Οχι των γιατρών και συνελεύσεις

Στις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου «σκοντάφτουν» τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με την κατάργηση του 51% στην ιατρική συμμετοχή στους ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σειρά βελτιώσεων για όσα έχουν ανακοινωθεί, ενώ οι γιατροί πραγματοποιούν σήμερα και αύριο έκτακτες γενικές συνελεύσεις.

Το προεδρείο του ΠΙΣ εκτιμά ότι τα μέτρα οδηγούν τον ιατρικό κόσμο σε εισοδηματική συρρίκνωση, ενώ δηλώνει πως δεν υποχωρεί στη διεκδίκηση του 51%. Ειδικότερα για τον ΕΟΠΥΥ, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι η λειτουργία του, που ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου, θα βασιστεί σε 15.000 ανεπαρκώς αμειβόμενους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, που θα πληρώνονται με 1.322,5 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, οι ήδη υπηρετούντες γιατροί του ΙΚΑ θα μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς δικαίωμα πρόσθετης σύμβασης με τον Οργανισμό στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Ο Οργανισμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως από το τέλος του έτους, όπως ενημέρωσε χθες τον ΠΙΣ ο υπουργός Υγείας, προτείνοντας μεταξύ άλλων να αλλάζει κάθε δύο ή τρία χρόνια η σύνθεση των συμβεβλημένων γιατρών. Ζήτησε μάλιστα από τον Σύλλογο να θέσει τα κριτήρια επιλογής τους.

Οσον αφορά τις αμοιβές, δήλωσε πως υιοθετεί την πρόταση της γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνάς Δρέττα για κλιμακούμενο μισθολόγιο, ανάλογα με τον πληθυσμό των ασφαλισμένων που θα έχουν επιλέξει κάθε συμβεβλημένο ως οικογενειακό τους γιατρό, για παράδειγμα 1.000 ευρώ για 1.000 ασφαλισμένους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=302685

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *