Ο ΙΣΑ στον Νέο Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ

Το νέο επικαιροποιημένο κώδικα Δεοντολογίας παρουσίασε ο ΣΦΕΕ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία πλήθους εκπροσώπων του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου. Τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ κο Φρουζή και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κώδικα Δεοντολογίας κο Γερασιμόπουλο συνεχάρη, κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης , αναφερόμενος στη δημόσια υγεία, τον ιατρικό πληθωρισμό, τον εξορθολογισμό και την αναγκαιότητα ιατρικής εξέτασης και συνταγής πριν τη χορήγηση φαρμάκων. Ο κος Πατούλης στάθηκε στις βασικές αρχές του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που αποτελούν τους πυλώνες της αξιόπιστης Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θίγοντας καίριες νομοθετικές αλλαγές που αντίκεινται στον κώδικα δεοντολογίας σχετικά με τη συνταγογράφηση και τη μετάθεση της Θεραπείας του Ασθενή σε μη Γιατρούς που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του ασθενή, η οποία αντίκειται όχι μόνο στην Ιατρική αλλά και στη Φαρμακευτική Δεοντολογία. Επίσης, η άσκηση της Ιατρικής, η οποιαδήποτε ιατρική πράξη και εξέταση, σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, πρέπει να γίνεται μέσα σε προσδιορισμένα χωροταξικά όρια, σε χώρους, που έχουν εγκριθεί από τους οικείους ιατρικούς συλλόγους. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι οποιαδήποτε ιατρική πράξη γίνεται μόνο από το γιατρό, ούτε από τους χημικούς, ούτε από τους βιολόγους και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε πράξη ή υπηρεσία που έχει σκοπό τη διάγνωση οποιασδήποτε νοσολογικής οντότητας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ιατρική πράξη.

«Το ιατρικό λειτούργημα ασκείται σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση. Εκπροσωπώντας 27.000 γιατρούς, ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα σταθώ σε κάποια κρίσιμα σημεία της δεοντολογίας αυτής που σήμερα φαίνεται κάποιο να ξεχνούν. Ο λειτουργός Υγείας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι επιτελεί υψηλότατο ανθρωπιστικό έργο σε κάθε του περιστατικό, σε κάθε του ασθενή. Ίσως η άσκηση της Ιατρικής και η ευθύνη του θεράποντα γιατρού προς τον ασθενή και την ασθένεια του είναι η πιο σπουδαία ανθρωπιστική πράξη που υπάρχει στην ανθρωπότητα.

Στόχος μας είναι να κατοχυρώσουμε τους κανόνες υγείας που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, σε μια προσπάθεια δεοντολογίας, ηθικής και ανθρωπιάς που οφείλει να διέπει το ιατρικό λειτούργημα.» Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης

Τους τομείς της Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ και τις ενότητες του νέου επικαιροποιημένου κώδικα  παρουσίασαν ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κος Κ Φρουζής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας του ΣΦΕΕ, κος Γερασσόπολος, ενώ ομιλητές ήταν επίσης η επικεφαλής της Task Force κα Λαλη, , ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κος Γ Τούντας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κος Ρακιτζής, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κος Βλασταράκος, ο Πρόεδρος της Οργανωσης «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς» κος Μπακούρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κος Παπαγεωργόπουλος, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ κος Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κος Σκουτέλης, και ο Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Συλλόγων Ιατρικών Επισκεπτών κος Κονιδάρης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *