O χώρος της Υγείας θα γίνει το «Βατερλό» της κυβέρνησης

Ομιλία του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και Υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τον προϋπολογισμό
Με τον προϋπολογισμό του 2013 οι δυνάμεις της εθνικής ευθύνης ολοκληρώνουν το «σωτήριο» έργο τους σ’ αυτή τη φάση. Γιατί είναι καθολική η πεποίθηση ότι θα υπάρξει και επόμενη φάση, που τα μέτρα δεν θα έχουν αποδώσει, που η τρόικα θα πιέζει για νέες σκληρές περικοπές και που για να πάρουμε την επόμενη δόση θα πρέπει πάλι –κόντρα στο λαϊκισμό της Αριστεράς- κάποιοι να «κάνουν την καρδιά τους πέτρα» και με πόνο ψυχής όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός, να ξανασώσουν την χώρα.
Καλό το παραμύθι σας αλλά δεν έχει πια πέραση.
Γιατί πολύ απλά κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να σωθεί η χώρα ισοπεδώνοντας τους ανθρώπους της. Ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική σταθεροποίηση πάνω στα ερείπια της κοινωνίας, ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας σε μια χώρα που έχει λεηλατηθεί το εισόδημα, τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των πολιτών της. Σε μια χώρα χωρίς εργατικό δίκαιο, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς περιβαλλοντική προστασία, χωρίς δημόσιο πλούτο, χωρίς περηφάνεια, σε μια χώρα «πεδίο βολής φτηνό».
Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού που αφορούν την Υγεία είναι τελείως στον «αέρα», γιατί υποτιμούν τη δυναμική της ύφεση που σαρώνει τα πάντα. Επιδεικνύετε μια εγκληματική άγνοια κινδύνου για τις μη αναστρέψιμες βλάβες στη Δημόσια Υγεία από το «ντόμινο» της χρηματοδοτικής ασφυξίας του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αδυναμία των πολιτών να καταβάλλουν ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Δεν μπορείς σε μια χώρα που είχε πάντα δημόσιες δαπάνες υγείας χαμηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ιδιωτικές σχεδόν διπλάσιες, σε μια χώρα που έχει αυξηθεί 30% η ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών λόγω της κρίσης, να μειώνεις όχι την σπατάλη αλλά εντελώς απαραίτητες δαπάνες για τα φάρμακα και την αξιοπρεπή περίθαλψη των πολιτών. Η φετινή μείωση είναι 9,5% σε σχέση με το 2012 και η συνολική μείωση των δημόσιων δαπανών σε σχέση με το 2009 είναι 46,1%, με αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και την ταλαιπωρία των ασθενών.
Αυτό δεν είναι εξορθολογισμός αλλά διάλυση. Και η διάλυση του ΕΣΥ δεν είναι κοινωνικά ουδέτερη. Η δημόσια περίθαλψη είναι η μόνη περίθαλψη που μπορούν να έχουν οι οικονομικά αδύναμοι και οι φτωχοί. Γι’ αυτό και όταν η δημόσια περίθαλψη κατεδαφίζεται συστηματικά, αυξάνεται η κοινωνική ανισότητα και εντείνονται οι ταξικές αντιθέσεις.
Κοροϊδεύετε τον κόσμο διακηρύσσοντας ότι μπορεί -με τις χρηματοδοτικές προϋποθέσεις αυτού του προϋπολογισμού- να επιτευχθεί ο συνδυασμός της οικονομικής αποδοτικότητας, της ποιότητας και της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Σε συνθήκες κατάρρευσης αυτά είναι τελείως ασύμβατα. Και ο αποκλεισμός από τις υπηρεσίες υγείας διευρύνεται και το επίπεδο τους υποβαθμίζεται και τα αποδεκτά standards ασφαλούς λειτουργίας υποχωρούν.
Κοροϊδεύετε επίσης τον κόσμο ισχυριζόμενοι ότι όλη αυτή η ανθυγιεινή πολιτική έχει στόχο την πάταξη της ρεμούλας και της διαφθοράς. Λες και δεν ξέρουμε τι γίνεται. Λες και δεν βλέπουμε ποιοι ευνοούνται από την υποβάθμιση του ΕΣΥ, από την απελευθέρωση της αγοράς ιδιωτικών εταιρειών ΠΦΥ και Αποκατάστασης, από το κλείσιμο των Εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ. Λες και δεν ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από τη δραστική ουσία, λες και δεν είναι γνωστό ότι όσοι συμμετείχαν στο πάρτυ της Υγείας και γενικότερα των προμηθειών του Δημοσίου είχαν ισχυρότατες πολιτικές πλάτες. Γι΄ αυτό δεν έχετε το δικαίωμα να επικαλείστε ως αιτιολόγηση της μνημονιακής σας ψήφου τις στρεβλώσεις του δικού σας Κράτους, του δικού σας πελατειακού συστήματος, της ημετεροκρατίας, της αναξιοκρατίας, της διαπλοκής και της ατιμωρησίας που εσείς εκθρέψατε.
Με το ΕΣΥ ετοιμόρροπο, τον ΕΟΠΥΥ χρεωκοπημένο και με τους ανασφάλιστους να αυξάνονται δραματικά σας το λέμε ευθέως, σε λίγο θα πεθαίνει κόσμος αβοήθητος.
Επειδή ο συνδυασμός της ανασφάλειας μπροστά στην αρρώστια, της εγκατάλειψης και της αναξιοπρέπειας δεν αντέχεται, γι’ αυτό και το πεδίο της Υγείας θα γίνει το «Βατερλό» αυτής της κυβέρνησης.
Η μόνη ελπίδα σήμερα πηγάζει από τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσονται σ’ όλη τη χώρα και από την κοινωνική ευαισθησία των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ που, με την εξευτελιστική μισθολογική μεταχείριση που τους επιφυλάσσετε, τους «τιμωρείτε» επειδή επιμένουν να εργάζονται έντιμα και να ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς συναλλαγή με τις εταιρείες και χωρίς εκμετάλλευση του αρρώστου. Σ’ αυτό τον κόσμο της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς θα στηριχθούμε για να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια όρθιο το ΕΣΥ.
Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είμαστε έτοιμοι και έχουμε σχέδιο για να ανασυγκροτήσουμε και να καταστήσουμε βιώσιμο ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό Σύστημα Υγείας για όλους, χωρίς καμιά εξαίρεση. Που θα σέβεται την αξιοπρέπεια
των λειτουργών της Υγείας και τις ανάγκες των αρρώστων και δεν θα αφήνει «ζωτικό χώρο» στους κρατικοδίαιτους «εθνικούς εργολάβους» της υγείας.
Δυστυχώς κύριοι της συγκυβέρνησης το συμφέρον της κοινωνίας δεν ταυτίζεται με τις δεσμεύσεις και τα σχέδια σας. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τις κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες από την καταστροφή που συντελείται. Εσείς εντοπίζετε το κόστος στα μακροοικονομικά μεγέθη ενώ το κόστος είναι σε ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σε ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό και δεν έχουν καμιά αξία οι δηλώσεις ευαισθησίας σας για την κοινωνία που υποφέρει. Το σύστημα που υπερασπίζεστε, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, παράγει ανισότητα, αδικία και τελικά ανελευθερία. Γι΄ αυτό και όσοι το υπερασπίζεστε αυτό το σύστημα, ειδικά στην ακραία μνημονιακή του εκδοχή, ανεξάρτητα από την προσωπική ευαισθησία του καθενός, υπηρετείτε μια κοινωνικά ανάλγητη και εγκληματική πολιτική. Και δεν μπορείτε, δεν δικαιούστε μετά να «κλαψουρίζετε» και να δηλώνετε ευαισθησία για την κοινωνία που υποφέρει.
Δεν σας νοιάζει πια ούτε το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Το «σήμα κατατεθέν» της φαύλης διακυβέρνησης σας τόσα χρόνια. Γιατί στην πραγματικότητα δεν έχετε εμπιστοσύνη στον κόσμο. Δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη του, η κατάσταση του, η αγωνία του. Γιατί έχετε αποφασίσει με ποιούς είστε, έχετε ξεκαθαρίσει ότι σας ενδιαφέρει μόνο η εύνοια των ανθρώπων του χρήματος, ο «εξευμενισμός» των αγορών, ότι μόνο με τη στήριξη των πλουσίων, των τραπεζιτών και των καναλαρχών μπορείτε να έχετε πολιτική προοπτική.
Εμείς, σε αντίθεση με το δικό σας θατσερικό ιδεολόγημα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, πιστεύουμε στην καταλυτική δύναμη των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Είμαστε με την ενεργοποίηση και την αυτοοργάνωση της κοινωνίας, με τις συλλογικές αντιστάσεις και την αλληλεγγύη. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα κοινωνικά αντισώματα κατά της ηττοπάθειας, της μοιρολατρίας, του ατομισμού, της μισαλλοδοξίας, θέλουμε να μετατρέψουμε την απόγνωση της κοινωνίας σε πολιτικό αγώνα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας, εντός και εναντίον της σημερινής νεοφιλελεύθερης Ευρώπης.
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ελπίδα και όχι να εκμεταλλευτούμε την απελπισία. Γιατί δεν υπάρχει Αριστερά χωρίς ελπίδα, χωρίς σχέδιο επιβίωσης του λαού και ριζικών μετασχηματισμών στα πάντα, χωρίς εναλλακτική πολιτική διέξοδο, χωρίς όραμα αλλαγής της κοινωνίας, χωρίς τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης, χωρίς μια οικονομία των κοινωνικών αναγκών, των δικαιωμάτων και του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς ουσιαστική Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα, η δική μας «μονομερής» και «μεροληπτική» απάντηση στην αθλιότητα των Μνημονίων, αλλά και στον αγριανθρωπισμό, στο ρατσισμό και στον εκφασισμό της κοινωνίας που προωθεί η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.
12/11/2012 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *