Νέα από Αρκαδία. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

Τα όσα διημήφθησαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για την ηχορύπανση, σε τούτο μόνο κατατείνουν: Δεν έχουμε  άλλο χρόνο να χάσουμε σε υποσχέσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου,  εξ ου και είναι αναγκαία  η θέσπιση κανόνων για την  ευταξία και ευνομία της πόλης όπου ζούμε. Ιδίως στο κέντρο της, μετά την ανάπλαση της πλατείας Πετρινού, η οποία εξελίσσεται σε νέα μάστιγα για τους περιοίκους της από την ανομία και αυθαιρεσία που επικρατεί σε κάθε  σημείο.
Από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές  και εντεύθεν χάθηκε πολύς χρόνος σε συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια για τα παραπάνω, με πλειοδοσία υποσχέσεων για τήρηση της νομιμότητας  και εφαρμογή του νόμου απαρέγκλιτα και χωρίς όρια.  Που όμως ουδέποτε  εφαρμόσθηκαν.
Και τώρα σε περιβάλλον οικονομικής  αστάθειας και κοινωνικών εντάσεων, υπό την πίεση των μεγάλων αναγκών, τρέχουμε να εκμεταλλευτούμε όσα μπορούμε από το πρόγραμμα  ΕΣΠΑ για να κλείσουμε κάποιες από τις χρόνιες  εκκρεμότητες και να αποδεχθούμε μια θεμελιακή αλλαγή στην λειτουργία της πόλης.  Μάλιστα, η  σύμπνοια που υπάρχει  στο δημοτικό συμβούλιο πάνω στο θέμα είναι ευκαιρία , ώστε  να μπουν, χωρίς εξαιρέσεις,  τα θεμέλια  για μια ουσιαστική αλλαγή στη ζωή όλων μας.
Καλούμαστε λοιπόν  να επιλέξουμε αποφασιστικά και χωρίς υποσημειώσεις υπό ποιους  όρους και προϋποθέσεις θα λειτουργήσουμε  ομαλά σαν οικιστικό σύνολο.  Οποιαδήποτε αναβολή για το μέλλον, οσοδήποτε μικρή κι αν είναι, παραπέμπει στις καλένδες το ζωτικά για την ανάσα οξυγόνο ενώ  αφήνει τους κάθε λογής τυχάρπαστους επιχειρηματίες, τουλάχιστον μερικούς εξ αυτών, να αλωνίζουν αυθαιρετώντας πότε με το άπλωμα των τραπεζοκαθισμάτων και πότε με την ένταση της μουσικής.

Η εμπειρία των προηγούμενων  χρόνων δείχνει ότι οι αναβολές, οι αναστολές και οι μισές λύσεις δεν προσφέρουν διέξοδο.  Και εδώ που έχουμε φθάσει σαν πόλη μόνο ριζικές λύσεις θα μας βγάλουν από την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που βασανίζει όλους. Ενδιάμεσες λύσεις, καλώς ή κακώς, δεν υπάρχουν πια.

Ας το πάρουμε απόφαση και ας επιλέξουμε οριστικά και αμετάκλητα.  Και οι εκπρόσωποί στο δήμο  ας αναλάβουν  την ευθύνη της επιλογής τους.

 

 

Υλοποίηση ΓΠΣ

Συνάντηση με τους μελετητές για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Τρίπολης είχε χθες  το πρωί ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, για να τονίσει αργότερα  ότι μέσα στο Νοέμβριο θα αναρτηθεί το Σχέδιο και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Σμυρνιώτη, είναι  να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και μεταξύ άλλων να συνδεθεί ο αστικός ιστός της πόλης με το Πανεπιστήμιο, να αναπτυχθούν οι η περιοχές του αεροδρομίου, της ΒΙΠΕ και να ενταχθούν διάφορα άλλα τμήματα στο Γενικό Σχέδιο.

ΔΣ ΕΛΜΕ

Σε σώμα συγκροτήθηκε προχθές, μετά τη συνεδρία του το  Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας με την παρακάτω  σύνθεση: Πρόεδρος: Λάμπρος Αντωνάκος   Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Νούσιος Γεν. Γραμματέας (και Οργ. Γραμματέας):   Χρήστος Καρνέζης Ταμίας: Νικόλαος Λυμπέρης Μέλη: Γεώργιος Μαρκόπουλος Παναγιώτης Μανουσόπουλος  Ιωάννης Κρατημένος

Αναγκαστική είσπραξη

Την πάση θυσία είσπραξη των οφειλομένων στο δήμο, κάπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ιδίως από εκείνους που πεισματικά αρνούνται ακόμα και το διακανονισμό  των οφειλών τους με δόσεις, είναι αποφασισμένος ο  επί των Οικονομικών του Δήμου αρμόδιος αντιδήμαρχος  κ. Σαββάκης, προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του δήμου, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν στεγνώσει.  Ακόμα  και σε κατασχέσεις ακινήτων προτίθεται να προχωρήσει.

Γνωριμία με τα μανιτάρια

Το KΠΕ Καστρίου προσκαλεί όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν το βασίλειο των μανιταριών σε Ημερίδα με θέμα  « Τα μαγικά ομπρελάκια της Γής » (Γνωριμία με το βασίλειο των μανιταριών)

Θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου στο Καστρί, στις αίθουσες του ΚΠΕ Καστρίου και σε καστανοδάση της περιοχής. Ομιλητής και υπεύθυνος της ημερίδας ο κ. Σωφρόνης Δημήτρης, πρόεδρος των μανιταρόφυλων Μεσογαίας, ο οποίος και θα δείξει  τον τρόπο συλλογής τους σε περιβαλλοντικά μονοπάτια.  Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Ποδηλατάδα

O Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων από κοινού με  την ομάδα «Ζωή Ποδήλατα» διοργανώνουν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου ποδηλατάδα και ξενάγηση στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μουχλίου. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλ. Πετρινού στις 9:30π.μ. και διαμέσου της οδού Ναυπλίου και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τρίπολης –Αθηνών, θα διασχίσει το Στενό και τα Αγιωργίτικα καταλήγοντας στο Μουχλί. Θα ακολουθήσει ξενάγηση από αρχαιολόγο για να γνωρίσουν οι ποδηλάτες την ξεχασμένη ιστορία της περιοχής. Η επιστροφή θα γίνει μέσα από τα χωριά του Κορυθίου και υπολογίζεται άφιξη στην Τρίπολη περίπου στη 1:30μ.μ.

Έκθεση Πάτσγουορκ

Απόψε  στις 8.00 το βράδυ θα εγκαινιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταδίου Τεγέας έκθεση «Πατσγουορκ». Η έκθεση διοργανώνεται για 5η χρονιά από το Κοινοφελές ίδρυμα Μιχαήλ Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και θα παραμείνει ανοιχτή Παρασκευή και Σάββατο από τις 10.00 εως 1.00 και 6.00 μέχρι 8.00 το βράδυ. Την Κυριακή θα είναι ανοιχτή από τις 10.00 μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι.  Τι σημαίνει Πατσγουορκ ; Με πολύ απλές τεχνικές, που δεν χρειάζονται προηγούμενη εμπειρία ούτε γνώσεις ραπτικής, μαθαίνουμε να «παντρεύουμε» κομμάτια ύφασμα για να φτιάξουμε ένα νέο πανί.

Αντιφασιστικό  Φεστιβάλ

Το  1ο Αντιφασιστικό  Φεστιβάλ που θα λάβει μέρος στο πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, περιλαμβάνει μεταξύ  άλλων συζήτηση για ” Το φαινόμενο του φασισμού. Ιστορική προσέγγιση.”,  προβολή της ταινίας ” Το κύμα “καθώς και  ομιλία – συζήτηση πάνω στο θέμα: ” Ναζισμός – Ρατσισμός σε συνθήκες Καπιταλιστικής Κρίσης ”

Στο φεστιβάλ θα λειτουργεί :χαριστικό παζάρι, έκθεση φωτογραφίας και έκθεση βιβλίου.

«Σοφοί» για την υγεία

Τη δημιουργία επιτροπής εκατό «σοφών», οι οποίοι θα προτείνουν λύσεις στα θέματα της Υγείας, συμφώνησαν το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο υπουργός  ανακοίνωσε ότι η συνεργασία ήταν ουσιαστική και πως η ελληνική πλευρά ζήτησε τεχνική υποστήριξη για μία σειρά θεμάτων που την ενδιαφέρουν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το ΕΣΠΑ, ο τουρισμός Υγείας, η διοίκηση των νοσοκομείων, τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ), η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η τιμολόγηση των φαρμάκων, ο ΕΟΠΥΥ και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι θα συσταθεί επιτροπή σοφών, από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες και – μεταξύ των άλλων – θα προωθηθεί η διοικητική αναδιάρθρωση του υπουργείου Υγείας. Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ έκανε λόγο για καλή συνεργασία με τον υπουργό και δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου η χώρα μας να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου.

Χαμογελάτε

Ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας δουλεύουν στη ΝΑΣΑ καθαρίζοντας πυραύλους.  Από τη πολύ κούρασή έχουν τρελαθεί στη δίψα και θέλουν κάτι να πιούν.  Βλέπουν ένα κουβά με ένα υγρό και κατεβάζουν ο καθένας από μισό.  Το βράδυ παίρνει τηλέφωνο ο Γιωρίκας τον Κωστίκα.
– “Βρε Κωστίκα, ξέρεις τι ήταν αυτό που ήπιαμε το μεσημέρι;”
– “Νερό, δεν ήταν βρε Γιωρίκα;”
– “Όχι Κωστίκα δεν ήταν νερό αλλά προωθητικό πυραύλων.”
– “Ε! και τι έγινε δεν πάθαμε τίποτα.”
– “Δεν πάθαμε τίποτα αλλά μην κλάσεις, γιατί εγώ τηλεφωνώ από Τόκιο!”

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *