ΙΣΑ. Ζητά άμεσα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων 3 χρόνων

Αθήνα, 20/12/2012
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά άμεσα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων 3 χρόνων
Συνάντηση του Πανυγιειονομικού Μετώπου Παρόχων και Χρηστών Υγείας στα γραφεία του ΙΣΑ

Tο κοινό πλαίσιο των διεκδικήσεων του Πανυγιειονομικού μετώπου ενάντια στην λαίλαπα των μέτρων που υποβαθμίζουν την περίθαλψη του Έλληνα ασθενή και οδηγούν σε επαγγελματική εξόντωση τους λειτουργούς της υγείας ,προσδιόρισαν πάροχοι και χρήστες της υγείας ,στην σημερινή τους συνάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, των κλαδικών φορέων και των συνταξιούχων που συμμετείχαν στην συνάντηση, μετά την εορταστική περίοδο θα υπάρξει κοινό μέτωπο διεκδικήσεων με συντονισμένες δράσεις.
Η οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση την περίθαλψη του ασθενή και σε αδιέξοδο τους λειτουργούς της υγείας.
Ανάμεσα στα κρίσιμα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι ο κίνδυνος να παραγραφούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς ,για ιατρικές επισκέψεις, κλινικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις καθώς σύμφωνα με το Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας «κάθε δικαίωμα για την λήψη των παροχών παραγράφεται ένα έτος μετά τη γέννηση του».
Σε συνδυασμό με τα οφειλόμενα από 3ετιαs από τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν πλέον σε τεράστια αδυναμία επιβίωσης των Ιατρείων και των εργαστηρίων με απρόβλεπτες συνέπειες για την Υγεία του Ελληνικού λαού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά:
1) να ορισθεί άμεσα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ωφελουμένων μέσα από μία ισότιμη διαδικασία προς όλους τους παρόχους του.
2) να σχεδιαστεί μία κοινή πλατφόρμα αναζήτησης των στοιχείων του ασφαλισμένου μέσα από το σύστημα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στο φάρμακο και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.
3) να επανασυσταθεί ο ΕΟΠΥΥ μέσα σ ένα οργανωμένο πλαίσιο και να επανασχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες ανά περιφέρεια και πυκνότητα πληθυσμού.

4) να εξοικονομηθούν πόροι από ειδικούς φόρους που θα επιβληθούν στους χρήστες του τσιγάρου και του αλκοόλ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που ήδη ανέρχεται στα 3,5 δις.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «Δεν είναι δυνατό πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, της τάξης των 8.000 και 10.000 ευρώ το χρόνο να έχουν την ίδια συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη με εκείνους που έχουν εισοδήματα 150.000 και 200.000 ευρώ το χρόνο. Γιατί τότε η μονη λύση που τους απομένει είναι να μην πάρουν το φάρμακό τους – να μην κάνουν τις εξετάσεις τους: Η κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με συνέπεια να απειλούνται πλέον ανθρώπινες ζωές. Αφού η πολιτεία αδυνατεί να συστήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου, δράσης και ορθής παροχής υπηρεσιών ,οι ίδιοι οι φορείς με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και δράση».
Οι εκπρόσωποι των χρηστών υγείας εξέφρασαν την αγωνία τους καθώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει πλήξει ειδικά τους χρόνιους πάσχοντες και τις ευαίσθητες ομάδες ασθενών και απειλεί την υγεία και τη ζωή των ασφαλισμένων.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των παρόχων υγείας εξέφρασαν την στήριξή τους στον Έλληνα ασθενή και στον ασφαλισμένο ωστόσο όπως τόνισαν τα δυσβάσταχτα χρέη του ΕΟΠΥΥ οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση και στον αφανισμό τους.
Ακόμη εξετάστηκε το ζήτημα της νομιμότητας της διακοπής των συμβάσεων και τον αποκλεισμό από τον ΕΟΠΥΥ των γιατρών των ταμείων ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που δεν είχαν συμβληθεί με τον οργανισμό πριν την ένταξη των ως άνω ταμείων σε αυτόν. Ζητήθηκε η άμεση ένταξη των υγιειονονομικών όσων Ταμείων συγχωνεύονται με τον ΕΟΠΥΥ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

3 thoughts to “ΙΣΑ. Ζητά άμεσα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων 3 χρόνων”

  1. Ο ΙΣΑ αποτελεί, ίσως, τον πιο διυναμικό εκπρόσωπο του ιατρικού σώματος. Αντίθετα έχω πλήρως απογοητευτεί από τον ΠΙΣ. Παρόλα αυτά πρέπει να διεκδικήσει με ένταση τα δίκαια όλου του ιατρικού κλάδου. Και των γιατρών του ΕΣΥ και των ιδιωτών, τόσο στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης όσο και της οικονομικής αποκατάστασης. Να στραφεί εμφαντικά εναντίον του κυρίου εκπροσώπου της ισοπέδωσης και αποτελμάτωσης της ιατρικής περίθαλψης που είναι ο Υπουργός υγείας. Και όχι μόνο πολιτικά αλλά και διοικητικά (με αγωγές) αλλά και ποινικά. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο υπουργός ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ, τάζοντας και μοιράζοντας χρήματα του Ελληνικού λαού με γνώμονα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΠΦΣ, που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες και αντιβαίνουν τον κανόνα της ισότιμης ροής και διάθεσης του δημοσίου χρήματος. Η Δικαιοσύνη πρέπει πλέον να διερευνήσει νομικά τις συγκεκριμένες αποφάσεις του, διότι πιθανόν να παραβιάζονται, κατ’εξακολούθηση, οι στοιχειώδεις αρχές του Δικαίου, της ισότητας, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας που πρέπει να διέπουν το συναλλακτικό ήθος.

  2. Ποια Δικαιοσυνη ;
    Η Ελληνικη ;
    Γιατι αυτη δεν λειτουργει παρανομα και καταχρηστικα οπως ολες οι δομες σ’αυτη τη χωρα ;;;

    Ακουγα προχθες μια συζητηση στη βουλη ,σχετικα με το αιτημα της χωρας-στην Εσθονια αν δεν κανω λαθος-για εισαγωγη τεχνογνωσιας σχετικα με την καταπολεμηση της διαφθορας .

    Και επρεπε να δειτε το μενος μερικων πατριωτων βο(υ)λευτων απεναντι στην προοπτικη να ερθουν ” …οι ξενοι να μας τα μαθουν καλλιτερα …” .!
    Υποστηριζαν μαλιστα πως η Εσθονια ειναι στην κορυφη της λιστας με τη διαφθορα και οχι εμεις !!!

    Σου ‘ρχεται να παρεις μια βρεγμενη σανιδα και να του πλακωσεις εναν-εναν …
    Στη χωρα που ουτε ψωμι οπως πρεπει δεν σου δινουν αν δεν ζητησεις να ειναι ξεροψημενο ,μιλαμε ακομα για δικαιοσυνη και αξιοκρατια !!!
    Εχουμε το θρασσος να υποστηριζουμε ,ακομα και τωρα ,πως δεν ειμαστε οι χειροτεροι παντου αλλα υπαρχουν και αλλοι !!!

    Εμ βεβαια υπαρχουν και χειροτερα !Υπαρχουν και οι υποσαχαριες χωρες ,οι Παπουα ,οι χωρες της Λ.Αμερικης κ.λ.π
    Ας παρουμε αυτους σαν παραδειγμα και ας εφησυχαστουμε .
    Γιατι να σκασουμε τη χολη μας που γιναμε παγκοσμιος περιγελος ;;;

    Μηπως ειναι η πρωτη φορα ;
    Ή μηπως θα ειναι η τελευταια ;;;

    Οι Black Sabbath εχουν ενα πολυ ωραιο τραγουδι με τιτλο :” Μob rules ” .

    Και εχει μια στροφη που αποτυπωνει ΑΚΡΙΒΩΣ την κατασταση στη χωρα μας .

    ” If you listen to fools ,the mob rules ”
    http://www.youtube.com/watch?v=cATPLk559XY

  3. Να ευχηθώ καλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα και στους δυό συναδέλφους.Διαφωνώ όμως κε Χαλκίδη με την άποψή σας ότι ο ΙΣΑ διεκδικεί και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ιατρικού σώματος.
    Πιστεύω ότι ο ΙΣΑ και ο πρόεδρός του αρκείται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων με συνεχείς ανακοινώσεις χωρίς κανένα μα κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα.Αλλωστε γιά να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διεκδικήσεις πρέπει ο κος Πατούλης να έρθει σε αντιπαράθεση με το κόμμα που τον υποστήριξε και εφαρμόζει σήμερα την πιό σκληρή μνημονιακή πολιτική στον χώρο της υγείας.Ολα αυτά τα μέτρα πέρασαν και ο Πατούλης την ίδια στιγμή που κλείνουν ιδιωτικά ιατρεία ασχολείται με την ίδρυση…..κοινωνικών ιατρείων σε όλη την χώρα!!!
    Διαφωνώ επίσης με την άποψή σας ότι ο κύριος υπεύθυνος της ισοπέδωσης της ιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας είναι ο Υπουργός Υγείας.Δεν είναι θέμα Λοβέρδου ή Λυκουρέτζου(αποτυχημένοι άλλωστε είναι και οι δυό).
    Αν δεν απαλλαγεί η χώρα σύντομα από την πολιτική της τρόικας, των μνημονίων και τους εκφραστές της (την κυβερνητική τρόικα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)- οι οποίοι γονάτισαν και ξεπούλησαν την χώρα(υπογράφοντας μέχρι και την υποθήκευση του φυσικού και ορυκτού της πλούτου)-δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε άσπρη μέρα.Οταν πρωταρχικό σου μέλημα είναι να εξυπηρετούνται πρώτα οι δανειστές!!!! και όχι να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες του λαού σου τότε δεν υπάρχουν πόροι γιά την παιδεία,γιά την υγεία,γιά την κοινωνική ασφάλιση κτλ.
    Αυτά υπογράψαν οι ξεπουλημένοι με τα μνημόνια.Και αυτά εφαρμόζουν κατά γράμμα.
    Αν δεν τους ανατρέψουμε με την ψήφο μας δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.
    Καλές γιορτές σε όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *