Το ΙΚΑ πνίγεται στη μαύρη τρύπα

Για να καταφέρει να πληρώσει συντάξεις έως το τέλος του έτους, αναμένεται να ζητήσει και νέα, τρίτη κατά σειρά, πρόσθετη επιχορήγηση, ύψους 500.000.000 ευρώ, από τον Προϋπολογισμό. Ο λόγος για το ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, που ετοιμάζεται να απλώσει και πάλι το χέρι προς την πλευρά του κράτους, ζητώντας… ελεημοσύνη για να καλύψει ένα μέρος της μαύρης τρύπας του, η οποία αναμένεται έως το τέλος του 2011 να έχει φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ. Η κατάσταση στο Ιδρυμα είναι τραγική και, όπως ο ίδιος ο διοικητής του, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, έχει παραδεχτεί, «δίνουμε μάχη κάθε μήνα για να εξασφαλιστούν οι συντάξεις».

Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι πάντως έχουν ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη επίσκεψή τους στη χώρα μας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν να δοθούν και άλλα χρήματα ως πρόσθετη επιχορήγηση για τα ασφαλιστικά ταμεία. «Σχεδόν με δογματικό τρόπο, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να μειωθεί και άλλο το κόστος εργασίας και δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι μειώνονται τα έσοδα για τα ταμεία, αυξάνεται η μαύρη εργασία και ουσιαστικά είμαστε διπλά χαμένοι» τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους το ΙΚΑ εισέπραξε το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ κρατική επιχορήγηση (800.000.000 ευρώ προγραμματισμένη και 600.000.000 ευρώ έκτακτη) και τώρα, ενώ απομένουν πάνω από τέσσερις μήνες για να έρθει το 2012, συνεχίζει να έχει την ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση ύψους 500.000.000 ευρώ. «Και περισσότερα να μας έδιναν, εμείς θα τα δεχόμασταν γιατί τα έχουμε ανάγκη» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ, προσθέτοντας όμως ότι «κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να το δεχτεί η τρόικα».

Το υπουργείο Εργασίας έχει παραδεχτεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους δόθηκε στο ΙΚΑ το 91% της κρατικής επιχορήγησης. Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει το Ιδρυμα είναι το γεγονός ότι τα έσοδα τον Ιούνιο έφτασαν το 1,112 δισ. ευρώ, όταν έναν χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2010, ήταν 1,342 δισ. ευρώ. Η υστέρηση εσόδων συνολικά στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ, όταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχει προβλεφθεί μείωση εσόδων 1,6 δισ. ευρώ για όλο το έτος. Από τις μετατροπές ομολόγων που έχει στη διάθεσή του το ΙΚΑ σε repos και αντίστροφα έχουν εξοικονομηθεί περίπου 850.000.000 ευρώ για συντάξεις, αλλά το τίμημα, με τη μορφή επιτοκίου, που θα κληθεί να πληρώσει το Ιδρυμα στις Τράπεζες έως το τέλος του έτους ανέρχεται στα 46.000.000 ευρώ. Το ενδεχόμενο βελτίωσης των εσόδων και της περαιτέρω μείωσης των δαπανών, για να εξοικονομηθούν τουλάχιστον άλλα 400.000.000 ευρώ, μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Με την ανεργία να βρίσκεται επίσημα στο 16,6%, με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα να κινούνται στα επίπεδα του 5% μεσοσταθμικά και με την αδήλωτη εργασία σταθερά πάνω από το 25%, στο ΙΚΑ γνωρίζουν ότι θα χρειαστούν σημαντική πρόσθετη επιχορήγηση για να βγάλουν τη χρονιά. Πρώτα όμως πρέπει να πειστεί η τρόικα, που καταφθάνει στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου με άγριες διαθέσεις…

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *