Κάνε το πιάτο σου πιο πικάντικο & ζήσε περισσότερο

Το φασκόμηλο ενισχύει τη μνήμη

Μία μόνο δόση από φασκόμηλο μπορεί άμεσα να ακονίσει τις δεξιότητες της μνήμη σας, βοηθώντας σας να ανακαλέσετε ονόματα, τόπους & άλλα γεγονότα πιο γρήγορα & με ακρίβεια για τουλάχιστον τρεις ώρες μετά, λένε οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle της Βρετανίας. Ενώσεις που ονομάζονται φαινόλες μπλοκάρουν την μείωση της ακετυλοχολίνης – μιας ουσίας του εγκεφάλου που είναι απαραίτητη για την νηφάλια σκέψη & τη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Δοκιμάστε ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο στο επόμενο γεύμα σας.

Το δεντρολίβανο βοηθά στη συμφόρηση

Εάν σας έχει καταβάλει ο καιρός, προσθέτοντας ¼ κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο σε ένα γεύμα μπορεί να διευκολυνθεί η συμφόρηση & η πίεση στα ιγμόρεια της μύτης, καθώς & να επιταχυνθεί η ανάρρωσή σας από ένα βαρύ κρυολόγημα. Τα αντιοξειδωτικά του δενδρολίβανου αμβλύνουν τη φλεγμονή των ιγμορείων της μύτης & βελτιώνουν την αποστράγγιση. Δώστε υπέροχη γεύση σε ομελέτες, ψωμί, ψητές πατάτες & πουλερικά. Πιείτε ένα φλιτζάνι δεντρολίβανο καθημερινά έως ότου τα συμπτώματα μειωθούν.

Το σαφράν ή κρόκος Κοζάνης καταπολεμά την κατάθλιψη

Τρεις κλινικές δοκιμές στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας πρέζας (λιγότερο από το 1/10 της κουτ. του γλυκού) από αυτό το μπαχαρικό διευκολύνει το 75% των γυναικών που πάσχουν από κατάθλιψη, γεγονός που το καθιστά πιο ισχυρό από πολλά αντικαταθλιπτικά. Η κροκίνη του σαφράν είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη (ορμόνη που ενισχύει τη διάθεση).  Το σαφράν έχει μια ελαφρώς γλυκιά, γήινη γεύση, & είναι υπέροχο στα θαλασσινά, το ρύζι & το βόειο κρέας.

Η κανέλα δίνει ενέργεια

Η κατανάλωση τροφών υψηλά σε ζάχαρη & υδατάνθρακες (αναψυκτικά, ψωμί, γλυκά) προκαλεί απότομες αλλαγές του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να εξαντλήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα & να κάνει το σώμα δυσκίνητο. Όμως, έρευνα του USDA δείχνει ότι ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα στο γεύμα κάθε μέρα μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου & των υδατανθράκων στο λεπτό έντερο, βελτιώνοντας τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά 29% & να μειώσει τις περιόδους κόπωσης στο μισό.

Το μοσχοκάρυδο ηρεμεί το άγχος

Στην Ινδία, το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του στρες, του άγχους & της έντασης. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το μπαχαρικό αυτό, περιέχει βιολογικά δραστικές ενώσεις που μιμούνται το αντικαταθλιπτικό Prozac, ηρεμεί τα νεύρα σε μόλις 20 λεπτά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι μόλις ⅛ από το κουταλάκι του γλυκού την ημέρα αρκεί. Δοκιμάστε το στο μαγειρεμένο σπανάκι, κολοκύθι, κουνουπίδι, κολοκύθι, λουκάνικο & κρεατικά.

Το πιπέρι καγιέν επιταχύνει την απώλεια βάρους

Αυτό το μπαχαρικό είναι πλούσιο σε καψαϊκίνη, μια ουσία που δίνει στις πιπεριές τσίλι τη φλογερή τους γεύση. Έρευνα του πανεπιστημίου Purdue δείχνει ότι ½ κουταλάκι του γλυκού καγιέν στο πιο βαρύ γεύμα της ημέρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη απώλεια μέχρι ενός κιλού στο μήνα εύκολα. Στην παραπάνω μελέτη, όταν τα άτομα απολάμβαναν ένα γεύμα με πιπέρι καγιέν, έτρωγαν 70 λιγότερες θερμίδες, χωρίς καν να το καταλάβουν. Η παρακολούθηση της μελέτης έδειξε ότι το πιπέρι καγιέν αυξάνει την παραγωγή τουλάχιστον έξι διαφορετικών πρωτεϊνών για την καύση του λίπους, μειώνοντας 8% το σωματικό λίπος.

Βασιλική Δέδε

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Κύπρου 1, Τρίπολη, Τηλ.: 2710232841

Email: vasodede@gmail.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *