Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο ιατρικός κόσμος ουσιαστικά ετέθη υπό άδικο και ανήθικο διωγμό

Θεσσαλονίκη 11 Δεκεμβρίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις 7/11/2012 ο ιατρικός κόσμος ουσιαστικά ετέθη υπό άδικο και ανήθικο διωγμό (μισθοί, ΤΣΑΥ, ιατρεία, συνταγογράφηση κλπ). Καθώς οι ρυθμίσεις αυτές βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις των αστικών κομμάτων, της φιλελεύθερης ιδεολογίας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο ιατρικός κόσμος αισθάνεται βαριά και ανέντιμα ηττημένος. Για το λόγο αυτό το Δ.Σ του Ι.Σ.Θ πρότεινε από τις 21/11/2012 την οργάνωση αυτοτελούς 48ωρης πανιατρικής απεργίας με σαφή και απλά αιτήματα:
1. Ιατρείο δικαιούται μόνο ο γιατρός.
2. Συνταγογράφηση με επιστημονικούς όρους – χορήγηση μόνο συνταγογραφούμενων φαρμάκων – κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
3. Αυτοδιοίκητο αυτοτελές ΤΣΑΥ.
4. Αύξηση των ιατρικών μισθών και αμοιβών και σύνδεση τους με την αποζημίωση όσων έστρωσαν το τραπέζι του «μαζί τα φάγαμε» (δηλαδή των βουλευτών).
5. Παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Την πρότασή μας για 48ωρη πανιατρική απεργία υιοθέτησε το Δ.Σ του Π.Ι.Σ στις 22/11/2012.
Την Παρασκευή 7/12/2012 στην συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα προέκυψε ότι από την δόση των 31 δις. για πληρωμές ιατρών θα διατεθεί κονδύλιο μειωμένο σχεδόν κατά 50% του 1.2 δις που επί μήνες προαναγγελλόταν. Εν τω μεταξύ έχει προκύψει και η απαράδεκτη μείωση των από το 1990 καθηλωμένων αμοιβών των εργαστηρίων.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Π.Ι.Σ την Παρασκευή 7/12/2012 αναμέναμε τον ορισμό 48ωρης πανιατρικής αυτοτελούς απεργίας ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να συζητήσει εκ νέου τα θέματα αυτά τα οποία σήμερα δεν βρίσκονται καν υπό διάλογο.
Αντ΄αυτού αποφασίστηκε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 19/12/2012 της ΑΔΕΔΥ και προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17/1/2013.
Εκφράζουμε την θλίψη και τη διαφωνία μας για την απόφαση αυτή του Π.Ι.Σ. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κλάδου και δεν εξυπηρετεί τον ιατρικό κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *