556 κρεβάτια σε δημόσια νοσοκομεία διατίθενται σε πολίτες που έχουν ιδιωτική ασφάλιση

Ενα… νοσοκομείο του ΕΣΥ παραχωρεί το υπουργείο Υγείας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες: 556 κρεβάτια σε δημόσια νοσοκομεία διατίθενται σε πολίτες που έχουν ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή περίπου όσες είναι και οι κλίνες του «Γ. Γεννηματάς». Στόχος, η ενίσχυση των εσόδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Οπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και οδεύει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι συμφωνίες του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να έχουν επισφραγιστεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η διάθεση των κλινών θα γίνει μέσω συμβάσεων που θα υπογραφούν μεταξύ των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Στις συμβάσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποδέχονται το ισχύον κρατικό τιμολόγιο για τους νοσηλευομένους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, το κέρδος του ΕΣΥ θα προκύπτει από την αναβάθμιση θέσης ανά ημέρα νοσηλείας. Οι ασθενείς που έχουν ιδιωτική ασφάλιση θα απαιτούν να νοσηλευτούν σε μονόκλινα κρεβάτια (που καλύπτουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες), αποφέροντας έτσι κέρδη περίπου 300 ευρώ (η διαφορά από τη Γ’ στην Α’ θέση) την ημέρα στο δημόσιο νοσοκομείο.
Οπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων από τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σε συνδυασμό με το μέτρο για τη χρέωση των ανασφάλιστων αλλοδαπών για υγειονομικές υπηρεσίες θα αγγίξει τα 140 εκατ. ευρώ έως το 2015 – δηλαδή 0,1% του ΑΕΠ.

ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ωφελημένο δεν είναι μόνο το κράτος από τις επικείμενες συμβάσεις, που έχουν καταληκτική ημερομηνία υπογραφής την 30ή Σεπτεμβρίου. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους για την παραχώρηση κρεβατιών του ΕΣΥ σε αυτές, δεδομένου ότι θα καταβάλλουν χαμηλότερο τίμημα στο ΕΣΥ έναντι αυτού στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Για παράδειγμα, η αμυγδαλεκτομή (επέμβαση ρουτίνας) κοστίζει σε ιδιωτική κλινική 1.300 ευρώ για νοσηλεία μίας ημέρας σε τρίκλινο δωμάτιο, προεγχειρητικό έλεγχο και χειρουργείο. Το τιμολόγιο όμως φουσκώνει από την αμοιβή του γιατρού που επίσης καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία (περί τα 800 – 900 ευρώ) και την αμοιβή του αναισθησιολόγου (300 – 350 ευρώ).
Ετσι, η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να καταβάλει στο ταμείο της ιδιωτικής κλινικής συνολικά 2.500 ευρώ, ενώ για την ίδια επέμβαση στο ΕΣΥ θα πληρώσει μόλις 526 ευρώ!
Συνεπώς, από τις αρχές Οκτωβρίου οι ασφαλιστικές εταιρείες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού θα μπορούν να κάνουν χρήση των κλινών του ΕΣΥ.
Στην Αττική ο Ευαγγελισμός και το ΚΑΤ είναι τα δύο νοσοκομεία που παραχωρούν τα περισσότερα κρεβάτια (από 26) προς αξιοποίηση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ακολουθεί το Παίδων «Αγία Σοφία» (14).

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. Το Τζάνειο φαίνεται ότι είναι το νοσοκομείο που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ιδιωτών (παραχωρούνται 20 κρεβάτια), δεδομένου μάλιστα ότι μέσω του ΕΣΠΑ έχει εγκριθεί η ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων του για την εγκατάσταση καρδιολογικού τμήματος, αιμοδυναμικής μονάδας και εργαστηρίων κόπωσης και υπερήχων.
Ενδιαφέρον βεβαίως επιδεικνύεται και για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης που παραχωρεί 16 κλίνες. Επίσης, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν από το φθινόπωρο 20 κλίνες του Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων και άλλες τόσες στο Πανεπιστημιακό Πατρών.
Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη τα νέα online

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4650667

One thought to “556 κρεβάτια σε δημόσια νοσοκομεία διατίθενται σε πολίτες που έχουν ιδιωτική ασφάλιση”

  1. Εχω ασφαλιση ογα.ενδιαφερομαι να μαθω ποσα περιπου θα πληρωσω για μια αμυγδαλεκτομη σε ιδιωτικη κλινικη η οποια ειναι συμβεβλημενη με εοπυ..το ποσο συμμετοχηΣ μου ποσο θα ειναι περιπου?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *