Το πράσινο τσάι προλαμβάνει τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος

Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, του στομάχου ή του οισοφάγου, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Γουέι Ζενγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, εστίασαν σε πάνω από 69.000 γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας στην Κίνα, επί μια δεκαετία, και διαπίστωσαν ότι όσες (περίπου 19.000) έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για όσες έπιναν τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πράσινο τσάι. Όσες έπιναν καθημερινά πράσινο τσάι για πάνω από 20 χρόνια, είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 27% έως 29% για την εμφάνιση οποιουδήποτε καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει σε ποιό βαθμό το ίδιο το πράσινο τσάι ασκεί αυτή την προστατευτική δράση, καθώς όσοι το πίνουν, συνήθως κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή διατροφή (με περισσότερα φρούτα και λαχανικά) και ζωή. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπάθησαν να απομονώσουν το όφελος του πράσινου τσαγιού, γι’ αυτό φρόντισαν, ώστε καμία από τις γυναίκες της έρευνας να μην πίνει πολύ αλκοόλ ή να μην καπνίζει τακτικά.

Παράλληλα, συνέλεξαν στοιχεία για την υπόλοιπη διατροφή των γυναικών, το βαθμό που ασκούνταν σωματικά, το βάρος τους, το ιατρικό ιστορικό τους και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη όλοι οι ανωτέρω παράγοντες, συνέχισε να ισχύει η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού και στον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε μάλλον αντιφατικά συμπεράσματα για τη σχέση πράσινου τσαγιού-καρκίνου. Η βασική αιτία για τις αμφιβολίες είναι ότι είναι αδύνατο να απομονώσει κανείς, από το σύνολο της διατροφής, την επίδραση ενός μόνου τροφίμου και να το συσχετίσει απολύτως πειστικά με την πιθανότητα καρκίνου.

Εργαστηριακά πειράματα με πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων καρκινικών κυττάρων παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι πράγματι το πράσινο τσάι έχει εν δυνάμει αντικαρκινική δράση, πιθανότατα χάρη σε ορισμένες αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Συμπερασματικά, η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι αν κανείς αρχίζει να πίνει πράσινο τσάι, θα προλάβει τον καρκίνο, ενώ θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς και αυτού του είδους το τσάι πρέπει να πίνεται σε μέτριες ποσότητες, καθώς περιέχει καφεΐνη, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.

Το πράσινο τσάι, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνη Κ, που θα μπορούσε να μειώσει τη δράση φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά του αίματος. Γι’ αυτό, ιδίως οι ηλικιωμένοι που παίρνουν συχνά διάφορα φάρμακα, θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους, προτού αρχίσουν να πίνουν πράσινο τσάι σε τακτική βάση.

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *