Εμπλοκή στη Βουλή

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Σε μείζονα πολιτική εμπλοκή οδηγεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις, μετά την οριακή απόρριψη από το Σώμα του άρθρου 4 του νόμου που κατέθεσε ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο οποίος αποτελείται από έξι άρθρα. Κατά την καταμέτρηση, το άρθρο 4 ψηφίστηκε από 146 βουλευτές, ενώ 121 το καταψήφισαν και 26 δήλωσαν παρόντες.

Στην αρχή, ο εκτελών χρέη προέδρου του Σώματος κ. Γ. Τραγάκης ανακοίνωσε πως το άρθρο υπερψηφίστηκε. Τελικά, απεδείχθη πως οι 21 παρόντες βουλευτές οφείλουν να προσμετρηθούν και άρα η θετική ψήφος επί του άρθρου θα έπρεπε να φτάσει τον αριθμό 147 για να πλειοψηφήσει.

Κατόπιν τούτου, το άρθρο απορρίπτεται. Η απόρριψή του, προφανώς, δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά παράλληλα καταδεικνύει πόσο λεπτές και ρευστές είναι οι ισορροπίες στη Βουλή, όταν μάλιστα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ψηφοφορία για τα νέα μέτρα. Είναι επίσης προφανές πως οι λεπτές αυτές ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν ήδη διαταραχθεί αλλά και πως όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ είναι αδύνατον πλέον να προβλεφθεί η ακριβής συμπεριφορά των βουλευτών.

Έπειτα από όλα αυτά, θα είναι εξαιρετικά προβληματική η σχέση του Μαξίμου αλλά και του υπουργού Οικονομικών με το Eurogroup.
To χρονικό της επίμαχης ψηφοφορίας

«Παρών» στην επίμαχη τροπολογία -με εξαίρεση τον κ. Οικονόμου- δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ από την αίθουσα απουσίαζαν ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γεγονός που σχολιάστηκε μέσω Twitter από τον Γιάννη Μανώλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που αφορά στην ενημέρωση της Ολομέλειας για τις αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της Βουλής, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές:

Άρθρο 1: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 2: 148 ΝΑΙ / 139 ΟΧΙ / 6 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 3: 156 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ / 2 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 4: 146 ΝΑΙ / 121 ΟΧΙ / 26 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 5: 158 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ
Άρθρο 6: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 7:Τροπολογία: 136 ΝΑΙ / 143 ΟΧΙ / 14 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τα άρθρα ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στους Ανεξάρτητους Έλληνες, στη Χρυσή Αυγή και στο ΚΚΕ.

Από το ΠΑΣΟΚ «παρών» στο άρθρο 4 δήλωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ψήφισε «ΟΧΙ» στην τροπολογία που εντάσσει ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.  Εκτός αυτής της γραμμής βγήκαν οι βουλευτές: Δ. Κρεμαστινός, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Μωραΐτης, Απ. Κακλαμάνης, Λ. Γρηγοράκος, Μ. Κασσής Θ. Παραστατίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Τριαντάφυλλος, Π. Δήμας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Αν. Λοβέρδος, Αν. Γκερέκου.

Επίσης, 11 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν και δεν ψήφισαν το 2ο άρθρο. Συγκεκριμένα,
οι κ.κ. Κακλαμάνης, Μπόλαρης, Κασσής, Δριβελέγκας και η κα Τζάκρη, «Παρών» ψήφισαν οι Μωραΐτης, Ντόλιος, Παραστατίδης, Σκανδαλίδης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν τα άρθρα 2, 3, 5, ενώ στην τροπολογία δήλωσαν «παρών». Ο κ. Βουδούρης είπε ΟΧΙ στα άρθρα 2-3-5 και ΝΑΙ στα 1-4-6, «Παρών» στο άρθρο 7. Διαφοροποιήθηκε ο κ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος καταψήφισε τα άρθρα 2,3,5, ψηφίζοντας όμως την τροπολογία.

http://www.zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *