Νέα από Αρκαδία. Στον αστερισμό της λίστας

Για μια ακόμα φορά εισήλθαμε στον αστερισμό  της λίστας και όσων αυτή περιλαμβάνει. Αληθή ή ψεύτικα. Και για μια ακόμη φορά η πολιτεία δεν έπραξε όσα οι νόμοι για το συμφέρον των πολιτών προστάζουν,  με αποτέλεσμα  άλλοι να αναλάβουν το ρόλο αυτό. Έτσι  από εδώ και πέρα θα ζήσουμε με λίστες «υπόπτων» για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χωρίς να ξέρουμε αν όλα όσα ακούμε είναι ή όχι σωστά και αληθή; Γιατί οι λίστες δεν τελειώνουν, όπως δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην έλεγχο και τιμωρία όσα αυτές διαλαμβάνουν,  με αποτέλεσμα να σπιλώνονται ονόματα και υπολήψεις, μεταξύ των οποίων και κάποιοι εκ των συμπολιτών μας.

Όσο αδιαμφισβήτητο αίτημα (και κατάκτηση) της δημοκρατίας είναι η ενημέρωση των πολιτών άλλο τόσο εξαρτάται από τον τρόπο και το περιεχόμενο της ενημέρωσης αν είναι υπέρ ή εις βάρος της δημοκρατίας. Είναι αναμενόμενο το, πρόσκαιρο, αίσθημα ανακούφισης και δικαίου που συνοδεύει κάθε σχεδόν δημοσιοποίηση λίστας με επώνυμους καλλιτέχνες ή πολιτικούς. Και ανθρωπίνως αδύνατον να μην κρυφογελάσει κανείς απαξιωτικά ή χαιρέκακα για πρόσωπα που «υποψιαζόταν» ή συλλήβδην για τους πολιτικούς. Το λέει και η ιστορία με τον ακάματο χωριάτη, που ζήτησε από το Θεό όχι να του χαρίσει ένα γάϊδαρο για να κάνει τη δουλειά του, αλλά να ψοφήσει ο γάιδαρος του νοικοκύρη γείτονά του, όπως ευφυώς μας θυμίζει το προχθεσινό σχόλιο του Λευτέρη Παπαδόπουλου, στα Νέα. Και μετά; Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία αυτόν τον μεταπολιτευτικό αυριανισμό που ακόμη και αν η κορύφωσή του αποτελεί παρελθόν, οι διαρκείς μεταμφιέσεις του τον συντηρούν ολοζώντανο και εξίσου τοξικό;

Είναι ή όχι παραβάτες του νόμου όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ; Αν ναι γιατί δεν παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω;  Αν όχι γιατί ατιμάζονται;

Κοινή πεποίθηση είναι πως  όσο   η διαφθορά παραμένει αιωρούμενη και δεν αποδεικνύεται, και δεν αντιμετωπίζεται, τότε δεν πρόκειται για αποκάλυψη ή νίκη της δημοκρατίας αλλά για συνενοχή.

 

 

Δημοτικά

Αν και αργούν οι δημοτικές εκλογές, η κινητικότητα που παρατηρείται στο χώρο της αντιπολίτευσης είναι ήδη εμφανής και καταγράφεται εναργώς στο δημοτικό σκηνικό. Ο μέχρι τώρα επί κεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία για την Τρίπολη Πρωτεύουσα Πόλη» δικηγόρος   Νίκος Δελφάκης αποχωρεί και τη θέση του  καταλαμβάνει ο γιατρός – δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζιούμης, ο οποίος και θα επωμιστεί το βάρος της αναμέτρησης.

Συγγνώμη

Ο Πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αρκαδίας κ.  Παναγιώτης Καγκαράκης, απαντώντας  προχθές σε σχετικές ερωτήσεις για το περιστατικό που συνέβη μετά την παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ, με την χρήση χημικών, απάντησε πως: «δεν ήταν κάτι εσκεμμένο, ήταν ένα στιγμιαίο λάθος, ένας χειρισμός που δεν ήταν ανάλογος του μηχανισμού, δεν υπήρχε πρόθεση για χρήση δακρυγόνων, ούτε καμία εντολή από την τοπική ηγεσία». Γι αυτό και από την πλευρά του, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων ζήτησε «συγγνώμη».

Θα αποζημιωθούν;

Κώστας Ζαχαριάς και Θανάσης Πετράκος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση στις περιφερειακές ενότητες  Αρκαδίας και Αργολίδας το τελευταίο διάστημα, και ζητούν να μάθουν γιατί έχει καθυστερήσει η έκδοση απόφασης έγκρισης πρόσληψης της Π.Υ.Σ. και αν  προτίθεται το υπουργείο, κατανοώντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των εν λόγω προσλήψεων εποχικού προσωπικού, να επιταχύνει τη διαδικασία, ώστε άμεσα να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού του ΕΛΓΑ;”

Ανέβηκε…

Ικανοποίηση εξέφρασε στην προχθεσινή του συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης   για την άνοδο -κατά τέσσερις θέσεις- στην γενική κατάταξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σχετικά με την  αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος ΕΣΠΑ, του μοναδικού χρηματοδοτικού εργαλείου που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η αυτοδιοίκηση. Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι  το εν λόγω πρόγραμμα παρουσιάζει μια εξαιρετική δυναμική, εφ’ όσον αυτή τη στιγμή υλοποιούνται έργα ύψους 1,5 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στο 20 τοις εκατό, του συνόλου του προγράμματος.

Παραιτήθηκε

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και  Περιφερειακός Σύμβουλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου- Θανάσης Πετράκος υπέβαλλε και επίσημα την παραίτησή του με σχετική επιστολή του στο  Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, και ζητά  να αντικατασταθεί  από τον πρώτο επιλαχόντα Νίκο Πατσαρίνο.

Ανασυγκρότηση

Φιλότιμες είναι οι  προσπάθειες  που καταβάλλει η τοπική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ με συνελεύσεις, ομιλίες κατά θεματικές ενότητες και όποια άλλα πρόσφορα μέσα διαθέτει για να κρατήσει ζωντανό το Κίνημα.  Τελευταία συγκέντρωση στελεχών και φίλων η προχθεσινή στο ξενοδοχείο Μαίναλον, όπου και η εισήγηση για το «Εθνικό Σχέδιο Ανασύστασης – Ανασυγκρότησης της χώρας», από τον πρώην Πρόεδρο της Νομαρχιακής και Γενικό διευθυντή της Περιφέρειας κ.  Δημήτρη Πανταζόπουλο. Ο ομιλητής με σαφείς και ξεκάθαρες προτάσεις δεν είπε τίποτα περισσότερο από όσα ο κοινός νους προτάσσει,  ήτοι: Επιλογή με τα αυστηρότερα κριτήρια των καταλληλότερων  οργάνων, τα οποία σε συνεργασία με μια επιτροπή «Σοφών», θα συνεργαστούν για την άμεση εφαρμογή των αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων.  Επείγουσα νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τη φοροδιαφυγή ως «ιδιώνυμο» με ανάλογες βαριές ποινές.  Καθιέρωση περιουσιολόγιου με υποχρεωτική δήλωση. Ό,τι δεν δηλώνεται θα χάνεται.  Πλήρης αντικειμενικοποίηση διαδικασιών στις σχέσεις Κράτους – Πολίτη, έτσι ώστε η επικοινωνία να γίνεται ηλεκτρονικά είτε μέσω των κατά τόπους ΚΕΠ, χωρίς καμία παρέμβαση κρατικών οργάνων.  Καθιέρωση διαγνωστικής διαδικασίας για τη στελέχωση θέσεων του δημοσίου.   Ποιος τον ακούει, όμως, από τους πολιτικούς;

Επανάληψη δημοπρασίας

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τρίπολης αποφάσισε την επανάληψη της δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του  έργου «Ανάπλαση πλατείας Αρεως (Β΄Φάση)», προϋπολογισμού 1.370.000,00 €.  Στην πρώτη δημοπρασία που έγινε στις 23-10-2012 δεν παρουσιάστηκαν ενδιαφερόμενοι εργολάβοι.  Το έργο αφορά τη  διαμόρφωση της οδού Δημητρακοπούλου, από την οδό Εθνικής Αντίστασης έως την οδό Τάσου Σεχιώτη , τη διαμόρφωση της οδού Τάσου Σεχιώτη, από την οδό Δημητρακοπούλου έως την οδό, τη διαμόρφωση της οδού Β. Οικονομίδου, από την οδό Εθνικής Αντίστασης έως την οδό Τάσου Σεχιώτη, τη διαμόρφωση της οδού Δημητρακοπούλου (υφιστάμενος πεζόδρομος, από το τουριστικό περίπτερο έως την συμβολή της με την οδό Χατζηχρήστου) και η διαμόρφωση των πεζόδρομων προς και γύρω από τον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, από έμπροσθεν του Ηρώου έως την οδό Παπαρηγοπούλου και την οδό Σεραγίου.

Χαμογελάτε

Ο Γιωρίκας την παραμονή της γιορτής του προσεύχεται στο Θεό ουρλιάζοντας: “Θεέ μου κάνε σε παρακαλώ να μου φέρουν στη γιορτή μου μία τεράστια σοκολάτα”.
Τον ακούει  η μάνα του και του λέει: “Τι φωνάζεις βρε. Ο Θεός δεν είναι κουφός.”
Και ο Γιωρίκας: “Ναι, αλλά ο παππούς είναι”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *