Σήμα κινδύνου για λοιμώξεις στα νοσοκομεία

Σε σοβαρό κίνδυνο για τους ασθενείς αναδεικνύονται οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια στα ελληνικά νοσοκομεία. Παρά τις προσπάθειες ελέγχου του φαινομένου μέσω του προγράμματος «Προκρούστης» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το πρόσφατο περιστατικό των θανάτων βρεφών από λοίμωξη από κλεμπσιέλα σε μονάδα νεογνών του Παπαγεωργίου κατέδειξε ότι τα μικρόβια «αντέχουν» στον πόλεμο συνεχίζοντας να προκαλούν μικροεπιδημίες σε μονάδες εντατικής. Σύμμαχός τους η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών -εντός και κυρίως εκτός νοσοκομείων- στα οποία τα μικρόβια έχουν αναπτύξει αντοχή, με αποτέλεσμα να έχει αχρηστευτεί σε μεγάλο βαθμό το βασικό όπλο των γιατρών. Την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου «απειλούν» η οικονομική κρίση και οι περικοπές στον χώρο της Υγείας: οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν «πολυτέλεια» την αυστηρή τήρηση των προφυλάξεων επαφής και των κανόνων υγιεινής των χεριών και οι συνεχείς ελλείψεις σε αναλώσιμα έχουν ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις την κοινή χρήση υλικών -για λόγους οικονομίας- η οποία «επιτρέπει» τη μετάδοση των μικροβίων από ασθενή σε ασθενή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα καταγράφεται τουλάχιστον ένα περιστατικό λοίμωξης ανά 500 ημέρες νοσηλείας. Οι περισσότερες λοιμώξεις εντοπίζονται στις ΜΕΘ (55%) όπου η θνητότητα των λοιμώξεων ανέρχεται σε ποσοστό 43,6%. Ακολουθούν οι κλινικές του παθολογικού τομέα και του χειρουργικού. Οι μικροβιαιμίες και οι πνευμονίες είναι οι συχνότερες λοιμώξεις (ποσοστά 35% και 30%). Η μέση θνητότητα εξαιτίας των λοιμώξεων -εντός των 28 ημερών από την πρώτη θετική καλλιέργεια- ανέρχεται σε ποσοστό 35%.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μία από τις πρωταθλήτριες χώρες στη μικροβιακή αντοχή ακόμα και έναντι των πιο νέων και αποτελεσματικών αντιβιοτικών, όπως είναι οι καρβαπενέμες (σ.σ. η κλεμπσιέλα έχει αναπτύξει αντοχή έναντι των καρβαπενεμών σε ποσοστό έως και 50% ανάλογα με το νοσοκομείο). «Ωστόσο γίνεται προσπάθεια με το σχέδιο “Προκρούστης”, που σε κάποια νοσοκομεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα και έχει μειώσει τη συχνότητα των λοιμώξεων ακόμα και στο μισό». Ο ίδιος σημειώνει ότι «όταν παρακολουθούνται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, τηρούνται τα μέτρα ελέγχου (υγιεινή χεριών, απομόνωση περιστατικών κ.ά.) και γίνεται ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, το φαινόμενο μπορεί να περιοριστεί».

«Προς την κατεύθυνση αυτή επικεντρώνονται οι προσπάθειες του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τα ελληνικά νοσοκομεία», σημειώνει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού. «Η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων ελέγχου λοιμώξεων βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων».

Οικονομικά οφέλη

Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων έχει οικονομικά οφέλη, αφού μειώνει το κόστος νοσηλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το μέσο ετήσιο κόστος των νοσοκομειακών λοιμώξεων υπολογίζεται στα 28 δισ. ευρώ! Οπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε οικονομία “κόβοντας” από τον έλεγχο των λοιμώξεων».

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *