Οι ορμόνες της εμμηνορρυσίας επηρεάζουν το άσθμα

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος της γυναίκας επηρεάζει τη σοβαρότητα των αναπνευστικών συμπτωμάτων, επιδεινώνοντας ίσως παθήσεις όπως το άσθμα, υποστηρίζουν Νορβηγοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χοκλάντ μελέτησε σχεδόν 4.000 γυναίκες και διαπίστωσε επιδείνωση των συμπτωμάτων την περίοδο της ωορρηξίας.

Η διαπίστωση αυτή ίσως βοηθήσει στην καλύτερη προσαρμογή της θεραπείας στις ανάγκες των γυναικών.

Όλες οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν κανονικό εμμηνορρυσιακό κύκλο διάρκειας 28 ημερών ή λιγότερο, ενώ καμιά δεν έπαιρνε αντισυλληπτικά χάπια. Το 28,5% ήταν καπνίστριες και το 8% είχε διαγνωστεί με άσθμα.

Τα συμπτώματα συριγμού ήταν χειρότερα μεταξύ 10ης και 22ης ημέρας του κύκλου, με ελαφρά ύφεση κοντά στο χρονικό σημείο της ωορρηξίας για τις περισσότερες.

Η δύσπνοια ήταν χειρότερη μεταξύ 7ης και 21ης ημέρας, και πάλι με μικρή μείωση κοντά στην φάση της ωορρηξίας.

Η μελέτη κατάληξε στο συμπέρασμα ότι τα προαναφερόμενα συμπτώματα και οι διακυμάνσεις τους δεν αφορούσαν μόνο τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με άσθμα.

Ο βήχας ήταν χειρότερος μετά την ωορρηξία στις πάσχουσες από άσθμα, στις υπέρβαρες και τις καπνίστριες.

Όπως εξηγεί ο Δρ Φέρενς Μαξαλάι, ο εμμηνορρυσιακός κύκλος της γυναίκας είναι μια περίπλοκη ορμονική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια του τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται και μειώνονται, όπως αυξάνεται και η θερμοκρασία του σώματος κατά την ωορρηξία.

Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να έχουν άμεσες επιδράσεις στους αεραγωγούς και έμμεσες επιδράσεις στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στην λοίμωξη.

«Διαπιστώσαμε ότι τα αναπνευστικά συμπτώματα ποίκιλαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στην συχνότητα κατά τη διάρκεια του κύκλου για όλα τα συμπτώματα», εξηγεί ο Δρ Μαξαλάι.

«Η προσαρμογή της θεραπείας του άσθματος στον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας ενδεχομένως να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής και να συντελέσει στη μείωση της ανικανότητας και του κόστους της ασθένειας», συμπληρώνει ο Νορβηγός ερευνητής.

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι η εξατομίκευση της θεραπείας των αναπνευστικών νοσημάτων, σύμφωνα με τα ατομικά συμπτώματα γενικά μπορεί να συντελέσει σε καλύτερα θεραπευτικά σχήματα.

health.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *