“Πάνω από 50% οι μειώσεις στους στρατιωτικούς”. Ένας ανθυπολοχαγός γράφει

΄Αρθρο του Βασίλειου Γκαβαρδίνα
      Ανθλγος(ΑΠΖ)

Τα πράγματα ξεκαθάρισαν και είναι χειρότερα από ότι περιμέναμε. Τελικά ήταν μύθος λοιπόν η περικοπή ‘μόνο’ 6% στους ένστολους. Η πραγματικότητα ξεπέρασε για μια ακόμη φορά τη φαντασία.

Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια θα έχουν ως εξής:

  • Μείωση 2%  έως 1000 ευρώ
  • Μείωση 10% από 1001 έως 1500 ευρώ
  • Μείωση 20% από 1501 έως 2500 ευρώ
  • Μείωση 30% από 2501 έως 4000 ευρώ
  • Μείωση 35% από 4001 και πάνω

Και φυσικά συνάδελφοι (δυστυχώς) μιλάμε για τις ακαθάριστες αποδοχές. Δηλαδή εδώ φαίνεται ότι οι μειώσεις θα ξεκινούν από 7% στους
αμειβόμενους με 1000 ευρώ (καθαρά) ενώ το ποσό της μείωσης θα ανεβαίνει κλιμακωτά για τους συναδέλφους με περισσότερα χρόνια
υπηρεσίας και με μεγαλύτερο βαθμό, με αποκορύφωμα τους ανώτατους αξιωματικούς όπου οι μισθοί τους κατακρημνίζονται.

Και είναι μόνο αυτά; Φυσικά και όχι. Όλα τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) κόβονται. Αυτό από μόνο του, στον μισθωτό των 1000 ευρώ, σημαίνει επιπλέον περικοπή στο εισόδημά του 7%.

Και υπάρχει και συνέχεια. Τα οδοιπορικά κόβονται. Δηλαδή μία επιπλέον περικοπή περίπου 10% για όλους.

Σε πολλά Μ.Μ.Ε. δημοσιοποιήθηκε η είδηση ότι οι παλαιοί ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κρατήσεις για τη σύνταξή τους, εξαιτίας της εξίσωσης κρατήσεων παλαιών και νέων ασφαλισμένων.

Για ακόμα μία φορά λοιπόν ο στρατιωτικός εξαπατάται. Μας έλεγαν κάποιοι ότι αναγνωρίζουν το έργο μας και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το εισόδημά μας ανέπαφο ή έστω με τις ελάχιστες δυνατές απώλειές. Βέβαια όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο καιρό και αυτές οι φωνές σίγησαν καθώς είναι δεδομένο ότι οι τελικές αποφάσεις για μειώσεις πάνω από 20%  έχουν ήδη παρθεί και προστίθενται στις προηγούμενες μειώσεις  που οδήγησαν τη συνολική μείωση πάνω από 50%.

Μάλιστα κύριοι συνάδελφοι. Οι πλέον χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, πριν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, (με επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών) χάνουν το μισό του εισοδήματός τους για να βρεθούν για ακόμη μια φορά στη γνώριμή τους θέση, την τελευταία. Αυτή είναι η θέση που τοποθετεί η πολιτεία τους υπερασπιστές της πατρίδας. Είμαστε το αναγκαίο κακό. Είμαστε αυτοί που ΄΄κατασπαταλούν΄΄ το δημόσιο χρήμα χωρίς να παράγουν τίποτα. Πλήθος τα παραδείγματα αξιωματούχων της πολιτείας που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί δημόσια με απαξιωτικά λόγια για μας. Στα γνωστά σε όλους επίθετα «αντιπαραγωγικοί» , «αυτιστικοί» , «τεμπέληδες» ήρθε να προστεθεί και η έκφραση « χαμηλό γενικά μορφωτικό επίπεδο» σε επερώτηση βουλευτή, σχετικά με μια μεγάλη ομάδα συναδέλφων μας, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι υπερήφανοι δημόσιοι λειτουργοί που κυκλοφορούσαν ένστολοι τις δεκαετίες του 50 και του 60 και προκαλούσαν το θαυμασμό, έγιναν οι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου δημόσιοι υπάλληλοι που ευθύνονται για πολλά δεινά του ελληνικού κράτους, που τεμπελιάζουν κάθε μέρα στις μονάδες επιδιδόμενοι μόνο στο ‘βασανισμό’ των παιδιών του ελληνικού λαού που έρχονται να υπηρετήσουν τη πατρίδα.

Και όλη αυτή τη εξέλιξη την παρακολουθήσαμε να πραγματοποιείται αργά αλλά σταθερά σε μία περίοδο δεκαετιών. Είδαμε σιγά σιγά τις όποιες διευκολύνσεις είχε ο στρατιωτικός και η οικογένειά του, να περικόπτονται, ενώ μισθολογικά είδαμε όλους τους άλλους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους να μας προσπερνούν με τεράστια επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο το δικό μας και της οικογένειάς μας.

Σαν Έλληνες στρατιωτικοί θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια μας έφεραν σε αυτή τη κατάσταση, καθώς επίσης και στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που φιλότιμα και άοκνα προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουν το προφίλ του Έλληνα στρατιωτικού.

Ο ελληνικός λαός όμως ξέρει.

Ξέρει ότι στρατιωτικός εργάζεται χωρίς ωράριο εργασίας, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, μετακινούμενος κάθε δύο ή τρία χρόνια, σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας, πληρώνοντας μία ζωή ενοίκιο, με ένα μισθό που δεν επαρκεί καν να καλύψει τις βασικές ανάγκες, με εργασιακό αντικείμενο που απαιτεί υψηλή ευθύνη, μεγάλη πιθανότητα εργασιακού ατυχήματος, τεράστια ψυχολογική πίεση με αντίστοιχη φθορά του οργανισμού, με μία άνεργη σύζυγο που είναι αναγκασμένη να ακολουθεί σε όλη την Ελλάδα τον σύζυγό της και φυσικά με παιδιά συναισθηματικά πληγωμένα από τις συνεχόμενες αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος, φιλικού και κοινωνικού περίγυρου.

Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι ανεξάρτητα από την αντιμετώπιση που έχει ο στρατιωτικός από την πολιτεία, είναι πάντοτε ταγμένος στο καθήκον του και στην αποστολή του. Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζει δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και να τεθεί υπό αμφισβήτηση ούτε ένα εκατοστό εθνικών χερσαίων ή θαλασσίων συνόρων, ή εναέριου χώρου.

O ελληνικός λαός ξέρει καλά ότι ο στρατιωτικός αν ποτέ χρειαστεί θα κάνει πράξη την διαταγή της 30 Οκτωβρίου 1940 του διαβόητου Στρατηγού Κατσιμήτρου διοικητή της 8ης Μεραρχίας  «Πάντες από του στρατηγού διοικητού μεραρχίας μέχρι και του τελευταίου στρατιώτου θα αγωνισθώμεν επι των θέσεών μας και εν ανάγκη θα πέσωμεν όλοι υπερασπιζόμενοι αυτάς».

http://www.onalert.gr/stories/meiosis-perikopes-misthologio-stratiotikoi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *