ΗΔΙΚΑ. Oι αποφάσεις του ΦΕΚ 3057Β΄/18-11-2012 και η βιασύνη της ΗΔΙΚΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπουργικής απόφασης Αριθμ.ΕΜΠ4,που δημοσιεύτηκε στο παραπάνω ΦΕΚ, τα εμβόλια,τα αντιασθματικά κ.ά. μπορούν συνταγογραφηθούν με την εμπορική τους ονομασία, αρκεί να σημειωθεί η αιτιολόγηση από τον συνταγογραφούντα, στο αντίστοιχο πεδίο της νέας καρτέλας της e-syntagografisi. Προκειμένου να εξοικειωθώ με τους νέους κανόνες, δημιούργησα «δοκιμαστικά» 3 συνταγές χθες (24/11/2012) με 2 εμβόλια και 1 αντιασθματικό, συνολικής αξίας 72 ευρώ. Κατέγραψα τα ιδιοσκευάσματα με την εμπορική τους ονομασία, τσεκάρισα τις λέξεις «Εμβόλια» και «Φάρμακα για άσθμα» και κατεχώρησα τις 3 συνταγές. Στη συνέχεια, αφού έμαθα αυτά που ήθελα, ακύρωσα τις συνταγές ,γιατί «το πείραμα είχε τελειώσει». Ξαναμπαίνοντας μετά 2ωρο στην e-syntagografisi,προκειμένου να ξαναδώ την καρτέλα μου, διαπίστωσα ότι μου χρεώθηκε απρόσμενα στην μερίδα μου το ποσό των 72 ευρώ από τις 3 συνταγές, πράγμα που είναι σε δυσαρμονία με την κοινή λογική, γιατί:

1.Συνταγογράφησα τα εμβόλια και το αντιασθματικό με την εμπορική τους ονομασία μεν, αλλά ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ , με βάση τις τελευταίες κείμενες διατάξεις!

και 2.Ακύρωσα τις συνταγές!!

Ήδη απέστειλα σχετική επιστολή σε ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ. Πιστεύω ότι το πρόβλημα θα εντοπισθεί και θα διορθωθεί από την ΗΔΙΚΑ. Φαντάζομαι ότι πρόκειται για ήπια παιδική ασθένεια της νέας καρτέλας της e-syntagografisi, που θα αντιμετωπιστεί επαρκώς από την ΗΔΙΚΑ, η οποία προφανώς βιάστηκε, γιατί μέσα σε 5 μέρες (23/11/2012) παρουσίασε την νέα εφαρμογή, αν και το άρθρο 8 (σελ.46454 του προαναφερθέντος ΦΕΚ) της άφηνε περιθώριο 15 ημερών για προσαρμογή!

Ο λόγος ,που σας γράφω, είναι για να ενημερωθούν όλοι οι συνταγογραφούντες για πράγματα που τρέχουν πολύ γρήγορα και μπορούν να μας «εκθέσουν» σε λανθασμένες-άδικες χρεώσεις στην καρτέλα ιατρού της e-syntagografisi, αν και λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια της λογικής και της νομιμότητας!

Κωνσταντίνος Καρύδης

Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος

One thought to “ΗΔΙΚΑ. Oι αποφάσεις του ΦΕΚ 3057Β΄/18-11-2012 και η βιασύνη της ΗΔΙΚΑ”

  1. Ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/11, μεταξύ του ΔΣ της ένωσης και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλου.

    http://greekdoctors.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *