ΕΣΥ: Ένα ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ ανά νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου

Ένα ευρώ για κάθε συνταγή και 25 ευρώ ανά νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο υποχρεούνται να καταβάλουν οι ασθενείς από 1η Ιανουαρίου 2014, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τον ΕΟΠΥΥ.
Αυτό προβλέπεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα , παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου ότι «αν πιάσουμε το 2013 τους επιθυμητούς στόχους, δεν θα ισχύσει το μέτρο».
Στους φαρμακοποιούς επιβάλλεται τελικά αναδρομικό rebate, από 1η Ιανουαρίου 2012, ύψους 5% επί των φαρμάκων υψηλού κόστους. Εισάγεται ταυτόχρονα τέλος για την ένταξη φαρμάκων στη «θετική λίστα», δηλαδή σε αυτή που περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία αποζημιώνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη «θετική λίστα», ορίζεται σε 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2011 και καταβάλλεται, σε λογαριασμό που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ, έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.
Το ποσόν αυτό δύναται να συμψηφιστεί με το claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών).Φάρμακα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί το έκτακτο τέλος θα μεταφέρονται αυτομάτως από τη «θετική λίστα» στην «αρνητική». Με απλά λόγια, τα φάρμακα αυτά θα τα πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής από την τσέπη του.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=484642

One thought to “ΕΣΥ: Ένα ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ ανά νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *