Εγκληματική αδιαφορία γιά την Χίο

Της Γιούλης Παπαδοπούλου.

Έχασαν την προθεσμία να πάρουν τις αποζημιώσεις για την μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012, οι Χιώτες, αφού ΔΕΝ υποβλήθηκε ΠΟΤΕ αίτημα της χώρας μας στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

Σύμφωνα με ερώτηση που υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ  κ. Νίκος Χουντής, απάντηση δόθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο για τα διαρθρωτικά ταμεία, Γιοχάνες Χαν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση των καταστροφών που υπέστη η Χίος τον Αύγουστο του 2012, επικαλούμενος τον Κανονισμό 2012/2020, σύμφωνα με τον οποίο, δίνεται η δυνατότητα εξαιρετικά ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε νησιά όπως της Ελλάδας αλλά και σε υπερπόντια νησιά, όπως η Ρεουνιόν, η Μαρτινίκα, η Μαδέρα, κλπ.

Απαράβατος  όρος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, η καταστροφή να έχει «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί αν εμπίπτει υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η περίπτωση της Χίου στον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και αν υπάρχει δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας.

Η απάντηση του Επίτροπου, η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση και αποδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ανάγκες του πληθυσμού και μάλιστα του σκληρά πληγέντος,  ήταν ότι, «Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή»!

Ο Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, διευκρινίζει επίσης ότι, «οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Ιδιωτικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας, δεν αποζημιώνονται» ( αλλά υπολογίζονται προκειμένου να επικυρωθεί και στοιχειοθετηθεί,  ότι υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομική σταθερότητα της περιοχής, που είναι το μόνο ζητούμενο από τον Κανονισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης).  Ακόμα ο κ. Χαν ανέφερε ότι, ήδη έχουν δοθεί στη Γαλλία για τα νησιά Ρεουνιόν και Μαρτινίκα περίπου 19 εκατ. Ευρώ, στην Πορτογαλία για τη Μαδέρα 31,2 εκατ. Ευρώ, ενώ αξιολογείται τώρα αίτηση της Ισπανίας για πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά!

Σίγουρα οι εκλεκτοί μας κυβερνητικοί παράγοντες, θα ψελλίσουν κάποιες φτηνές δικαιολογίες για να καλύψουν την ολιγωρία των γραφείων και των συμβούλων τους, αλλά και την εγκληματική αδιαφορία τη δική τους, να σταθούν δίπλα στον πληθυσμό που υποφέρει, ακόμα κι όταν αυτός μαστίζεται από φυσικές καταστροφές. Και θα απαιτούν να ακουστούν με συμπάθεια !!

Με όλα αυτά τα δρώμενα επίσης στο ενεργητικό τους, θα έχουν το θράσος να ξαναζητήσουν εκλογή στις επόμενες κάλπες….. Ας ξυπνήσουν κάποτε οι πολίτες.

Αρχή άνδρα δείκνυσι….αλλά οι άρχοντές μας, έχουν ξεχάσει ότι άρχουν ανθρώπων και ασχολούνται μόνο με λογαριασμούς και χρηματιστηριακές αξίες…

One thought to “Εγκληματική αδιαφορία γιά την Χίο”

  1. Kαι το θρασος το εχουν και θα επανεκλεγουν !
    Και στις επομενες και στις μεθεπομενες εκλογες και παντα οι ιδιοι θα εκλεγονται !!!
    Οι ιδιοι ανικανοι που ΕΜΕΙΣ στελνουμε στη βουλη ,γιατι ειμαστε αμμορφωτοι και ανικανοι να διαλεξουμε εντιμους και ακεραιους εκπροσωπους .
    Επειδη αυτοι μας ομοιαζουν !!!

    Γιατι ;

    Μα απευθυνονται στον πιο ηλιθιο λαο του κοσμου !

    Ενα λαο που εχει μνημη χρυσοψαρου .
    Ενα λαο που θα δεχτει να (ξανα)θυσιασει το μελλον των παιδιων του για να εκλεξει αυτον που θα του κανει το ρουσφετι !
    Ενα λαο που θελει καλλιτερη μοιρα ,αλλα του αρεσει να λιαζεται στην παραλια και να περνα τη μερα του στην καφετερια αντι να δουλευει.
    Ενα λαο που θελει καλλιτερο συστημα υγειας ,αλλα θελει το ιατρο να αμοιβεται λιγοτερο απο τη λουλουδου στο σκυλαδικο !
    Ενα λαο που θελει καθαριοτητα και υγειινες συνθηκες διαβιωσης αλλα τη γοπα και την τσιχλα θα την πεταξει οπου βρει !
    Ενα λαο που θελει ασφαλεια και ταξη αλλα χωρις να υπακουει στο νομο !

    Απορω πως εχουμε αξιωσεις να ειμαστε σε καλλιτερη μοιρα απο τη σημερινη ;;;
    Πιθανον γιατι νομιζουμε οτι ” …μπορα ειναι θα περασει “. Πιστευουμε οτι σε κα’να δυο χρονια θα επανελθουμε πισω στα χρονια της ρεμουλας ,της ασυδοσιας και της ταχαμου ελευθεριας !

    Το Πιθανοτερο ειναι ,τελικα ,να μην ξερουμε τι μας γινεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *