Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος. Δελτίο τύπου για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

Ναύπλιο 22-11-2012 αρ πρωτ 673


Οι πρόσφατες οδηγίες για τη συνταγογράφηση, δυστυχώς, διασύρουν το Κώδικα της Ιατρικής Δεοντολογίας, “κομματιάζουν” το Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, προκλητικά αδιαφορούν μπροστά στις αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων οι οποίες είναι εναντίον της υποχρεωτικής αναγραφής δραστικής ουσίας και, το κυριότερο, δίνουν την εντύπωση πως οι υπεύθυνοι του Υπουργείου ζουν μάλλον σε κάποια άλλη χώρα, γιατί δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αλλιώς την εμμονή τους στην έννοια “δραστική ουσία”, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υφίστανται σκευάσματα με άδεια κυκλοφορίας δραστικής ουσίας αλλά μόνο άδειες κυκλοφορίας σε εμπορικά σήματα-σκευάσματα.

 

Αν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ θέλουν να σώσουν τη χώρα με το μέτρο αυτό πρέπει να προχωρήσουν σε προμήθεια δραστικών ουσιών ή ας παρασκευάσουν τις δραστικές εκείνες ουσίες που θεωρούν ότι θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, ας τις θέσουν σε κυκλοφορία αδειοδοτώντας αυτά τα σκευάσματα με κρατική σφραγίδα και με κρατική τιμολόγηση και τότε όλοι οι ιατροί θα υποστηρίξουν το μέτρο αυτό γιατί θα είναι για το καλό της χώρας.


Ο κάθε ιατρός είναι υποχρεωμένος από το νόμο να φροντίζει για τη ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των θεραπειών που επιλέγει και γιαυτό είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου. Ο φαρμακοποιός δεν δύναται να αλλάζει τη συνταγή του ιατρού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού αλλιώς θα καταστεί αυτός υπεύθυνος έναντι του νόμου. Δυστυχώς οι φαρμακοποιοί με αυτή τη διαδικασία εξωθούνται σε μια καταφανή παραβίαση του Κωδικά Φαρμακευτικής Δεοντολογίας και γιαυτό πρέπει να την απορρίψουν ως διαδικασία όχι μόνο επισήμως αλλά και στη πράξη. 


Τέλος, αν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά θα εξαφανίσουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, έναν από τους λίγους κλάδους που στέκεται ακόμη στα πόδια της, βοηθώντας οικονομικά τη χώρα, και θα επιτρέψει στη Αλλοδαπή Φαρμακοβιομηχανία να κυριεύσει την Ελληνική αγορά με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν τους ξένους για φάρμακα. Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την άμεση απόσυρση αυτών των εγκυκλίων.

 

Κων Παναγιωτόπουλος    Αγγ Δαραβέλια

Πρόεδρος                         Γραμματεύς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *