Συνάντηση του ΙΣΑ και αντιπροσωπείας των Ιατρικών Συλλόγων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

Προτάσεις Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο Υπουργείο Οικονομικών

 

Σήμερα 7/12/2012 έγινε συνάντηση Προέδρων και εκπροσώπων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο για να συζητηθούν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας. Στην συνάντηση από πλευράς ΙΣΑ παρευρέθηκαν  ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούληs Γιώργος και ο Ταμίας του ΔΣ κ. Πατσουράκος Φώτιος. Παρευρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος του ΙΣΠ κ. Βάρβαρα Ανεμοδουρά ,ο Πρόεδρος του ΙΣ Αχαΐας κ. Σωτηρούδης Απόστολος, ο Πρόεδρος του ΙΣ Φθιώτιδας κ. Αναγνωστόπουλος Λεωνίδας και ο  εκπρόσωπος του ΙΣΘ κ. Καραχάλιος Σωτήρης. Από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ έγινε ενημέρωση στον κ. Υπουργό για τα εν γένει οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας και στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στα μεγάλα και ανυπέρβλητα  οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί και καθιστούν λίαν δυσχερέs το έργο τους του εδόθει δε το κατωτέρω υπόμνημα αιτημάτων:

Α) Αποπληρωμή των οφειλομένων από 3ετιαs από τα ασφαλιστικά ταμεία στους Ιατρούς άμεσα, διότι υπάρχει πλέον αδυναμία επιβίωσης των Ιατρείων και εργαστηρίων με απρόβλεπτες συνέπειες για την Υγεία του Ελληνικού λαού.

 

Β) Οι παλαιές οφειλές να μην υποστούν κούρεμα. Οι ιατροί και ιδίως τα εργαστήρια έχουν πάρει δάνεια ή έχουν κάνει factoring για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το οποιοδήποτε κούρεμα θα καταστήσει αδύνατη την επιβίωση τους αν δεν συνοδευτεί με αντίστοιχο κούρεμα των δανείων και του factoring. Εναλλακτική πρόταση είναι ένα μέρος να δοθεί σε ρευστό (πχ 70%) και το υπόλοιπο σε βεβαίωση συμψηφισμού με τα οφειλόμενα στην Εφορία ή και έναντι μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων.

 

Γ) Όχι φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που θα πλήξει ιδίως τους μικρομεσαίους και νέους ιατρούς. Υπό τις σημερινές συνθήκες και με τον ΕΟΠΥΥ να είναι ουσιαστικά το μοναδικό ασφαλιστικό Ταμείο δεν υφίσταται θέμα φοροδιαφυγής.

 

Δ) Συμψηφισμός οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικές εισφορές με τα οφειλόμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ε) Εγκύκλιο να μην υπάρχουν διώξεις από Εφορία και ΙΚΑ ,να μην μπαίνουν οι Ιατροί στον Τειρεσία και να μην υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από οπουδήποτε, αν υπάρχουν οφειλές από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Στ) Να πιεστούν οι τράπεζες να κάνουν ρυθμίσεις και κουρέματα στα δάνεια των Ιατρών και ιατρικών εταιρειών εν όψει και της ανακεφαλαιοποίησής τους ,δεδομένου ότι το εισόδημα των Ιατρών έχει συρρικνωθεί και είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

Ζ) Φορολόγηση των ιατρικών εταιρειών βάσει αυτών που έχουν εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ισχύει και στους ιατρούς-φυσικά πρόσωπα) και όχι βάσει των αποδείξεων που έχουν κόψει αλλά δεν έχουν εισπράξει.

 

Η) Κατάργηση της διατάξεως της παραγράφου 22 του άρθρου 19 του ν.3842/2010(ΦΕΚ 58α/23-4-2010)βάσει της οποίας οι ιατροί υποχρεούνται στην έκδοση φορολογικών στοιχείων παροχής υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσιών και όχι με την

είσπραξη της αμοιβής. Αυτό οδηγεί σε υπέρμετρη καταβολή φόρων επί ανείσπρακτων συχνά αμοιβών, επιδεινώνοντας παραπέρα την δυσχερή οικονομική θέση των αυτοαπασχολούμενων Ιατρών.

 

Θ) Ειδική φορολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ κατά 0,5% στα προϊόντα καπνού και 1% στα αλκοολούχα ποτά.

 

Ι) Αύξηση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ τουλάχιστον ,για να καταστεί βιώσιμος.

 

Ια) Έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2012.Αν δεν γίνει αυτό ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να πληρώσει τους ιατρούς και εργαστήρια ,με αποτέλεσμα οι ιατροί να είναι οι μοναδικοί που Χριστουγεννιάτικα δεν θα πληρωθούν δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ σαν μοναδικός πλέον φορέας είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Σημειωτέον ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει για επισκέψεις ιατρών τον Ιούλιο και για πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις τον Μάιο και μάλιστα σε ποσοστό 90%.Οι τελευταίες πληρωμές έγιναν τον Αύγουστο και η επόμενη τον Νοέμβριο. Δηλαδή κάθε 3 μήνες πληρωνόταν 1 μήνας.
Ιβ) Αποπληρωμή των οφειλομένων εφημεριών των ειδικευόμενων Ιατρών και των Ιατρών του ΕΣΥ.

 

Ιγ) Εφαρμογή του νόμου και αποδοχή της αίτησης θεραπείας που έχει κάνει ο ΙΣΑ στο ΓΛΚ για την μη μείωση των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων Ιατρών και να εφαρμοσθεί ο νόμος για πληρωμή των συντάξεων με τα 60 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη.

 

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα και να δώσει λύσεις σε αυτά της αρμοδιότητας του. Για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών ανέφερε ότι εξαρτάται από τις δόσεις του δανείου που αναμένεται να λάβουμε και από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας. Για την έκτακτη επιχορήγηση που ζητήθηκε για τον ΕΟΠΥΥ για τις οφειλές του 2012 ,ανέφερε ότι είναι σε συζήτηση για να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από τα αποθεματικά για να καλυφθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Για το factoring ανέφερε ότι θα το κοιτάξει και αναλάβει προσωπικά και θα έρθει σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες τράπεζες ενώ για την επιχορήγηση με 1% από το ΑΕΠ του ΕΟΠΥΥ είπε ότι θα εξεταστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης Γιώργος ευχαρίστησε τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό για την συνάντηση και ζήτησε την αμέριστη συμπαράσταση και κατανόηση του Υπουργείου στα προβλήματα των Ιατρών που καθιστούν προβληματική την οικονομική τους επιβίωση και την τακτική επικοινωνία μαζί του για επίλυση προβλημάτων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *