Νέα από Αρκαδία. Να προλάβουμε το κακό

 

Με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα στην Αμερική αλλά και την πρόσφατη δυνατή χαλαζόπτωση με τις οδυνηρές για τη γεωργία επιπτώσεις στην περιοχή της Μαντινείας, καιρός  να αναλογιστούμε όλοι σοβαρά για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον και να πράξουμε αναλόγως.

Οι ζημιές και οι καταστροφές στην πόλη μας δεν είναι μόνο υπόθεση χρημάτων. Η μεγάλη νεροποντή και η ασυνήθιστη χαλαζόπτωση  δεν διέλυσε μόνο την καθημερινότητα των ανθρώπων – αργά ή γρήγορα, αυτή επέστρεψε. Διέλυσε, κυρίως, τον εφησυχασμό που προκαλεί η αδράνεια.  Λίγες μέρες μετά τη θεομηνία πρέπει η πόλη, γνωρίζοντας τα αδύνατα σημεία της στο ζήτημα αυτό, να «οχυρωθεί» δυναμικά, έναντι αντίστοιχης απειλής, η οποία σίγουρα δεν θα αργήσει να παρουσιαστεί στο μέλλον. Το κακό άλλωστε είχε επαναληφθεί  προ ενός  έτους. Απαιτείται, συνεπώς,   ο δήμος να  φροντίσει ιδιαίτερα το αποχετευτικό δίκτυο των ομβρίων, να αφήσει διεξόδους για το νερό σε σημεία που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα, να καθαριστούν  και ανοιχθούν τα ρέματα ώστε να διευκολυνθούν τα σημεία απορροής των νερών και χίλια δυο άλλα πράγματα. Η συσσώρευση νερού στη μάντρα του  11ου Συντάγματος δεν είναι αμελητέα περίπτωση.

Οι δυνατές βροχοπτώσεις  με  την ασυνήθιστη χαλαζόπτωση είναι ένας ανησυχητικός οιωνός για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, λένε οι ειδικοί. Και  πρέπει να λάβουμε στα σοβαρά υπόψη αυτήν την προειδοποίηση και να αντιδράσουμε γρήγορα για να δώσουμε λύση στο διαφαινόμενο και πάντα υπαρκτό πρόβλημα. Είναι δύσκολο στην περίοδο που διανύουμε να προσθέσουμε στη λίστα των «άλυτων» εξισώσεων  τα προβλήματα που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές. Πόσω μάλλον όταν και στις καλές εποχές μάς απασχολούσαν πολύ περιορισμένα, με χαρακτηριστική χρονική καθυστέρηση και, μάλλον, ως περιέργεια. Αν αποκοπούμε εντελώς από τις συζητήσεις αυτές, που σε άλλες πόλεις έχουν προ πολλού γίνει και έχει δοθεί έμπρακτη απάντηση,  απορροφημένοι από την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, τα μέτρα, την αποπληρωμή του χρέους, η επόμενη φυσική καταστροφή θα μας βρει ακόμα πιο ευάλωτους και ανέτοιμους. Σε μια πραγματικότητα που διαρκώς μας υπερβαίνει.

 

 

Επιτέλους, κολονάκια

Το βλέπαμε και τρίβαμε τα μάτια μας. Για τα κολονάκια που τοποθετούνται στον πεζόδρομο της Δεληγιάννη μιλάμε  και τα οποία ευελπιστούμε πως θα επιφέρουν μια στοιχειώδη τάξη στο χώρο. Παρότι οι αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες είναι ισχυρές, ελπίζουμε ότι η βούληση του δήμου, που υλοποιεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα  υπερισχύσει, χωρίς «εκπτώσεις». Και όταν λέμε «εκπτώσεις»  εννοούμε τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των διαχωριστικών αυτών μέσων από δολιοφθορές  και τη παραδειγματική τιμωρία όσων τολμήσουν την καταστροφή τους.  Επί τη ευκαιρία, οι πινακίδες που αφαιρούνται  από τη δημοτική αστυνομία σε παράνομα σταθμευμένα στους πεζόδρομους αυτοκίνητα, φυλάσσονται για όσο χρόνο ο νόμος ορίζει ή επιστρέφονται την επομένη;  Πολύ θα θέλαμε την απάντηση των αρμοδίων, γιατί πολλά  ακούγονται και έχει άμεση σχέση με την διατήρηση ή όχι για πολύ των κιγκλιδωμάτων του πεζόδρομου.

Πάντως για το θέμα των κολονακίων τη ικανοποίηση του εξέφρασε και ο Δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης, πιστεύοντας πως «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αφού οι επαγγελματίες γνώριζαν για την τοποθέτηση των καγκέλων και επιπλέον έχουν επιλεγεί ειδικά για να είναι όμορφα και να μην δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα στο χώρο…».

Εκπαίδευση – Υγεία

Με το νέο προεδρείο της ΕΛΜΕ Αρκαδίας είχε προ ημερών συνάντηση  ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, όπως τα βιώνουν οι εκπαιδευτικοί του νομού μας. Σε δηλώσεις του αργότερα ο κ. Ζαχαριάς πέρα από τα προβλήματα αυτά αναφέρθηκε και σε άλλα του Παναρκαδικού νοσοκομείου , ιδίως εκείνα που έχουν σχέση με την κατάργηση  τμημάτων του ιδρύματος, όπως του  παιδοχειρουργικού, το οποίο εντάσσεται στο χειρουργικό, του γναθοχειρουργικού που ενσωματώνεται με το ΩΡΛ και του ογκολογικού που απορροφάται από το Παθολογικό.

Όλα για τη οικονομία

Το γεγονός επιβεβαίωσε η διοικήτρια κ. Σιουρούνη, τονίζοντας ωστόσο ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα έχουν ουδεμία επίπτωση στην λειτουργικότητα και αποδοτικότητα του νοσοκομείου καθότι οι γιατροί των ως  άνω ειδικοτήτων θα υπάρχουν και θα λειτουργούν  κανονικά ενταγμένοι στα καινούργια τμήματα. Οι αλλαγές \, όπως και οι ενοποιήσεις των κλινικών από δύο σε μία,  γίνονται στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας και της περιστολής των δαπανών του ιδρύματος.

Αεροδρόμιο Τρίπολης

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα διεξαχθεί  ο διεθνής διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, συμπληρώνοντας ότι για τη διευκόλυνση του έργου θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, ενώ θα εξυπηρετεί ανάγκες του επιβατικού κοινού, των εμπορικών μεταφορών και θα είναι low cost. Μετά την πρόσφατη σύσκεψη του Περιφερειάρχη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα μεταφορών κ. Σταθόπουλου, του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ κ Μαντζιούφα και του προέδρου του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλου,  αποφασίστηκε η υλοποίηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα αεροδρομίου, αυτού της Τρίπολης με τη διαδικασία ΣΔΙΤ. Αναφορικά με το αεροδρόμιο Καλαμάτας ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμιση του πύργου ελέγχου, με στόχο να αποτελέσει διεθνή αερολιμένα υψηλών προδιαγραφών. Εξασφαλίστηκαν τέλος τα 15 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των αναβαθμίσεων του εν λόγω αεροδρομίου.

Γιορτή του κάστανου

Με μεγάλη προσέλευση και οργανωτική επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου η Γιορτή Καστάνου στα Ανω Δολιανά. Εκατοντάδες επισκέπτες από την Αρκαδία, και όχι μόνο, δοκίμασαν φαγητά και γλυκίσματα με κύριο συστατικό το κάστανο, που είχαν ετοιμάσει οι κάτοικοι του χωριού. Η γιορτή άρχισε το απόγευμα και σύντομα τα πάντα είχαν εξαντληθεί, αφήνοντας σε όλους μια… γλυκιά γεύση και ευχάριστη διάθεση. Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευ. Γιαννακούρας. Πηγή: astrosnews.gr

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ

Το περασμένο σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Τρίπολης που οργάνωσε το νεοσύστατο Αντιφασιστικό Μέτωπο Αρκαδίας με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου της πόλης, των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου και πολλών άλλων φορέων.

Το διήμερο Φεστιβάλ που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανέδειξε το ενδιαφέρον και την ανησυχία των συμπολιτών μας για την άνοδο του φασισμού με τα συνοδά φαινόμενα ρατσιστικής βίας. Τόσο η μαζική συμμετοχή όσο και η ποιότητα και το βάθος της πολιτικής συζήτησης που έγινε και στις δύο κεντρικές ομιλίες του Φεστιβάλ, έδωσαν ξεχωριστή ζωντάνια και γέμισαν αισιοδοξία όλους όσους βρέθηκαν εκεί.

Οι Στερεοελλαδίτες εκδράμουν

Ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας οργανώνει εκδρομή στις 26 Νοεμβρίου 2012, με τιμή εισιτηρίου 25 ευρώ, στη Μονή Οσίου Λουκά, έναν από τους καλύτερους  Βυζαντινούς Ναούς της Ελλάδας, που από το 1990 ως μνημείο είναι εγγεγραμμένο στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Επίσης στο Δίστομο, την  ιστορική πόλη, που έγινε δυστυχώς πασίγνωστη από την απάνθρωπη σφαγή των Γερμανών, στις 10 Ιουνίου του 1944)  και στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Τέλος, στη Λιβαδειά όπου το απόγευμα σε συνεργασία με τον σύλλογο Πελοποννησίων  Νομού Βοιωτίας «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» και το Επιμελητήριο Βοιωτίας, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση βιβλίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, του κ. Jon Kofas.    Δηλώσεις – πληροφορίες στις κυρίες:  Μπουντούρη Βασιλική  τηλ.: 6932058337 Παναγωπούλου  Μαρία τηλ.: 6934024979

Χαμογελάτε

Σ’  ένα μπαρ στέκεται  ένας αδύνατος κύριος και κοιτά  με μανία το ποτό του. Κάποια  στιγμή έρχεται ένας άλλος μεγαλόσωμος, του παίρνει το ποτήρι με το ποτό και το πίνει μονορούφι. Τότε ο πρώτος  βάζει τα κλάματα. Ο μεγαλόσωμος απορημένος  του λέει:
– “Καλά ρε φίλε μην κάνεις έτσι, θα σου πάρω άλλο.”  – “Όχι, δεν φταις εσύ”, λέει ο αδύνατος κύριος.
– “Σήμερα είναι η πιο άσχημή μου μέρα. Το πρωί άργησα να σηκωθώ, έχασα ένα σημαντικό ραντεβού στη δουλειά και ο διευθυντής μου με απέλυσε. Βγαίνω έξω, μου έχουν κλέψει το αυτοκίνητο. Παίρνω ένα ταξί και ξεχνάω μέσα το πορτοφόλι μου. Γυρνάω σπίτι και βλέπω τη γυναίκα μου αγκαλιά με τον υδραυλικό. Και ενώ δεν έφταναν όλα αυτά, ενώ σκόπευα να βάλω ένα τέλος στη ζωή μου έρχεσαι κι εσύ και μου πίνεις το δηλητήριο!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *