Τριήμερο οργής

Σε απεργιακό κλοιό εισήλθε η χώρα, την ώρα που οι κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να περιορίσουν την εκδήλωση εσωκομματικών «αντάρτικων», εν όψει της κρισιμότερης ψηφοφορίας των τελευταίων δεκαετιών.

Την Κυριακή, η πολιτική ατζέντα ήταν πληρέστατη. Συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών Ομάδων, απανωτές συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, εκατέρωθεν ανακοινώσεις, με το βλέμμα πάντα στις κοινωνικές αντιδράσεις και το τριήμερο κινητοποιήσεων των εργαζομένων, συνδικάτων, ανέργων, συνταξιούχων, πολιτικών σωματείων.

Από τη μία ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική Ομάδα, υποσχόμενος πως θα είναι οι τελευταίες περικοπές, αποσπώντας παράλληλα τη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων, Ε. Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, με τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ ωστόσο, να ξεκαθαρίζει ότι η στάση του κόμματός του δεν δημιουργεί ρήγμα, αλλά παραμένει αμετακίνητος στο θέμα των εργασιακών.

«Επανέλαβα στον Πρωθυπουργό την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε αλλαγή αφορά την εργατική νομοθεσία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Πρωθυπουργικό γραφείο, όπου είχε συνάντηση με τον Α. Σαμαρά. «Η εμμονή μας στα εργασιακά θεωρεί ότι οι μεταβολές σε αυτό τον τομέα αποτελούν βαρύ πλήγμα για τους εργαζόμενους και δεν έχουν σχέση με τα δημοσιονομικά της χώρας» είπε ακόμα.

Όπως διευκρίνισε ωστόσο, «οι απόψεις δεν είναι επιλογή για να προκληθεί ρήγμα στην κυβέρνηση» ενώ τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει στην κυβέρνηση».

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος είχε δηλώσει ότι «θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζητούσε επιμόνως εκλογές και καλούσε σε ειρηνικά μαζικά συλλαλητήρια ενόψει των μέτρων που αναμένεται να ψηφιστούν την Τετάρτη στη Βουλή.

Με φόντο την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013 από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, 500 σελίδων, που περιλαμβάνονται διαρθρωτικά, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά μέτρα, οι πρώτες κινητοποιήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα με αιχμή του δόρατος τους εργαζομένους στον τομέα των συγκοινωνιών και των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε μία ύστατη προσπάθεια αντίστασης στο πακέτο μέτρων προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 31.5 δις ευρώ από τους δανειστές.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό και το Τραμ ξεκινούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες ταξί. Την Τρίτη και την Τετάρτη δεν θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Πιο αναλυτικά:

– Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου δεν θα λειτουργήσουν το Μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ. Τα σωματεία εργαζομένων σε αυτά τα μέσα έχουν κηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, συνεπώς η ταλαιπωρία των επιβατών αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί των ταξί αρχίζουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
– Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου δεν θα κυκλοφορήσουν ούτε τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι. Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία.
– Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) την Τρίτη και την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τρίτη και στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.

Εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προγραμματίζονται κινητοποιήσεις σε διάφορους άλλους κλάδους:

– Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου απεργούν οι δημοσιογράφοι.
– Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το βράδυ της Δευτέρας προχωρά η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε απόψε, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους «αυτή τη φορά να μη γυρίσουν την πλάτη στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».

«Μπλακ άουτ» στον χώρο της Υγείας θα φέρει επίσης η τριήμερη απεργία που κήρυξαν οι νοσοκομειακοί γιατροί από τη Δευτέρα 5 έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου. Οι ιδιώτες ιατροί, αλλά και οι οδοντίατροι προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, στα δημόσια νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε τρεις 24ωρες απεργίες για τις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές σε κάθε κομμάτι του τομέα της Υγείας και αναφέροντας ότι: «όταν σφαγιάζονται μισθοί και συντάξεις, διαλύεται ο ασφαλιστικός μας φορέας και η άσκηση του επαγγέλματός μας γίνεται προβληματική έως αδύνατη, η τριήμερη κινητοποίηση είναι η ελάχιστη αντίδραση του κλάδου μας σε συμπόρευση με όλους τους πολίτες της χώρας, που θα βγουν στους δρόμους και τις πλατείες διαμαρτυρόμενοι».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί επίσης σε «μπλοκάρισμα των ταμείων και δωρεάν εξέταση όλων των προσερχόμενων στα Νοσοκομεία μια ημέρα κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη».

Τη συμμετοχή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Την παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς ανεβαίνουν στις έδρες έως τις 10:00 το πρωί.

Προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια

Τρίτη και Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα συζητηθούν τα μέτρα και τα μεσάνυκτα θα τεθούν προς ψήφιση από τη Βουλή, οι πολίτες αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Για την Τρίτη έχουν εξαγγελθεί δύο συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματισθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και για την Τετάρτη. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 17.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχισθεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές παρεμβάσεων εκτός από τις απεργίες, τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και στους χώρους εργασίας.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
http://www.zougla.gr/greece/article/trimero-orgis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *