει κάθε πολίτης, ότι η γνώμη των συγγενών είναι καθοριστική για το γιατρό ο οποίος κάνει την επέμβαση της λήψης των οργάνων ενός ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή.

Στην Ισπανία, ας πούμε, που είναι η πρωταθλήτρια χώρα στις μεταμοσχεύσεις, η γνώμη των συγγενών μετράει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μετρήσει η γνώμη των συγγενών. Δεν μπορεί όμως ν’ αφαιρεθεί και η γνώμη του εκλιπόντος. Πρέπει να έχουμε, λοιπόν, έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων και έτσι θα πορευθεί η ελληνική κοινωνία. Εν τοις πράγμασι έτσι πορεύεται.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είδατε δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος ν’ αποδέχεται τα επιχειρήματά σας, να αίρονται οι τριβές και οι αστερίσκοι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το θέμα της διαφωνίας δεν είναι το μεγάλο, είναι το μικρότερο εξ όλων των θεμάτων. Τα θέματα της συμφωνίας είναι όλα τ’ άλλα. Εμείς ξέρουμε ότι στις πιο δύσκολες στιγμές του ανθρώπου, όταν αυτός είναι σ’ ένα νοσοκομείο και αισθάνεται και ο ίδιος ότι εν πάση περιπτώσει ο θάνατος δεν είναι μακριά, εκεί όπως ξέρετε η Εκκλησία αλλά και γενικότερα οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Γιατί ο άνθρωπος στην απόγνωσή του δε σκέφτεται με τη λογική, σκέφτεται άλλα πράγματα, βαθύτερα.

Εκεί, λοιπόν, συνειδητοποιεί κανείς ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πολύ μεγάλος και δε μπορεί κανείς να πορευθεί χωρίς να είναι σύμμαχος η Εκκλησία στα θέματα αυτά.

Ωστόσο, εγώ δεν πήγα εκεί για να βρω τρόπου διαφωνίας. Εγώ πήγα εκεί, όπως δήλωσα μετά, για να βρούμε τρόπους συμφωνίας και πραγματικά ως προς το θέμα αυτό υπήρξε κατά το μέγιστο μέρος συμφωνία. Στη διαφωνία είπαμε ότι θα το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Το δεύτερο θέμα που είχαμε με τον Αρχιεπίσκοπο σήμερα, πολύ σημαντικό κι αυτό, είναι ότι η Εκκλησία ζήτησε, όπως ο νόμος το επιτρέπει, να παίξει ένα ρόλο στη θεραπεία των ασθενών τοξικομανών.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Εκεί θα ερχόμουν, σ’ αυτό το θέμα. Είναι το δεύτερο που έχω να ρωτήσω από αυτά που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό σας. Διαβάζω, διαγωνίως σε κάποιες εφημερίδες, περιμένω να μου πείτε κι αυτό το οποίο σας εμπιστεύθηκες, σας κατέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι θα είμαστε έτοιμοι σε κάποια δημόσια νοσοκομεία οσονούπω, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να πάμε και σ’ αυτό που λέμε προγράμματα θεραπείας σε ό,τι αφορά τους τοξικομανείς..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την 1η Σεπτεμβρίου τρία ακόμη νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, συν άλλα δύο από αυτά που ήδη κάνουν θεραπεία, θ’ αυξήσουν τη συμμετοχή, δηλαδή θα πάρουν ακόμη 100 ασθενείς. Θα είναι η εκκίνηση του πανελλήνιου αυτού προγράμματος για να δίνουμε θεραπεία από τα νοσοκομεία από τη Θεσσαλονίκη.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είναι δύσκολο Υπουργέ, το ξέρετε, γιατί μπορεί ν’ αναστατωθεί και η ζωή των νοσοκομείων λένε κάποιοι, αν δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για το πώς θα γίνεται αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε από την Αθήνα. Αύριο έχουμε μία συνάντηση με τον κ. Μπεγλίτη. Εκεί θ’ ανακοινώσει ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τη συμμετοχή και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο πρόγραμμα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ένας πολιτικός είναι για να τα λύνει αυτά, όχι για να τα λέει. Μέσα στο φθινόπωρο θα έχει περιοριστεί ή θα έχει εξαφανιστεί η λίστα αναμονής για ένταξη στη θεραπεία του ΟΚΑΝΑ. Η Εκκλησία ζήτησε να έχει κι αυτή μια Μονάδα..

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είναι πολύ φιλόδοξη η δήλωσή σας, οφείλω να σας το πω με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σας, ξέρετε ότι σας σέβομαι αλλά..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στις 2 Οκτωβρίου θα κλείσουμε οριστικά τη Μονάδα Παροχής Θεραπείας στον Πειραιά αφού στα νοσοκομεία πια θα γίνεται η θεραπεία..

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Άρα να εικάσω ότι θα φύγει και ο ΟΚΑΝΑ από το κέντρο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως. Δε θα φύγουν οι Υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, οι Γραμματείς, οι γιατροί και οι επιστήμονες. Θα φύγει το πρόγραμμα παροχής θεραπείας. Λοιπόν, 2 Οκτωβρίου, κρατήστε κι αυτή την ημερομηνία, θα δείτε ότι έτσι θα γίνει.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Τη συγκρατώ κ. Υπουργέ και θα είμαστε εδώ για να ξαναμιλήσουμε στις 3 Οκτωβρίου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η συμμετοχή της Εκκλησίας θα είναι πια πολύ μεγάλη και στον τομέα αυτόν, γιατί ο νόμος επιτρέπει από τη δεκαετία του ’90, νομίζω ο κ. Γείτονας το έχει κάνει αυτό, τη συμμετοχή της Εκκλησίας. Βέβαια πρέπει να πιστοποιήσει ο ΟΚΑΝΑ την επάρκεια των εγκαταστάσεων που θα κάνουν και το Υπουργείο Υγείας να δώσει τη σχετική έγκριση.

Εγώ είπα στο Μακαριότατο ότι από τη στιγμή που θα μου στείλει το αίτημα, σε λίγες ώρες θα έχει πάρει τη θετική απάντηση από το Υπουργείο. Περιμένουμε εντός των επομένων ημερών όπως μου είπε, να υπάρξει και τυπικά το αίτημα αυτό.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Επειδή είναι πολύ επίκαιρο το θέμα της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου της συναδέλφισσας Υπουργού Παιδείας για τα ΑΕΙ, επειδή όπως πολλοί σπεύδουν να πουν, είναι ίσως μοναδική ευκαιρία για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά έναν ευαίσθητο τομέα όπως ο τομέας της υγείας, να έχουμε συναίνεση ανάμεσα στις δυο μεγάλες παρατάξεις, εάν υπάρξουν κάποιες αλλαγές που την τελευταία ώρα κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν.

Εν πάση περιπτώσει, θέλω το σχόλιό σας, αλλά θέλω να κερδίσω και μια είδηση γιατί σας άκουσα πριν από μικρό χρονικό διάστημα να λέτε ότι έχετε μια ιδέα για τον τρόπο που θα πηγαίνουν οι γιατροί μας, που θα μπαίνουν στην ειδικότητα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χαίρομαι που το έχετε ακούσει αυτό.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Και ταιριάζει νομίζω με το θέμα αυτό των ημερών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, γιατί είναι θέμα που αφορά τη μετά την Ιατρική Σχολή πορεία, των αποφοίτων πια της Ιατρικής και όχι των φοιτητών. Κατ’ αρχάς βάζετε δυο θέματα:

Να πω πρώτα απ’ όλα, χωρίς περιστροφές, την υποστήριξή μου στην Υπουργό Παιδείας για τη μεγάλη θεσμική αλλαγή που επιχειρεί, τη βεβαιότητά μου ότι μ’ αυτή την παρέμβαση επιτυγχάνεται μια διαρθρωτική αλλαγή που δίνει λύσεις σε προβλήματα τριών δεκαετιών. Τα πράγματα στο Πανεπιστήμιο ήθελαν αλλαγή, δε σημαίνει όμως αυτό, ότι αρκεί να συμφωνούμε στα λόγια, πρέπει να περνάμε και στην πράξη.

Αισθάνομαι ότι η κα Διαμαντοπούλου μέχρι στιγμής τη συζήτηση την πήγε σε βάθος και έκανε αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σεβάστηκε το διάλογο, δεν έκανε έναν προσχηματικό διάλογο και εμπιστεύομαι τις διαρθρωτικές αλλαγές που η κα Διαμαντοπούλου επιχειρεί. Δε θέλω να μπω στη θέση της για να κατευθύνω τον κοινοβουλευτικό διάλογο τις επόμενες ώρες. Η αρμόδια Υπουργός ξέρει πώς θα το κάνει. Εγώ επιβεβαιώνω και στα αυτιά των ακροατών αυτό θέλω να είναι σαφές, ότι επιχειρεί η Άννα Διαμαντοπούλου μια πολύ μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή την οποία είχε ανάγκη, πραγματική ανάγκη το ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Τώρα τι σκεφτόμαστε εμείς να κάνουμε για το θέμα των αποφοίτων της Ιατρικής: Οι απόφοιτοι της Ιατρικής για να γίνουν γιατροί, μπαίνουν σε κάποιες πολύχρονες διαδικασίες αναμονής για την ένταξή τους σε ειδικότητα. Στην Ψυχιατρική, ενημερώθηκα από την πρώτη μέρα που ήρθα στο Υπουργείο, η αναμονή φτάνει τα 10 και τα 11 χρόνια.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κι όχι μόνο στην Ψυχιατρική.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο μέσος όρος αναμονής είναι 5 χρόνια. Πέντε χρόνια ένας γιατρός καινούργιος απόφοιτος, με όνειρα, με φιλοδοξίες, με επιθυμίες να μπει στη ζωή και να μπει δυναμικά, κάθεται και περιμένει. Αυτό το θλιβερό γεγονός πρέπει να λυθεί. Πρέπει να πάψει να υπάρχει κατ’ αρχάς η αναμονή αυτή και πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μιας γρήγορης και ορθολογικής ένταξης στις ειδικότητες.

Πήρα τη σχετική γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας από τον Απρίλιο. Είπα ότι αυτό τίθεται σε διαβούλευση, δηλαδή η γνώμη του ΚΕΣΥ. Συζήτησα δυο φορές το θέμα με τους Προέδρους των Ιατρικών Σχολών της πατρίδας μας. Είχα στην αρχή τη σκέψη να ξεκινήσουμε την επίλυση του θέματος τώρα. Δεν προλάβαινα όμως με τα θέματα των συνενώσεων των νοσοκομείων, με τα θέματα της συγκράτησης των δαπανών, τα θέματα του ΟΚΑΝΑ που συζητούσαμε πριν, των μεταμοσχεύσεων. Δεν προλάβαινα να το βγάλω εις πέρα τώρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυτό..

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είχατε πει και κάτι άλλο, ότι δε θέλετε να αιφνιδιάσετε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητος και να λείπουν σε μπάνια όταν θα το ανακοινώνατε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει μια μειοψηφία η οποία καταγγέλλει αυτού του είδους τις σκέψεις, και η οποία δε θέλω να έχει το επιχείρημα ότι εγώ πήγα να τους το περάσω αυτό ενώ δεν είναι παρόντες και παρούσες οι αντίθετοι.

Θέλω, λοιπόν, τον Οκτώβριο να ξεκινήσω πια και επίσημα το διάλογο για την κατάρτιση του σχετικού σχεδίου νόμου. Έχω ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας να μου πει πώς θα μπορούσε να προχωρήσει. Μια άλλη ιδέα είναι να ενταχθούν οι ειδικότητες μέσα στις σπουδές των ιατρικών τμημάτων, δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να βγει, αλλά πάντως ζήτησα να μου πουν αν υπάρχουν χώρες που το ακολουθούν αυτό και πώς το έχουν κάνει.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Φαντάζομαι όχι χωρίς να αυξάνονται τα έτη πάντως;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με την αύξηση των ετών.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Περιμένω τη γνώμη του ΚΕΣΥ επ’ αυτού. Μέχρι στιγμής έχω μόνο τη γνώμη του που μιλά για τη σύνδεση με τις επιστημονικές ενώσεις των μειζόνων ειδικοτήτων, 38 είναι αυτές και την πορεία μετά προς μια διαδικασία εξετάσεων. Αυτή τη γνώμη μου έχει πει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Εγώ θα κάνω επίσημη έναρξη του διαλόγου με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι το Νοέμβριο θα το έχουμε κλείσει κι αυτό το θέμα για να βρεθεί επιτέλους μια λύση σε ένα πρόβλημα τριτοκοσμικό που κάποιοι κερδοσκοπούν διατηρώντας τα πράγματα όπως είναι σήμερα.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Θέλω να περάσω στα πολιτικά ερωτήματα. Θέλω να σας διαβάσω …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και τα προηγούμενα πολιτικά ήταν κ. Παρρά.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι, έχετε δίκιο, όλα είναι πολιτικά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά και αν είναι.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Αυτά κι αν είναι. Πριν περάσω …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το θέμα του ΟΚΑΝΑ που συζητάγαμε επί 30 χρόνια ήταν μπλοκαρισμένο έτσι.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ήμουν νιος και γέρασα στη δημοσιογραφία κ. Λοβέρδο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοιες καθυστερήσεις; Είναι τραγικά τα πράγματα όταν σκεφτείς πόσο απλές είναι οι λύσεις.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Θα σας αιφνιδιάσω, εγώ δυσάρεστα αιφνιδιάζομαι. Ήρθαν μόλις τα μηνύματα των ακροατών που ακούν τη συζήτηση μας. Και λέω δυσάρεστα αιφνιδιάζομαι, γιατί περίμενα και για το πρόγραμμα αποθεραπείας των εξαρτημένων συνανθρώπων μας και για την εισαγωγή ενός τέτοιου προγράμματος στα νοσοκομεία μας να έχουν περισσότερα ερωτήματα. Μαντέψτε γιατί ρωτάνε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι ρωτάνε;

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ρωτάνε για τη δωρεά και βγάζουν τον ίδιο φόβο που σας έλεγα και το ίδιο έλλειμμα, επιτρέψτε μου να πω, εμπιστοσύνης προς τους γιατρούς και προς τους πολιτικούς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ είναι αρκετοί που λένε ότι φοβούνται ότι μπορεί κάποιοι να εκμεταλλευτούν και ενώ δεν θα έχει χαθεί κάθε ελπίδα σωτηρίας τους να τους πάρουν τα όργανα,

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι, όχι. Αυτή είναι η μεγάλη παρεξήγηση.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Γι’ αυτό σας είπα ότι θέλει καμπάνια και ενημέρωση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ξέρω, το ξέρω καλά. Και όταν σε πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών ρώτησα τον Ισπανό συνάδελφο «πώς τα καταφέρατε;» μου είπε, «εμείς εμπεδώσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης». Πώς το κάνατε αυτό τους είπα; Μου λέει, πρώτα απ’ όλα ότι η λίστα αναμονής των ανθρώπων που πρέπει να πάρουν κάποιο όργανο για να σώσουν τη ζωή τους έχει συνταχθεί με ιατρικά κριτήρια και δεν παραβιάζεται.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι, τώρα θα σας πω κάτι και δεν θέλω να στεναχωρηθείτε, μου βγαίνει αυθόρμητα. Στην Ισπανία έχουν ως στοιχείο της κουλτούρας τους κ. Υπουργέ την εμπιστοσύνη. Εδώ έχει κλονιστεί ειδικά τα τελευταία χρόνια η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική και εκεί είναι και το μεγαλύτερο ίσως των στοιχημάτων της Κυβέρνησης αυτής.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Δεν πρέπει να δώσουμε μια μάχη σε αντίθετη κατεύθυνση;

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Προφανώς και πρέπει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λοιπόν, το στοιχείο της λίστας, του καταλόγου αναμονής δεν παραβιάζεται με πολιτικά ή πελατειακά κριτήρια. Δηλαδή, δεν πάει ένας άνθρωπος μπροστά στην λίστα για να πάρει πρώτος ένα όργανο που βρέθηκε και αφήνει πίσω του τους άλλους με κριτήριο αν είχε μπάρμπα στην Κορώνη.

Στην Ισπανία αυτό είναι απολύτως έγκυρο. Κανένας δεν φοβάται ότι υπάρχουν τέτοιες ανατροπές. Και στην Ελλάδα είναι έγκυρο, απλά και μόνο ο πολίτης ίσως να μην το ξέρει ή να μην το εμπιστεύεται λόγω των άλλων προβλημάτων που έχει η Ελλάδα.

Το δεύτερο και πιο βασικό είναι κάθε φορά που γίνεται μια μεταμόσχευση να το μαθαίνει ο κόσμος ότι έγινε και ότι πήγε καλά. Η δική μου προσπάθεια …

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Νομίζω σ’ αυτό δεν έχετε παράπονο από τα Μέσα Ενημέρωσης γιατί πράγματι κάθε φορά παίζουν αυτά τα θέματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πήγα στη Θεσσαλονίκη και καλύφθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης. Πήγα στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας και καλύφθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης. Πήγα στο Νοσοκομείο της Πάτρας το Πανεπιστημιακό και καλύφθηκε από τα Μέσα της Ενημέρωσης.

Αναδείξαμε με την επίσκεψη στις Σέρρες την ευγνωμοσύνη που πρέπει να αποδώσει, πρέπει να εκφράσει η πολιτεία εκ μέρους των ανθρώπων που σώθηκαν από τα όργανα κάποιου που έφυγε από τη ζωή προς μία οικογένεια που έδειξε απαράμιλλο θάρρος.

Προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς, λοιπόν, ότι έκαναν και άλλοι Ευρωπαίοι. Να πούμε στον κόσμο να μην το φοβάται. Ενσωματώσαμε πριν από λίγους μήνες με το νόμο που ψηφίστηκε την πρόσφατη κοινοτική οδηγία για την ασφάλεια στις μεταμοσχεύσεις. Και ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενσωμάτωσε στη νομοθεσία της διαδικασίες αυστηροποίησης της τιμωρίας του οργανωμένου εγκλήματος.

Και διαβεβαιώνω όσους σας ακούν, ότι δεν υπάρχουν γιατροί που να κάνουν τέτοιες μπαγαποντιές, δεν υπάρχουν γιατροί. Άλλωστε οι μεταμοσχεύσεις γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, δεν γίνονται πουθενά αλλού. Δεν υπάρχει γιατρός που να σκέφτεται ανάποδα.

Υπάρχουν εφτά κέντρα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα και οι γιατροί τους είναι όλοι τους εξαίρετοι άνθρωποι και μαχητές στο πλευρό των ανθρώπων. Σας διαβεβαιώνω κ. Παρρά.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Αφήστε που θα χτυπηθεί και αυτό το άθλιο εμπόριο οργάνων κ. Υπουργέ και οι άνθρωποι που τραβάνε το δικό τους Γολγοθά πολλοί εξ αυτών εκπατρίζονται, μεταναστεύουν, πηγαίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες και καταστάσεις προκειμένου να κερδίσουν τη ζωή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ξέρετε ότι η Ελλάδα περιφρόνησε αυτό το αντικείμενο, αυτό το μεγάλο θέμα. Κάποιοι πολίτες κάνουν αυτό που λέτε, αναζητούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης ένα όργανο, αναζητούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης προστασία της υγείας τους.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Της Ευρώπης είναι καλά, σας λέω για τον Τρίτο Κόσμο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ λέω για την Ευρώπη που έχω ήδη εμπειρίες εδώ στο Υπουργείο. Σας πληροφορώ ότι η αγωνία των οικογενειών ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά είναι, δηλαδή πέραν του ορίου της ανθρώπινης σκέψης και η αγωνία του ασθενούς που ταλαιπωρείται 15 χρόνια, 10 χρόνια, 8 χρόνια είναι κάτι το οποίο πρέπει να το υπογραμμίσω.

Λέω, λοιπόν, στον ανησυχούντα ακροατής σας …

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Και δεν είναι ένας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και δεν είναι ένας, ναι, ότι θα πρέπει να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Είναι σωστό, είναι ωραίο, δεν προκαλεί εύλογες απορίες κ. Παρρά το γεγονός ότι είμαστε τελευταίοι στα Βαλκάνια; Δηλαδή οι άλλοι Βαλκάνιοι τι είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Τι είναι πιο σύγχρονοι από εμάς; Εμείς τι είμαστε, πιο έξυπνοι από όλους; Πώς όλη η Ευρώπη έχει νούμερα διπλάσια, τριπλάσια ή τετραπλάσια ή πενταπλάσια ή εικοσαπλάσια από τα δικά μας;

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Τα άλλα θέματα που θίγουν στα μηνύματά τους ήδη τα έχετε απαντήσει. Σας έχω ρωτήσει και δώσατε νομίζω ξεκάθαρη απάντηση, ότι θα μετράει η γνώμη των συγγενών, διότι το ρωτούν πολλοί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα μετράει. Δηλαδή ούτως ή άλλως ό,τι και να γίνει και στις πιο ας πούμε προοδευτικές επί του θέματος νομοθεσίες, ο γιατρός αν έχει αντίθετη γνώμη της οικογένειας δεν θα προχωρήσει. Κι σ’ εμάς είναι δυνατόν ένας γιατρός να του λένε, δείτε το στην πράξη, οι συγγενείς ότι δεν θέλουμε και να προχωρήσει; Μετά θα μπλέξει και δεν θα ξεμπλέκει ποτέ.

Άρα το βασικό θέμα για μας είναι με ευκαιρία αυτή την παρέμβαση του νομοθέτη, με δική μας εισήγηση πριν από λίγο καιρό, να ανοίξει η συζήτηση αυτή, να ενημερωθούν όλοι οι άνθρωποι για το πώς μπορεί μέσα από ένα ατύχημα που είπατε εσείς πριν και από ένα θάνατο να δοθεί σε άλλους, να τελειώσει το μαρτύριο κάποιων άλλων ανθρώπων. Να γίνουμε κι εμείς ανοιχτοί σ’ αυτό το θέμα, ενώ έχουμε κλείσει σαν στρείδια.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Θέλω να σας διαβάσω κάτι κ. Υπουργέ γιατί αμέσως μετά θέλω να μου το σχολιάσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας. Η δήλωση ανήκει στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Την έχει στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». «Έχω θυσιάσει τις πολιτικές μου προοπτικές».

Είναι σαφές ότι αναφέρεται ότι με την απόφαση του να αναλάβει τη προτάσει του Πρωθυπουργού το δύσκολο έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρίνει και λέει δημοσίως ότι αυτό ξέρει καλά ο ίδιος ότι μπορεί και να του στοιχίσει στο πολιτικό Χρηματιστήριο ή στο εσωκομματικό Χρηματιστήριο για να τα λέμε όλα και με το όνομα τους.

Θέλω να ρωτήσω εσάς. Έχετε περάσει από δυο Υπουργεία, αυτά που λέμε ηλεκτρικές καρέκλες. Έχετε σκεφτείτε αναλόγως με αυτή τη δήλωση και το πνεύμα αυτής του κ. Βενιζέλου ότι μπορεί και εσείς, ένας πολιτικός που πολλοί έσπευδαν από την αρχή της καριέρας σας να υπογραμμίσουν, να σημειώσουν την παρουσία του, ότι μπορεί να σας στοιχίσει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, ένας πολιτικός που διαχειρίζεται σε αυτές τις δύσκολες μέρες τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστεί. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, εγώ δεν διάβασα αν το είπε, πώς το είπε, εγώ διάβασα το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» ….

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Αυτό σας μετέφερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχω προλάβει να δω την εφημερίδα. Λέει κάτι που το θεωρώ 100% σωστό και αλήθεια. Όταν αναλαμβάνεις το Υπουργείο Οικονομικών και το συντονισμό των οικονομικών Υπουργείων της κυβέρνησης αυτή την περίοδο, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζεις μόνο δυσκολίες και μόνο διλήμματα που και τα δυο τους σκέλη είναι δυσάρεστα, τότε τα ακραία αρνητικά ενδεχόμενα είναι προ των πυλών.

Δεν ξέρω πώς ακριβώς το είπε, πάντως έτσι όπως το είδα στον τίτλο έχει απόλυτο δίκιο. Έχει απόλυτο μα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορείς να διαχειριστείς τις κορυφαίες θεματικές ενότητες του ελληνικού κράτους, της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών σήμερα χωρίς ρίσκο. Το ρίσκο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και κάθε πολιτικός που μπαίνει σε αυτό τον κόπο και σ’ αυτή τη διαδικασία κινδυνεύει. Και αυτό πρέπει να του πιστωθεί του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Βλέπετε εκλογές κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μου αρέσει να το συζητάω αυτό το θέμα. Δηλαδή δεν βλέπω σκοπιμότητα να το κουβεντιάζω. Και ξέρετε, έχω δει κιόλας κ. Παρρά, ότι ανεξαρτήτως πώς δίνει ένας βουλευτής, ένας Υπουργός, μια απάντηση στο θέμα, τελικά και η αναφορά μόνο στη λέξη αυτή που είπατε, σημαίνει αναπαραγωγή στα δελτία ειδήσεων σαν να τις υποστήριξε. Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Το σέβομαι κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κακομεταχειρίζονται στον τρέχοντα πολιτικό ανταγωνισμό τις δηλώσεις του καθενός μας. Δεν θέλω να πω.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Το σέβομαι. Η ερώτηση μου δεν στόχευε στο αν είστε υπέρ ή κατά των εκλογών γιατί εξάλλου ο μόνος που αποφασίζει και είναι ο Πρωθυπουργός το ξεκαθαρίζει στην τελευταία του συνέντευξη στη «REAL NEWS”. Αλλά είναι πολλοί που λένε ότι το αρνητικό πρόσημο …..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα μένω και υπογραμμίζω όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη «REAL NEWS».

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Λένε πολλοί ότι το αρνητικό πρόσημο των εξελίξεων σε διεθνές πεδίο μπορεί να συμπαρασύρει εξελίξεις σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας τέτοιες που να είναι δυσβάστακτες για μια κυβέρνηση χωρίς να ανανεώσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και με αυτή την έννοια έθεσα το ερώτημα.

Σέβομαι όμως την άρνηση σας να απαντήσετε. Θέλω να κλείσω τα ερωτήματα μου με το ερώτημα για την ιδιοτυπία που έχει να κάνει με την συμφωνία Ελλάδας – Φιλανδίας και το φόβο για ακύρωση εν τέλει της συμφωνίας αφού βγήκαν και άλλες χώρες να εκμεταλλευτούν αυτή την ελληνο-φιλανδική συμφωνία και να ζητήσουν εγγυήσεις. Φοβάστε ότι αυτή η συμφωνία της 21ης Ιουλίου τελικά θα ακυρωθεί στην πράξη;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παρρά, θα ήθελα να μείνουμε στα θέματα του Υπουργείου και στις γενικότερες πολιτικές σας ερωτήσεις. Δεν θέλω να μπω σε θέματα χειρισμών που γίνονται αυτές τις ώρες και αυτές τις μέρες, γιατί δεν είναι προσφορά καλής υπηρεσίας ο σχολιασμός αυτών των θεμάτων. Δεν κάνουμε εγκυκλοπαιδική συζήτηση, μιλάτε με ένα μέλος της κυβέρνησης και θέλω να μείνω στα θέματα …..

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Το σέβομαι, απλώς περίμενα να μου πείτε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η οποία έπρεπε να υπάρχει και δεν υπάρχει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς τον Αύγουστο δεν έχουμε σταματήσει ως Υπουργείο Υγείας να εργαζόμαστε καθόλου. Έχουμε πάρα πολλά πράγματα ….

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Δεν έχετε παράπονο, από τα θέματα υγείας ξεκίνησα και σε αυτά έμεινα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, ναι.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Απλά ξέρω ότι είσαστε πολιτικός πληθωρικός σε ότι αφορά τις απόψεις του και επομένως ήθελα να εκμεταλλευτώ και να έχω την άποψη σας για μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που δεν επιδείχτηκε όπως αιτήθηκε η Ελλάδα να επιδειχθεί. Τουναντίον επιδείχθηκαν ίδια οφέλη εσωτερικής κατανάλωσης τη μια από την Γερμανία, την άλλη από τη Φιλανδία και ο Θεός ξέρει ποιος άλλος ….

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχει τελειώσει αυτό το θέμα.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Δεν έχει τελειώσει, πιστεύετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχει τελειώσει αυτό το θέμα, ναι. Εμείς αγωνιζόμαστε για όσο μπορούμε καλύτερα πράγματα, για ό,τι μπορούμε καλύτερα.

Κύριε Παρρά, ας αναλογιστούν οι πολίτες και ας το κάνουν αυτό και τη στιγμή που διαμαρτύρονται και τη στιγμή που δεν διαμαρτύρονται και τη στιγμή που αγανακτούν και τη στιγμή που δεν αγανακτούν. Ας αναρωτηθούν αυτή η κυβέρνηση τι σηκώνει στην πλάτη της αυτή την περίοδο.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Επιμένετε στη δήλωση που έχετε κάνει προ καιρού ότι αν αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ να φύγει τότε θα το μετανιώσουν;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ κ. Παρρά, συζητώντας με τους ανθρώπους μου, μου λένε διάφορα.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Τη θυμάστε αυτή τη δήλωση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάρα πολύ καλά. Για μένα η δήλωση μου αυτή και η συνέντευξη μου στη “REAL NEWS” ήταν καταστατική πολιτική συνέντευξη και πολιτική παρουσία. Δεν ήταν μια τυχαία κουβέντα του αέρα. Τη θυμάμαι, την επαναλαμβάνω, θα την υποστηρίζω όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Και τη χειρίζομαι και στις σχέσεις μου με τον πολίτη που στο δρόμο μου λένε ορισμένα πράγματα οι άνθρωποι.

Εγώ τους λέω το εξής και επιμένω σε αυτό. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε κάνει αρκετά καλά πράγματα και σοβαρά και αρκετά λάθη. Αλάνθαστος δεν υπάρχει. Ας σκεφτόταν ο Έλληνας πολίτης λιγάκι πριν αντιδράσει πως θα ήταν τα πράγματα αν δεν ήμασταν στο τιμόνι της χώρας.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Προκαλεί όμως αυτό, γιατί ο Έλληνας πολίτης ….

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επίσης ας σκεφτόταν ο Έλληνας πολίτης ….

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Προκαλεί κ. Υπουργέ αυτό γιατί ο Έλληνας πολίτης δεν είναι μόνο ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, είναι και ο ψηφοφόρος των άλλων κομμάτων, του οποίου την άποψη ….

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα δεν μίλησα για τον Έλληνα που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Μίλησα για τον Έλληνα πολίτη, για όλους δηλαδή. Για το 100% μίλησα.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ωραία. Εκείνος που δεν έχει ψηφίσει ΠΑΣΟΚ γιατί να μετανιώσει αν φύγει το ΠΑΣΟΚ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, ο καθένας θα πρέπει να δει … Μα δεν μετανιώνεις ή σκέφτεσαι γιατί έχασες τον άλφα ή τον βήτα ή το τάδε κόμμα. Ας δει τις πρόσφορες λύσεις για την ελληνική κοινωνία, το ελληνικό κράτος και τα προβλήματα του και ας δει και ποιος μπορεί καλύτερα. Όχι ποιος μπορεί άριστα, ποιος μπορεί καλύτερα.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Μάλιστα. Φθινόπωρο θερμό με τις αντιδράσεις των γιατρών; Τι προβλέπετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Έτσι προμηνύεται. Θα δούμε, θα δούμε.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Σας ακούω γριφώδη στο τελευταίο. «Θα δούμε». Σαν κάτι να έχετε στο μυαλό σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, θα δούμε. Αν έχουν βγάλει ανακοινώσεις οι Ενώσεις τους, είμαστε σε μια συζήτηση …

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Μου το είπατε το «θα δούμε» σαν να έχετε κάτι στο νου σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, οι δικές μας πολιτικές είναι ριζοσπαστικές κ. Παρρά. Οι δικές μας πολιτικές είναι πολιτικές διαρθρωτικών αλλαγών και γίνονται κάθε βδομάδα που περνάει. Δεν έχουμε σταματήσει ούτε λεπτό. Όποιος κάνει διαρθρωτικές αλλαγές ….

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Δηλαδή η διάθεση σας για σύγκρουση συνεχίζει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε την εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Έχουμε την πρωτοβάθμια υγεία που επιτέλους μετά από 27 χρόνια στην πράξη νομοθετήθηκε και εφαρμόζεται, αρχές Σεπτεμβρίου. Και έχουμε και αντιπαραθέσεις εκεί. Θα δούμε. Αυτά που μας λένε οι συνδικαλιστικές Ενώσεις τουλάχιστον είναι ακραία. Για να δούμε, ο διάλογος θα άρει τις παρεξηγήσεις και τις διαφωνίες ή δεν θα καταφέρουμε; Θα δούμε.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Εδώ θα είμαστε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάντως, η υποχωρητικότητα και η διάθεση να ανακρούσουμε πρύμνα από τη δικιά μας την πλευρά δεν υπάρχει. Εγώ ως Υπουργός Υγείας δεν θα μείνω στο Υπουργείο αυτό χωρίς να κάνω διαρθρωτικές αλλαγές και χωρίς να συμμαζεύω τα πράγματα.

Αν νομίζουν ότι εγώ ήρθα εδώ για να περάσω τον καιρό μου δεν νομίζουν καλά.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις στα ερωτήματα μου τουλάχιστον σε αυτά που θελήσατε να απαντήσετε. Να ‘στε καλά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *