Σπάνια ασθένεια που μετατρέπει τους μύες σε κόκαλα!

Ο Peter Cluckey γεννήθηκε το 1882, και κατατάχθηκε στο στρατό σε ηλικία 17 ετών αμέσως μετά την ισπανο-αμερικανικό πόλεμο, αποσύρθηκε από την υπηρεσία μετά από 3 χρόνια, και επανήλθε το 1904. Δύο μήνες μετά την δεύτερη κατάταξη του ένιωσε πόνο στις αρθρώσεις και δυσκαμψία . Μετά από αρκετές ιατρικές εξετάσεις διαγνώστηκε με χρόνιους ρευματισμούς, που επηρεάζαν τα ισχία, τα γόνατα και τις αρθρώσεις στον αστράγαλο, και το δεξιό αγκώνα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών η κατάστασή του επιδεινώθηκε σε σημείο όπου κάθε άρθρωση στο σώμα του ‘συγχωνεύτηκε’.
Ο Cluckey μεταφέρθηκε σε καθιστή θέση ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε καρέκλα ή στο κρεβάτι του. Επιπλέον ειχαν αφαιρεθεί τα μπροστινά του δόντια έτσι ώστε να μπορεί να τροφοδοτείται μονο με μαλακές τροφές.
Στη διαθήκη του, ο Cluckey δώρισε το σώμα του στο μουσείο και ο σκελετός του ειναι σε μια ξύλινη καρέκλα απο τοτε που πέθανε το 1925.

Η “προοδευτική οστεοποιός ινοδυσπλασία” ή αλλιώς Fibrodysplasia Ossificans Progressiva, είναι μια σπανιότατη γενετική ασθένεια, σήμερα στον κόσμο περίπου 700 άνθρωποι νοσούν από FOP. Οι μύες αλλά και οι υπόλοιποι μαλακοί ιστοί, μετατρέπονται σε κόκαλα. Την ίδια στιγμή οι αρθρώσεις κλειδώνουν και ο ασθενής παραμένει άκαμπτος.

Την σπάνια αυτή ασθένεια έχει και η 19χρονη Λουίζ Ουεντερμπερν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *