Το σχετικό ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης για τις εξαιρέσεις από την δραστική ουσία

exsaireseis-apo-drastiki-ousia  ΚΛΙΚ εδωΕπ’ αφορμής της δημοσίευσης του σχετικού ΦΕΚ για τις εξαιρέσεις από την δραστική ουσία, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας, καλώντας τα μέλη του να συνεχίσουν την συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος που εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή αναγράφοντάς το τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς.

Έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Οι παρεμβάσεις μας αυτές που έχουν ξεκινήσει ήδη από τον προηγούμενο χρόνο έφεραν αποτελέσματα και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚΒ’ 3057/18-11-2012 οι σχετικές εξαιρέσεις από την υποχρεωτική συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας. Στις περιπτώσεις της παρ. 4 και 5 του επισυναπτόμενου ΦΕΚ δύναται η συνταγογράφηση να γίνεται και με την εμπορική ονομασία και επιπρόσθετα να απαγορεύεται με εντολή του ιατρού η υποκατάσταση ή αλλαγή του φαρμάκου. Οι εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας θα πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως και επαρκώς   από τους ιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι εξαιρέσεις αυτές είναι σε σωστή κατεύθυνση όμως το θέμα θα συνεχίσει να εξετάζεται πάντα σε επιστημονική βάση.

Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και αναλογιζόμενος την τεράστια ευθύνη που φέρει για την προστασία της καλεί τα μέλη του να  συνεχίσουν να συνταγογραφούν ως εξής:

Εφόσον στις συνταγές απαλειφθεί το πεδίο «προτεινόμενη θεραπεία» ν αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που θεωρούν αναγκαίο για τον ασθενή τους με την εμπορική του ονομασία στο πεδίο « οδηγία». Προσθέτοντας ότι: «ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση τροποποίησης της συνταγής»

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μην υπάρχουν ασθενείς  δεύτερης κατηγορίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                            ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *