Σκάνδαλο στο Νοσοκομείο του Ρίου

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε «περίεργες» αντικαταστάσεις, υπόγειες μετακινήσεις και ξαφνικές απομακρύνσεις στελεχών μέσω αλλοιωμένων και πλαστογραφημένων εγγράφων φέρεται να εμπλέκεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίο), σύμφωνα με τα έγγραφα ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η zougla.gr.

Από τα επίσημα στοιχεία, προκύπτει ένα συντονισμένο και οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσης και αντικατάστασης ενός διοικητικού διευθυντή, για το οποίο «επιστρατεύθηκαν» πλαστά έγγραφα και χαλκευμένες αποφάσεις επιτροπών, στις οποίες εμφανίζονται να συμμετέχουν και να ψηφίζουν άτομα τα οποία ούτε καν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο -υπό απομάκρυνση- διοικητικός διευθυντής Σοφοκλής Γεωργακόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γρηγόρης Μπαράκος και ο πρόεδρος Απόστολος Λέτσιος.

Άπαντες πρωταγωνιστούν σε τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου, η οποία ενώ αρχικά εμφανίζεται, σύμφωνα με τα πρακτικά, να πραγματοποιείται στις 9 Δεκεμβρίου 2011, εν συνεχεία η ημερομηνία διεξαγωγής μετατοπίζεται κατά τέσσερις ημέρες και σε άλλο πρακτικό, το οποίο αντικαθιστά το προηγούμενο, αναγράφεται ως ημέρα της συνεδρίασης η 13η Δεκεμβρίου.

«Προσπάθησαν να απομακρύνουν τον διευθυντή από την “πίσω πόρτα”, αλλά μάλλον ξέχασαν ότι συμμετείχε και αυτός στη συνεδρίαση καθώς έκανε πέντε εισηγήσεις για διοικητικά θέματα, άρα γνώριζε την ημερομηνία που συνεδρίασε το συμβούλιο», καταγγέλλουν στη zougla.gr πρόσωπα που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις.

Επιτροπή φάντασμα

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τις 9 Δεκεμβρίου 2011. Τότε το Δ. Σ. του νοσοκομείου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, συνεδρίασε προκειμένου να συζητήσει την αντικατάσταση του διευθυντή Σοφοκλή Γεωργακόπουλου από έναν άλλο υπάλληλο.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, την απομάκρυνση του εν λόγω υπαλλήλου εισηγήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος, αναφέροντας ότι ο υπάλληλος του Διοικητικού Λογιστικού, έχει τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, έχει διατελέσει διοικητής Νοσοκομείου, έχει μεγαλύτερη εμπειρία και διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις.

Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν, σύμφωνα με τα πρακτικά, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος καθώς και τέσσερα μέλη που κλήθηκαν να ψηφίσουν.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι το συμβούλιο αποφάσισε να απομακρύνει τον διοικητικό διευθυντή καθώς, όπως αναφέρεται «αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση, και μετά από διαλογική συζήτηση, (οι Μαρία Πουλοπούλου και Γιώργος Βλαχάκης [ο αντιπρόεδρος] ψήφισαν λευκό), αποφασίζει ομόφωνα να τοποθετήσει τον “εκλεκτό υπάλληλο” κατηγορίας ΠΕ του κλάδου Διοικητικού Λογιστικού ως πρόεδρο του ΠΥΣ του Π.Γ.Ν.Π., σε αντικατάσταση του Γεωργακόπουλο, λόγω τυπικών και ουσιαστικών προσόντων».

Οι… ύποπτες επαναλήψεις

Τα παράδοξα της υπόθεσης άρχισαν να συμβαίνουν με το πέρας της συνεδρίασης και την ανακοίνωση της απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο κ. Σοφοκλής Γεωργακόπουλος ενημερώθηκε ότι πρόκειται να απομακρυνθεί κατόπιν απόφασης του συμβουλίου, (στο οποίο θυμίζουμε ότι συμμετείχε για άλλα θέματα), επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο, ζητώντας εξηγήσεις πως είναι δυνατόν στα πρακτικά να εμφανίζεται ότι έχει ψηφίσει, τη στιγμή που δεν παρίστατο καν στη συνεδρίαση.

Δείτε το πρακτικό

«Τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε το λόγο. Μετά την επικοινωνία τους, ως δια μαγείας, εμφανίστηκε άλλο πρακτικό της συνεδρίασης “ορθή επανάληψη 1” που αντικαθιστούσε το προηγούμενο και στο οποίο δεν εμφανιζόταν το όνομα του αντιπροέδρου. Θεωρώ ότι πρόκειται για πλαστογραφία» αναφέρει ο καταγγέλων.

Παράλληλα, ο υπό απομάκρυνση διευθυντής, στις 4 Ιανουαρίου 2012, κατέθεσε προσφυγή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με την οποία τους κάλεσε να ανακαλέσουν τη εν λόγω απόφαση, κάνοντας λόγο για άκυρη και παράνομη συνεδρίαση.

Επιπλέον, «θύμισε» τόσο στον πρόεδρο όσο και στα μέλη του Δ. Σ. ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 13 και όχι στις 9 Δεκεμβρίου.

«Αιτούμαι να ανακληθεί και να εξαφανισθεί η προσβαλλόμενη απόφαση του Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Π., οποία παρανόμως ελήφθη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη 13-12-2011 με την οποία τοποθετεί ως πρόεδρο του Π.Υ.Σ. Π.Γ.Ν.Π. σε αντικατάσταση εμού», αναφέρει χαρακτηριστικά στην προσφυγή του.

Δείτε την προσφυγή

«Προφανώς ξέχασαν ότι συμμετείχε και αυτός στο συμβούλιο και έκανε εισηγήσεις για διοικητικά θέματα και ανέφεραν ότι η συνεδρίαση έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου ενώ στην πραγματικότητα είχε πραγματοποιηθεί στις 13. Αυτό το έκαναν γιατί στις 9 του μηνός τελείωνε η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και έτσι δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια να τον διώξουν», εξηγεί η φωνή στη zougla.gr.

Μάλιστα, μετά την υποβολή της προσφυγής του Γεωργακόπουλου, σημειώθηκε νέο «θαύμα» καθώς την εμφάνισή του έκανε και τρίτο πρακτικό (ορθή επανάληψη 2), στο οποίο αφενός δεν αναφερόταν το όνομα του αντιπροέδρου και αφετέρου ως ημερομηνία διεξαγωγής της συνεδρίασης εμφανιζόταν η 13η Δεκεμβρίου 2011.

Δείτε το δεύτερο και τρίτο πρακτικό

 

Σιωπή…

Πλήθος ερωτηματικών εγείρει ωστόσο το γεγονός ότι, όταν η ηλεκτρονική εφημερίδα επικοινώνησε με τον εν λόγω διοικητικό διευθυντή, εκείνος -παρ’ όλο που όπως προκύπτει πήγε να εκδιωχθεί παρανόμως- δεν θέλησε να τοποθετηθεί και απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Παράλληλα, αρνήθηκε να σχολιάσει τα έγγραφα-ντοκουμέντα λέγοντας ότι «όσα συνέβησαν ανήκουν στο παρελθόν».

«Ο Γεωργακόπουλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος γιατί με αυτόν τον τρόπο τους κρατάει στο χέρι. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από όλα αυτά δεν τόλμησε κανείς να τον κουνήσει από τη θέση του» καταλήγει ο συνομιλητής πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Την ίδια γραμμή «πλεύσης» ακολούθησε και ο τότε αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Γρηγόρης Μπαράκος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, υποστηρίζοντας ότι «δεν θυμάται τι έγινε το 2011»!

Τέλος, η zougla.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του νοσοκομείου, κ. Λέτσιο ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.

Παρέμβαση επιθεωρητή και εισαγγελέα

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών που προήλθαν από εργαζομένους του νοσοκομείου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση ενός γενικού επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, ο οποίος με επιστολή που απέστειλε στο νοσοκομείο στις 11 Μαΐου 2012, αναφέρεται στην προσφυγή του διοικητικού διευθυντή και ζητεί τις επίσημες αποφάσεις του Δ.Σ.

Δείτε το έγγραφο

Τέλος, η υπόθεση απασχολεί το τελευταίο διάστημα και τις εισαγγελικές αρχές, καθώς ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Σωτήρης Καρβέλης, επισκέφθηκε το γραφείο του εισαγγελέα Πατρών προσκομίζοντας στοιχεία προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

http://www.zougla.gr/greece/article/no8efsi-egrafon-sto-geniko-nosokomio-patron

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *