Νέα από Αρκαδία. Κάγκελα … κυκλοφορίας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αντίκρισαν προχθές οι διερχόμενοι τον πεζόδρομο της Δεληγιάννη την τοποθέτηση των διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων, που βάζουν τέλος στη αναρχία του χώρου, όσον αφορά τη διέλευση και κυκλοφορία πεζών αλλά και οχημάτων – πυροσβεστικής ή ασθενοφόρων – αν χρειαστεί. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα διαχωριστικά αυτά να παραμείνουν  για πάντα, και να διαφυλαχτούν από τους ίδιους τους καταστηματάρχες,  για το καλό τους.

Αν και για το τελευταίο διατηρούμε ισχυρές επιφυλάξεις, κρίνοντας από ανάλογες τοποθετήσεις, σε άλλα σημεία της πόλης. Βλέπετε ζούμε στην εποχή των βανδαλισμών και όσο  η κρίση βαθαίνει και περιορίζονται οι προοπτικές για μια καλύτερη ζωή, απαξιώνεται και καταστρέφεται πιο εύκολα ο δημόσιος χώρος, με ορατό τον κίνδυνο οι «πληγές» να «μονιμοποιηθούν» στην πόλη.  Φταίμε και εμείς, οι πολίτες, που ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις, φταίνε και οι άρχοντές μας, που δειλοί και αδύναμοι προ του πολιτικού κόστους  χάνουν την πυγμή τους και την βούλησή  τους  για κάτι καλό σε αυτήν την πόλη.

Έχει καταστραφεί πλέον από καιρό το πλαίσιο της ήπιας διαμαρτυρίας για σημαντική μερίδα κυρίως νεαρών επιχειρηματιών. Οι παλιοί τρόποι διαμαρτυρίας γι’ αυτούς δεν υφίστανται. Η προσκόλληση σε στερεότυπα των εποχών της αφθονίας όπου η αυθαιρεσία, ο τσαμπουκάς και  η βαθιά διαφθορά κυριαρχούσαν και κατέστρεφαν ολοσχερώς το πνεύμα της ειρηνικής παρέμβασης, εξακολουθούν να υπάρχουν σε μείζονα βαθμό και σήμερα.

Η επιθετικότητα έγινε φυσικός τρόπος αντίδρασης και η αδικοπραξία «κανονική» συμπεριφορά. Κανονικός, αντιθέτως, δεν μοιάζει να είναι ο σεβασμός του δημόσιου αγαθού, της κοινής περιουσίας. Και, με τη γενίκευση της βίας σε μια περίοδο με τις μεγαλύτερες δυσκολίες ακόμη εμπρός, το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο. Οι βανδαλισμοί υποχωρούν σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, οργάνωσης, συνοχής, πάνω από τη μοναξιά, την καχυποψία, τον φόβο, το κενό. Ο έλεγχος θα απέτρεπε αρκετά, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει. Εν προκειμένω,  από την επομένη κιόλας καρέκλες τοποθετήθηκαν έξω από τα κάγκελα… Κάποιοι δεν εννοούν να συμμορφωθούν. Γι αυτό λέμε πως οι απειλές χρειάζονται απαντήσεις.  Και ο δήμος έχει τη δύναμη, αν θέλει, να επιβάλλει τη τάξη με χίλια δυο μέσα.

 

 

 

Κοινωνικό παντοπωλείο

Εγκαινιάστηκε χθες από το Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο, παρουσία του δημάρχου Τρίπολης κ. Σμυρνιώτη το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Βρίσκεται στην πλατεία Βαλτετσίου και δέχεται προσφορές σε είδη διατροφής, και ένδυσης. Οι αιτήσεις από δικαιούχους ξεπέρασαν τις τριάντα.

Νέα σύνδεση

Παραδόθηκε χθες στην κυκλοφορία η νέα σύνδεση του ανισόπεδου κόμβου Τσακώνας/Κυπαρισσίας με την εθνική οδό από/προς Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία. Στο εξής οι μετακινούμενοι μέσω του αυτοκινητοδρόμου ή μέσω της Π.Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας από/προς Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία, καθώς και από/προς όλους τους ενδιάμεσους προορισμούς, θα εξυπηρετούνται μόνο από την προαναφερθείσα νέα σύνδεση. Η σύνδεση της εθνικής οδού από/προς Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία μέσω του προϋπάρχοντος ισόπεδου κόμβου επί της Π.Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας καταργείται.

Τιμή στον ήρωα

Ο Δήμος Μεγαλόπολης σας διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει  τον Γρηγόριο Βαλκανά, τον ήρωα αεροπόρο του 1940, με καταγωγή  από την Τ.Κ. Χράνων, ο οποίος έπεσε στην Κορυτσά μαχόμενος για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012, στην τοπική κοινότητα Χράνων του Δήμου Μεγαλόπολης.

Απεργίες

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Από τις 4.00 τα ξημερώματα  χθες τέθηκε εκτός λειτουργίας η 4η μονάδα της ΔΕΗ Μεγαλόπολη, ενώ η 3η εξακολουθούσε να λειτουργεί. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και συνδικαλιστής της ΔΕΗ, Σαράντος Αλεξανδρής, δεν απέκλεισε να υπάρξουν μικρές διακοπές ρεύματος, σε περιορισμό βαθμό, ενώ είπε ότι δεν θα προκύψει μπλακ – άουτ.

Μαθητές από Ευρώπη

Τα παραδοσιακά χωριά της Γορτυνίας επισκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες μαθητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που φιλοξενούνται στην Ελλάδα από μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Τρίπολης. Μετά την Βυτίνα και την Στεμνίτσα βρέθηκαν σήμερα, 1/11/2012, στην Δημητσάνα, όπου ο Δήμος Γορτυνίας τους πρόσφερε ένα παραδοσιακό κέρασμα.

Οι 30 μαθητές από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν στην Ελλάδα στα πλαίσια της ανταλλαγής μαθητών του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου της Τρίπολης.

Οι μαθητές μαζί με συνοδεία καθηγητών τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην περιοχή της Γορτυνίας, να ενημερωθούν για την αρχιτεκτονική και τις ομορφιές του τόπου μας και να επισκεφτούν την Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας, το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτας, το Μουσείο Υδροκίνησης και την βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.

Δεν συμφωνεί

Την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην προνομιακή μεταχείριση της κοινοπραξίας «Siemens-Prysmian Powerlink-Nexans Norway» σε σχέση με την εταιρεία «Ελληνικά Καλώδια ΑΕ» αναφορικά με το διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Δίκτυο Μεταφοράς, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Άποψη της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι, αφενός, για όλες τις εταιρείες η συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του δημοσίου θα πρέπει να υπακούει σε ίσους κανόνες, προκειμένου να διασφαλίζεται η ίση μεταχείρισή τους και, αφετέρου, εκτιμούμε ότι η ελληνική εταιρεία διαθέτει όλα τα εχέγγυα συμμετοχής σε ένα τέτοιο διαγωνισμό.

Μουσικό σχολείο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού  Σχολείου Τρίπολης  αποφάσισε για τη Τετάρτη  7 Νοέμβρη 2012 και ώρα 3.00 μ.μ να προβεί σε κινητοποίηση – διαμαρτυρία για τα προβλήματα του Σχολείου  (Κτηριακό – αίθουσα για πρόβες των συνόλων), με γνωστοποίηση των προβλημάτων του στην κοινωνία της Τρίπολης, συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Τρίπολης και παράδοση ψηφίσματος στον Δήμαρχο

Μάθημα φωτογραφίας

Σήμερα  Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στις 7μμ, ο ΣΑΟΟ διοργανώνει στα εντευκτήριά του (Μητρ. Δανιήλ 2Γ) το 2ο σεμινάριο φωτογραφίας για αρχαρίους και προχωρημένους, ΣΑΟΟίτες και μη. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και να μάθουν τα μυστικά μιας καλής φωτογραφίας από τον κ. Γ. Αλειφερόπουλο,  αφού πάρουν μαζί τους και τη φωτογραφική μηχανή.

Χαμογελάτε

Ένας Καθολικός, ένας Προτεστάντης, ένας Μουσουλμάνος κι ένας Εβραίος συζητούν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου.

Καθολικός: “Έχω μεγάλη περιουσία.. Θ` αγοράσω τη Citibank!”

Προτεστάντης: “Είμαι πολύ πλούσιος και θ` αγοράσω τη General Motors!”

Μουσουλμάνος: “Είμαι ένας τρομερά πλούσιος πρίγκιπας…. Σκοπεύω να αγοράσω τη Microsoft!”

Μετά περιμένουν όλοι τον Εβραίο να μιλήσει..  Ο Εβραίος ανακατεύει τον καφέ του, βάζει το κουταλάκι προσεχτικά πάνω στο τραπέζι, πίνει μια γουλιά καφέ, τους κοιτάζει και λέει ανέμελα:

“Δεν τις πουλάω!!!”

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *