Αίρεται η απαγόρευση προσωπικών δεδομένων για θέματα υγείας

Στοιχεία που αφορούν ευαίσθητα δεδομένα για θέματα υγείας μπορούν να χορηγούνται σε τρίτο υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν δικαστικά για να προσβληθούν αποφάσεις που αφορούν προαγωγές ή μετεγγραφές φοιτητών.
Με δύο αποφάσεις της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέτρεψε τη χορήγηση τους εφόσον τα στοιχεία αυτά πρόκειται ν’ αποτελέσουν τη νομική βάση ενώπιον των δικαστηρίων.
Συγκεκριμένα, η Αρχή δέχθηκε, ύστερα από σχετικό ερώτημα του υπουργείου Εσωτερικών, να δοθούν μεταξύ άλλων μεταξύ άλλων και προσωπικά δεδομένα υγείας προαχθέντων προϊσταμένων οργανικών μονάδων σε συνυποψήφιους τους που δεν επελέγησαν κατά τις προαγωγές της 12 ης Ιουλίου.
Τα στοιχεία αυτά τα οποία καταγράφουν τον αριθμό των αναρρωτικών αδειών που είχαν λάβει οι προαχθέντες μπορούν να γίνουν γνωστά ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σε άλλο συνυποψήφιό τους, σύμφωνα με την Αρχή, υπό τον όρο ότι ζητούνται νόμιμα, με την υποβολή έγγραφης αίτησης και την τεκμηρίωση υπέρτερου έννομου συμφέροντος.
Με τη δεύτερη απόφασή της , η Αρχή επέτρεψε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο να δώσει στοιχεία υγείας γονέων φοιτητή ο οποίος πέτυχε την μετεγγραφή του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ανάμεσα στους λόγους που προέβαλε ο φοιτητής, προσκομίζοντας και σχετικά δικαιολογητικά, ήταν τα προβλήματα υγείας των γονέων του τα οποία βεβαιώνονταν από πιστοποιητικά εξετάσεων δημοσίων νοσοκομείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *