Νέα από Αρκαδία. Επικίνδυνοι για την εξουσία

 

Μόνιμος στόχος της εξουσίας, της κάθε εξουσίας,  είναι ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, ο αδέσμευτος, πολιτικός Τύπος, που λειτουργεί ως συνείδηση, που παραμένει ανυποχώρητος στις πιέσεις και τις απειλές, που αποκαλύπτει το άνομο παρασκήνιο, που ενημερώνει και μορφώνει, που μάχεται για την ελεύθερη, ανεμπόδιστη πληροφόρηση.

Η εμφάνιση και λειτουργία του Τύπου – του μη κατευθυνόμενου και εξαρτημένου – ήταν και παραμένει επανάσταση, η μεγάλη Επανάσταση κατά παντός κατεστημένου.

Και είναι η ιστορία του, ιστορία διωγμών, πιέσεων, απαγορεύσεων περιορισμών και νομοθετικών δεσμών. Είναι ιστορία πολέμου για την υποταγή και την εξόντωσή του με κάθε μέσον.

Δεν είναι διόλου τυχαίο που όλες οι μεταπολιτευτικέ κυβερνήσεις διατήρησαν σε ισχύ τους νόμους της μεταξικής  δικτατορίας  ενώ κάποιες άλλες έβαλαν και πρόσθετα δεινά με τους «τρομονόμους» φτάνοντας να στείλουν στη φυλακή διευθυντές εφημερίδων, αποδεικνύοντας την ανικανότητά τους να χτυπήσουν την τρομοκρατία.

Ναι ο αδέσμευτος Τύπος, είναι επικίνδυνος για την πολιτική εξουσία, γιατί δεν της επιτρέπει να παρανομεί και να παραπληροφορεί.

Ναι ο αδέσμευτος τύπος ρίχνει κυβερνήσεις όχι με πραξικοπήματα, αλλά με αποκαλύψεις ανομιών των κυβερνώντων, με μάχες για την αλήθεια, για τα δημοκρατικά δικαιώματα που περιφρονεί ο αυταρχισμός της εξουσίας.

Τώρα, «αν κάποιοι κύριοι της εξουσίας  έχουν μάθει στην κολακεία, αν έχουν μάθει να περιμένουν μόνο τον λιβανωτό που αντιστοιχεί στην τόση τους αξία, καιρός να ξεμάθουν. Καιρός να αποδεχτούν ότι ο ρόλος της δημοσιογραφίας που τιμά το όνομά της είναι ο έλεγχος και η κριτική, όχι η εθελόδουλη δοξολόγηση των ισχυρών. Κι αυτό, ας μη γελιόμαστε, οφείλουν να το θυμηθούν και όσοι δημοσιογράφοι, ευγνωμονώντας τους ισχυρούς που ίσως τους εξασφάλισαν μια θεσούλα στο Δημόσιο, πέταξαν στον σκουπιδοφάγο το αλφαβητάρι της δουλειάς τους: την ελευθερία τους. Δηλαδή την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους». Παντ. Μπουλκάλας

 

 

Νίκος Μπίσιας

Εγκατέλειψε τα εγκόσμια χθες  το πρωί ο Τριπολίτης αγιογράφος και ζωγράφος Νικόλαος Μπίσιας σε ηλικία 88 χρονών. Ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιοώτης εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του δήλωσε:  «Με ειλικρινή αισθήματα θλίψης πληροφορήθηκα το θάνατο ενός γνήσιου καλλιτέχνη, του Νικόλαου Μπίσια. Ο Νικόλαος Μπίσιας υπήρξε σπουδαίος αγιογράφος και ζωγράφος που τίμησε με τα έργα του την εκκλησία και τον τόπο μας, την αγαπημένη του Αρκαδία. Θα μείνει στη μνήμη μας για την παιδεία και το ήθος του, για τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε και θα είναι για όλους μας λαμπρό παράδειγμα. Στους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Μεταφορά εικόνας
Την Κυριακή το πρωί  4 Νοεμβρίου θα αναβιώσει το έθιμο της μεταφοράς με τα πόδια της εικόνας του προστάτη των Δολιανών  Αγίου Γεωργίου από τα Πάνω, στα Κάτω Δολιανά. Πλήθος πιστών συνοδεύει την εικόνα κρατώντας την στα χέρια ή στον ώμο και μέσα από μονοπάτια και ρουμάνια την μεταφέρει, μετά από πορεία πολλών ωρών στο τελικό της προορισμό. Μια μέρα ενωρίτερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών γιορτάζει τη γιορτή του κάστανου και καλεί όλους σε μια πανδαισία γεύσεων.

Διαβεβαίωση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε, σε τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 14:00, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τις διαβεβαιώσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητου Αθανασόπουλου και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου Τσιρίγκα. Στην τελετή παρέστη ο Υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος. Η  ημερομηνία ενθρόνισης του κ. Θεόκλητου , θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι και ήδη ετοιμάζονται πολλοί συμπολίτες μας να τον συνοδεύσουν στην καινούργια του Μητρόπολη. Όσοι επιθυμούν να παραστούν  στην τελετή της ενθρόνισης  μπορούν να απευθύνονται τουριστικά γραφεία της πόλης μας, ήτοι : ΚΤΕΛ  Αρκαδίας, τουριστικό γραφείο Θεοδώρου Βλάσση και τουριστικό γραφείο Παναγιώτη Καπόγιαννη.

Εναλλακτικές καλλιέργειες

Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 10:30 πμ στο σχολείο της Κοντοβάζαινας για τις εναλλακτικές αγροτικές καλλιέργειες. Σκοπός η την ενημέρωση των αγροτών και των μαθητών για τα πλεονεκτήματα των εναλλακτικών αγροτικών καλλιεργειών (παρά τις συνθήκες κρίσης) και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών των ενδιαφερομένων, με την τεχνική, επιστημονική και νομοτεχνική υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων τ. Δήμου Κοντοβάζαινας Ομιλητές θα είναι: Ο Πρόεδρος της εταιρείας «Φυτώρια Πετρόπουλος» κ. Πετρόπουλος  με θέμα: Εναλλακτικές Καλλιέργειες και αρωματικά φυτά και ο Πρόεδρος της πολυσυμμετοχικής εταιρείας «Αλφειός – ρόδι Α.Ε» και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γορτυνίας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος με θέμα: Εξειδικευμένες αγροτικές καλλιέργειες και τέλος ο  Ο Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθηνών Πέτρος Τομάραςς με θέμα:  Αγροτική Επιχειρηματικότητα- ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Αγροτουρισμός.

Κινητοποιήσεις αγροτών

Κινητοποιούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής με Παμπελοποννησιακή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 4 Νοεμβρίου το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης και στην συνέχεια  στις 2.μμ με κινητοποίηση στα διόδια της Νεστάνης. Η κινητοποίηση  διοργανώνεται από την ΠΑΣΥ,  γιατί όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:  «Δεν πάει άλλο.  Ακόμη και τώρα που η κτηνοτροφία καταρρέει, τα λιπάσματα και ενέργεια ανέβηκαν πάνω από 13% και οι εισαγωγές ζωοκομικών είναι δις. ευρώ μας κοροϊδεύουν, μας εμπαίζουν! Σε χιλιάδες αγρότες κουτσούρεψαν δραστικά ή δεν έδωσαν καθόλου την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούμαστε και πολυδιαφήμιζαν οι τρικομματικοί κυβερνώντες, ότι θα μας «ανακουφίσουν». Οι εχθροί με την «προβιά του φίλου» έρχονται για να μας φέρουν νέες αυξήσεις-χαράτσια στην ενέργεια, ΟΓΑ, γεωτρήσεις, φορολογία χωραφιών, με μειώσεις στις συντάξεις ΟΓΑ, επιστροφές ΦΠΑ κ.α. Άγρια τα μέτρα τους και αγριότερη η πολιτική τους…».

 Συμπτώσεις;
Οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ήταν ανέκαθεν θερμότατες. Οι λαοί τρέφουν βαθιά αμοιβαία αγάπη, ιδιαίτερα οι άραβες προς εμάς, από την αρχαιότητα ακόμη, αναγνωρίζοντας στα φύλα μας τα προσόντα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης σε επίπεδο παγκόσμιων ιδρυτών πολιτισμού. Η πορεία δε του Μεγ. Αλεξάνδρου στη γη τους, άφησε ανεξίτηλα σημάδια λατρείας. Το μεγάλο λιμάνι του Pord Said είναι η βόρεια είσοδος του μεγάλου καναλιού των 168 χιλιομέτρων . Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός του Said δίδει τη λέξη Dias = Δίας; Το Σουέζ είναι μια πόλη 500.000 κατοίκων περίπου, όπου από την πρώτη ημέρα ναυσιπλοΐας της την 17.11.1869, καταλήγει προς νότον η περίφημα διώρυγα. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός της λέξεως Suez δίδει τη λέξη Zeus = Ζεύς (ήτοι Ζεύξις, δηλαδή διώρυγα) ;Νότια, κατά μήκος του Νείλου βρίσκεται το τιτάνιο φράγμα του Ασσουάν, από το οποίο καλλιεργούνται εκατομμύρια γόνιμα στρέμματα της Αιγύπτου. Αποτρέπονται οι πλημμύρες, υδροηλεκτρικώς παράγει το 50% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας κ. α. πολλά. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός της λέξεως Assuan δίδει τη λέξη Naussa όπερ σημαίνει ναυς, πλοίο, ύδατα κλπ; Υπενθυμίζεται χάριν της μαγείας του μύθου ότι οι άραβες διαβάζουν από δεξιά προς αριστερά. !! (Για την αντιγραφή Δημ. Σωτηρόπουλος).

Χαμογελάτε
Η μαμά από τη Λάρισα περπατάει με το παιδάκι της στο δρόμο. Λίγο πιο  κάτω συναντά ένν κουλουρά. Το παιδάκι που έχει  αρχίσει να πεινάει ζητάει από τη μαμά του να του αγοράσει ένα “κλουρ”  και αυτή με πομπώδες ύφος του απαντά:
-Πότε θα μάθεις επιτέλους να μιλάς σωστά; Δε λέγεται κλουρ αλλά  κλούρι….

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *