Αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την εσπευσμένη εφαρμογή της δραστικής ουσίας

Η Ιατρική Συνταγή είναι η γραπτή εντολή του ιατρού προς τον αδειούχο φαρμακοποιό,  για την διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου και των οδηγιών (δοσολογικό σχήμα και διάρκεια) με μοναδικό σκοπό  τη θεραπεία του ασθενούς.  Η Εντολή αυτή είναι ένα ενυπόγραφο επίσημο έγγραφο του θεράποντα ιατρού, του μοναδικού και υπεύθυνου για τη θεραπεία του ασθενούς.  Είναι επίσημο έγγραφο με νομικές ευθύνες.  Ακόμα και ο ίδιος ο ιατρός αν χρειαστεί αλλαγή η συνταγή του,  την πιστοποιεί  ενυπόγραφα και με τη σφραγίδα του.

Ως εκ τούτου κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει το φάρμακο του ασθενούς και οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο ΠΙΣ είναι υποχρεωμένοι να προασπίσουν την άσκηση της Ιατρικής στην Ελλάδα,  η οποία δέχεται επίθεση.

Καλούμε την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας άμεσα να αποσύρει τις διατάξεις του ΦΕΚ 3057/2012/τΒ,  που παρεμβαίνει στο επιστημονικό έργο των ιατρών και δίνει τη δυνατότητα της παρέμβασης και αλλοίωσης της επιστημονικής τεκμηρίωσης της συνταγής,  με άγνωστα επακόλουθα για την υγεία του ασθενούς. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις δεν αναιρούν την επίθεση στο έργο των ιατρών.

Διερωτώμεθα τί κρύβει αυτή η βιασύνη της εφαρμογής του Ν. 4052/2012 της δραστικής ουσίας ενώ δεν προσφέρει οικονομικό όφελος στη φαρμακευτική δαπάνη ;

Οι ιατροί εφαρμόζουν τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων που είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο ΠΙΣ.  Η αναγραφή του φαρμάκου δεν αποτελεί διοικητικό μέτρο,  αλλά επιστημονικό για να προασπίσει την υγεία του ασθενή.

Γνωστοποιούμε προς την Πολιτεία ότι έχουμε συστήσει στα μέλη μας την αναγραφή μόνο του φαρμάκου (εμπορική ονομασία) και οποιεσδήποτε συνέπειες θέλετε να επιβάλλετε δεν θα πρέπει να είναι προς αυτούς,  αλλά προς τις διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ.  Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας έναντι των μελών μας,  οι οποίοι θα λειτουργήσουν χωρίς να διαχωρίζουν τους ασθενείς και χωρίς να δέχονται παρεμβάσεις στο έργο τους.

Γνωστοποίηση προς τους ιατρούς : Θα αναγράφετε το φάρμακο της επιστημονικής επιλογής σας και θα σφραγίζετε η χειρόγραφη ή ηλεκτρονική συνταγή με σφραγίδα,  η οποία θα περιλαμβάνει εκτός των προσωπικών σας στοιχείων και το εξής κείμενο. «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αλλάξει το φάρμακο που έχω χορηγήσει.  Ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση τροποποίησης της συνταγής και για οποιοδήποτε επακόλουθο στον ασθενή δεν αναλαμβάνω την ευθύνη».

Είμαστε σε εγρήγορση !

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                                                                                ΠΑΥΛΟΣ  ΣΑΡΩΦ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *