1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών. Live now

http://www.livemedia.gr/patientsinpower         Κλίκ εδώ

Παρακολουθήστε ζωντανά από το ξενοδοχείο Divani Caravel, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών “Patients in Power – Διεκδικώντας ένα Καλύτερο Σύστημα Υγείας”, με αντικείμενο τη επαφή, την ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση προτάσεων μεταξύ των οργανώσεων, κοινοτήτων και διαδικτυακών ομάδων ασθενών για το σύστημα υγείας.
Στο συνέδριο οι ασθενείς και οι οργανώσεις τους έχουν την ευκαιρία όχι μόνον να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να θέσουν ερωτήσεις σε εκπροσώπους του Υπουργείου και λοιπών φορέων υγείας.

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, με εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, μείωση μισθών και συντάξεων μέχρι και 40-50% και με το εθνικό σύστημα υγείας να παραπαίει και τον ΕΟΠΥΥ να έχει κηρύξει στάση πληρωμών, όλες οι αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλιση υγείας και τις ασφαλιστικές παροχές υγείας, όλες οι αποφάσεις για τα επιβληθέντα μέτρα έχουν ληφθεί σε διαπραγμάτευση με όλους τους άλλους «εταίρους» της υγείας εκτός των άμεσα ενδιαφερομένων, των ασθενών.

Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς, είναι η μόνη ομάδα εταίρων στην υγειονομική περίθαλψη που δεν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στον προβληματισμό και τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας μειώνοντας το κόστος, αλλά και τα μέτρα περικοπών στην υγεία. Απλά υφίστανται πολιτικές που άλλες ομάδες ενδιαφερόντων έχουν προτείνει για λογαριασμό τους.

Εν όψει των σημαντικών αλλαγών και περικοπών στον προϋπολογισμό υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και των προτάσεων για τη διάσωση του ΕΟΠΥΥ με τη διεύρυνση της χρηματοδότησης του από τους ασφαλισμένους, με τη μείωση της κρατικής συμμετοχής και των εργοδοτικών εισφορών, το συνέδριο θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για να ακουστούν εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων και οι προτάσεις των ασθενών.

To ζητούμενο είναι ένα σύστημα υγείας, που θα παρέχει υγειονομική περίθαλψη βάσει των αρχών:

  • της ισότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
  • του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης
  • της αναγνώρισης των ασθενών ως «ισότιμων εταίρων» με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία για την συμμετοχή τους στη χάραξη, λήψη και υλοποίηση αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας και ασφάλισης υγείας.
  • της άριστης άσκησης της ιατρικής (state of the art),
  • της ασφάλειας του ασθενούς κατά την με οποιοδήποτε τρόπο περίθαλψή του
  • της συμμετοχής των ασθενών στη λήψη ιατρικών αποφάσεων που τους αφορούν
  • της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κοντά στη περιοχή κατοικίας του ασθενούς.

Βασικός στόχος είναι να αποτελέσει το Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών μια ετήσια βάση διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ όλων των οργανώσεων, κοινοτήτων και συλλογικοτήτων ασθενών για ανταλλαγή απόψεων με όλους τους άλλους «εταίρους στην υγεία» για τα κοινά και σημαντικά θέματα που τους απασχολούν αλλά και για τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του συστήματος υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *