Προτυποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (Ε.Π.Π.Ε.Ν)

Εστάλη σήμερα εγκύκλιος του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, για την διαμόρφωση των όρων, των προϋποθέσεων και των διαδικασιών ανάπτυξης και υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (Ε.Π.Π.Ε.Ν) σε εθνικό επίπεδο υπό το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Με το Ε.Π.Π.Ε.Ν παρέχονται δωρεάν και καθολικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας στο παιδί και στην οικογένεια, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Παρέχεται μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που περιλαμβάνει την επιβεβαίωση της ανίχνευσης, τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και αξιολόγηση της πορείας του πάσχοντος παιδιού, σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ).

Το Ε.Π.Π.Ε.Ν έχει καθολικό χαρακτήρα εφαρμογής σε όλες τις μαιευτικές-νεογνολογικές μονάδες και κλινικές της χώρας, του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, και διενεργείται κατά ενιαίο τρόπο σύμφωνα με τις ορισθείσες διαδικασίες σε όλα τα νεογέννητα στην Ελληνική Επικράτεια.

Το Υπουργείο Υγείας (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) έχει την εποπτεία και την ευθύνη ανάπτυξης του θεσμού του Ε.Π.Π.Ε.Ν στη χώρα, το συντονισμό των ενεργειών μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου, του Ι.Υ.Π και κάθε εμπλεκομένου φορέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκυρη, αξιόπιστη, αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του.

Σημειώνεται μάλιστα ότι το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πρόκειται να προβεί σε προγραμματισμό διενέργειας τακτικών ελέγχων για τη διαπίστωση της εύρυθμης λειτουργίας του Ε.Π.Π.Ε.Ν.

One thought to “Προτυποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (Ε.Π.Π.Ε.Ν)”

  1. H Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), συνεπής στις εξαγγελίες της, δίνει τον αγώνα για να φέρει τα προβλήματα του ΣΥΝΟΛΟΥ των ιατρών κλινικών ΚΑΙ εργαστηριακών , συμβεβλημένων και μη στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

    http://greekdoctors.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *