Ανάκληση του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων

Την ανάκληση του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την αποστολή εγκυκλίου προς τους ιερούς ναούς, προκειμένου να ενημερωθούν οι πιστοί, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, κλιμακώνοντας την αντίδρασή της απέναντι στο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ο οποίος ψηφίστηκε στις 16 Ιουνίου από τη Βουλή.
Το “αγκάθι” στον νόμο για την Εκκλησία είναι η λεγόμενη “εικαζόμενη συναίνεση”.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, όλοι οι ενήλικοι Ελληνες πολίτες θεωρούνται δυνάμει δωρητές οργάνων, εφόσον δεν έχουν δηλώσει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η Εκκλησία “υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των Μεταμοσχεύσεων”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Σημειώνεται ότι την αντίθεσή του στον νόμο έχει εκφράσει και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων – αν και για λόγους διαφορετικής τάξεως.
Ο ΕΟΜ εκφράζει την ανησυχία ότι, με δεδομένες τις αντιδράσεις, η δωρεά οργάνων μπορεί επηρεαστεί αρνητικά, ενώ κάνει λόγο για “ορατό κίνδυνο εμπορευματοποίησης” από την διεύρυνση του κύκλου των δοτών, προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις.
Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παρακολουθεί “ανελλιπώς” και να παρέμβει κατά τη διαβούλευση του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τις ναρκωτικές ουσίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *