Οι «φουσκωμένες» συνταγές ήταν απλώς τρίμηνες

Τρίμηνες συνταγές που χορηγούνται σε όσους πάσχουν από χρόνιο νόσημα και οι οποίες εκτελέσθηκαν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, λόγω της έναρξης των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών την 1η Σεπτεβρίου, «κρύβονται» πίσω τη «μυστήρια» αύξηση των συνταγογραφήσεων που εντόπισε ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι περίπου 200.000 συνταγές που εκδόθηκαν «αναδρομικά» τον Σεπτέμβριο, είχαν εκτελεστεί τον Αύγουστο. Όπως είπε, έχει ήδη ζητηθεί η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ερευνηθεί εάν κάποιος παραβίασε τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), δήλωση που προκάλεσε μπαράζ δημοασιευμάτων για νέο σκάνδαλο στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Το σκάνδαλο, όπως διαπιστώθηκε ωστόσο αργότερα, ήταν… άνθρακες και η φασαρία που προκλήθηκε πολύ κακό για το τίποτα. Και μάλιστα τη στιγμή που αρχίζουν – από το Σάββατο – νέες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι σταματούν πάλι να εκτελούν συνταγές με πίστωση διεκδικώντας παρελθούσες οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ.

Να είναι πιο προσεκτικοί

«Πρέπει να μάθουν καλά τον Οργανισμό και να είναι περισσότερο προσεκτικοί αυτοί που ενημερώνουν τον διοικητή», συνέστησε στους αρμοδίους, με δηλώσεις του προς «Το Βήμα», ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Βλάσης Σφυρόερας. «Έπρεπε οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ να είχαν ενημερώσει καλύτερα τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού για να μην τον εκθέτουν», δήλωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Σφυρόερας «οι συνταγές αυτές είναι τρίμηνες και είχαν γραφτεί είτε τον Αύγουστο είτε τον Ιούλιο με ημερομηνία εκτέλεσης την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Επειδή οι τρίμηνες συνταγές έχουν τη δυνατότητα να εκτελούνται πέντε μέρες πριν ή μετά από την ημερομηνία που αναγράφεται (δηλαδή μέσα σε ένα δεκαήμερο), οι συνταγές που ήταν για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, λόγω της απεργίας των φαρμακοποιών, εκτελέστηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου».

Άλλωστε _ συνεχίζει ο κ. Σφυρόερας _ αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι την Παρασκευή 31 Αυγούστου εκτελέστηκαν μέσα σε μία μέρα 460.000 συνταγές, όταν ο μέσος ημερήσιος όρος εκτέλεσης συνταγών είναι περίπου 250.000 σε όλη τη χώρα.

Η αντίδραση των εκπροσώπων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Παπαγεωργόπουλου, ήταν έντονη. «Όλως τυχαίως ανακαλύπτονται “κομπίνες” λίγο πριν τις κινητοποιήσεις μας… Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση, από τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι η υποτιθέμενη κομπίνα είναι άνευ αντικειμένου. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συνταγές που εκτελέσθηκαν νομίμως τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ενόψει και της επερχόμενης κινητοποίησης του κλάδου τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου διευκρινίζουν ότι σύμφωνα με το νόμο ο ασφαλισμένος δικαιούται στις επαναλαμβανόμενες συνταγές να παίρνει τα φάρμακα του νωρίτερα και ο φαρμακοποιός να καταχωρεί την συνταγή. «Τις ημέρες εκείνες», εξηγούν, «λόγω της επερχόμενης κινητοποίησης ο κόσμος έσπευσε λίγο νωρίτερα να εκτελέσει τις συνταγές. Παράλληλα είχε “ανοίξει” και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για να τις δέχεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν  οι ασφαλισμένοι».

Κατά τα άλλα οι φαρμακοποιοί επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι «…όταν πρόκειται για πραγματικές παραβάσεις, αυτές πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα».

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=485389

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *