Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος

Το πρόβλημα του καπνίσματος στη Χώρα, εμφανίζει τάσεις παρόξυνσης, ίδιως όσον αφορά στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο επεισόδιο στη Βουλή, όπου παρανόμως καπνίζουσα βουλευτής- ιατρόs φέρεται δηλώνουσα περίπου, ότι θα εφαρμόζει όποιο νόμο θέλει, όπως θέλει και οπότε θέλει.
Σε γενικές γραμμές σήμερα, είμαστε σε ενα σημείο, όπου κατα ανάλογη παράβαση της νομοθεσίας:
•Το κάθε Ελληνόπουλο μπορεί να αγοράσει όσα τσιγάρα θέλει, οπότε τα θέλει και απο όπου θέλει (το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα ποτά).

•Οι παράγοντες του καπνεμπορίου διαφημίζουν τα προϊόντα τους, ζωντανά με όμορφες κοπέλες σε κάθε σχεδόν νυκτερινό κέντρο διασκέδασης των παιδιών μας (όπου και τα οινοπνευματώδη ποτά σερβίρονται ανεξέλεγκτα σε ανήλικους).

•Τα εστιατόρια, μπαρ, καφέ-μπαρ και οι χώροι κάθε είδους διασκέδασης, γενικά, είναι, απο πλευράς ρύπανσης, απαγορευτικοί για το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου (σχετικές διεθνείς ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις από την Ελλάδα γίνονται συνεχώς σε διεθνή συνέδρια και οι ξένοι απορούν).
•Μια έγκυος, στη χώρα μας, ανήκει σε ομάδα αποκλεισμού από κάθε χώρο διασκέδασης καθως δεν έχει καμία δυνατότητα κοινωνικής συμμετοχής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο το παιδί της.

•Ένα νέο παιδί με ήπιο άσθμα αποκλείεται επίσης από κάθε είδους διασκέδαση, εκτός σπιτιού· ή, το χειρότερο, συμμετέχει σε αυτήν ακολουθώντας την παρέα του με συνέπεια να εμφανίζει κρίσεις, να έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής ή και ιατρικής παρέμβασης ακόμη.

•Ο ενήλικος υπερτασικός ή και στεφανιαίος άρρωστος, που με δυσκολία διέκοψε ή προσπαθεί να διακόψει το κάπνισμα, σήμερα γίνεται υποχρεωτικά καπνιστής, σε κάθε χώρο διασκέδασης ή και στη δουλειά του ακόμη.

• Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, επιδεικτικά ξεχασμένοι απο τα συνδικαλιστικά τους όργανα, πρέπει να είναι και … ευχαριστημένοι που εργάζονται σε συνθήκες ρύπανσης αντίστοιχες με ορυχεία του 15ου αιώνα. Η κάθε τυχόν διαμαρτυρία τους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόλυση.
Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή σκληρής βίας στη σημερινή εποχή. Βία που στρέφεται κυρίως σε παιδιά και εργαζόμενους. Το πρόσφατο επεισόδιο στη Βουλή δεν ειναι παρά η απαρτίωση αυτής της βίας με λεκτική επιθετικότητα, που αψηφά  θεσμούς, αξιώματα, συναδελφικότητες ακόμη και την Ιατρική δεοντολογία και συμπεριφορά. Και δεν ξέρουμε ως που μπορεί να φτάσει η ρατσιστική αυτή συμπεριφορά μιας, ευτυχώς πολύ μικρής, μειοψηφίας, σκληρών καπνιστών.

 

Πως όμως, φθάσαμε εδώ, μετά τη δυναμική αρχή που έγινε με τον κ. Αβραμόπουλο και συνεχίστηκε με την κ. Ξενογιαννακοπούλου;

Σωματιδιακή ρύπανση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 150 καταστημάτων από 5 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Λάρισσα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Σέρρες).

 

Γιατί επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία για την εφαρμογή ενός Νόμου που είναι επιθυμητός από τα 2/3 των Ελλήνων. Μια σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης για στοιχειώδη σύγκρουση με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα του καπνεμπορίου καλύφθηκε με τον μανδύα της οικονομικής κρίσης. Οι οικονομικές δυσκολίες, όμως, του κάθε Ελληνικού σπιτιού, μόνο με το κάπνισμα δεν αντιμετωπίζονται. Καμιά κρίση δεν ξεπερνιέται με ναρκωτικά.

 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πρόθυμα μας δέχθηκε και σοβαρά ενδιαφέρεται να ξεκινήσουμε  μια εξαρχής προσπάθεια, προκειμένου να διακόψουμε την εγκατεστημένη ισορροπία εκποίησηs της Δημόσιας Υγείας στα γνωστά οικονομικά συμφέροντα τηs νύκταs και του καπνεμπορίου. Αυτό είναι και το βασικό  μήνυμα της συνέντευξης τύπου, όπου η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκπροσωπείται από την Γενική Γραμματέα, κα Χριστίνα Παπανικολάου: ότι δηλαδή στηρίζεται το έργο της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος.

 

Η Γεν. Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία επεξεργασίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τους κανόνες, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για τη λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία: Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας.
Αλλά ας δούμε τι άλλο θετικό έχει γίνει ή γίνεται στο χώρο:

-Η πορεία της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι πτωτική:

 
(Η κατανάλωση το 2012 υπολογίζεται με βάση τα δεδομένα  που υπάρχουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012)

 

– Πρόγραμμα HEART και εκπαίδευση μαθητών στα σχολεία.

 

Για τρίτη συνεχή χρόνια, με χρηματοδότηση απο γνωστό φιλάνθρωπο της Βοστώνηs, διοργανώνεται το μαθητικό Συνέδριο “ΜΑΘΑΊΝΩ ΝΑ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΩ, 6-8 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο HARVARD.Yπόσχεση του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου είναι ότι η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, θα αφιερωθεί επίσημα στο ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΩ, για να γίνονται σχετικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Επικράτειας.
-Η επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος συνεχίζεται με Ελληνικές ανακοινώσεις και σε μεγάλα συνέδρια και έγκυρα διεθνή περιοδικά.

 

– Ιδιαίτερα αναφέρεται, στο σημείο αυτο, ότι,σύμφωνα με έρευνα μεγάλων οικονομολόγων του καπνίσματος αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατα δύο ευρώ στο πακέτο στην Ελλάδα  υπολογίζεται ότι θα έχει τις εξής συνέπειες:
●1,2 δις ετήσια αυξηση των εσόδων του κράτους
● 192.000 λιγότεροι πρόωροι θάνατοι από το κάπνισμα.
● 125.000 νέοι δεν θα αρχίσουν το κάπνισμα
● 380.000 ενήλικοι θα διακόψουν το κάπνισμα.

-Η Ελληνική συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη του FCTC του ΠΟΥ (12-17 Νοεμβρίου στη Σεούλ) προετοιμάζεται πυρετωδώς.
-Η Ελληνική συμμετοχή  στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκης οδηγίας για τα προϊοντα καπνου, επίσης συνεχίζεται ενεργά.

 

-Πρόσφατη έρευνα, που έγινε απο την Εταιρεία Kapa Research στα πλαίσια του Προγράμματος HEART για το κάπνισμα, επισυνάπτεται:

 

Εκ μέρους της Επιτροπής

 

Ο Πρόεδρος

 

Παναγιώτης Κ. Μπεχράκης, MD, PhD (Mc Gill), FCCP

Αν. Καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής Πανεπιστημίου Harvard

President of European Network for Smoking and Tobacco Prevention

 http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/1448-deltio-typoy-ethnikh-epitroph-gia-ton-elegxo-toy-kapnismatos

*Το παρόν Δελτίο Τύπου καθώς και η παρουσίαση του κ. Μπεχράκη έχει σταλεί ηλεκτρονικά σε όλα τα έντυπα κα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Αθήνας. Θα αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Υγείας και στο facebook του smokefreegreece.

 

Για κάθε πρόσθετη επικοινωνία, διατίθεται το pbehraki@hsph.harvard.edu ή το τηλέφωνο 2106470056.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *