Νέα από Αρκαδία. Μέριμνα για τα σχολεία μας

Τα σχολεία της πόλης μας, όπως και όλης της χώρας, έχουν προ πολλού ξεκινήσει τη λειτουργία τους και η εκπαίδευση παρέχεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ωστόσο είναι εμφανή τα προβλήματα που αναμένεται να παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες του χειμώνα γι αυτό και η χρονιά προοιωνίζεται δύσκολη.

Οι χρηματοδοτικοί πόροι είναι περιορισμένοι και το περιβάλλον σ’ αυτό το φοβερό καιρό της κρίσης είναι αλήθεια πως δεν είναι το καλύτερο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ωστόσο οι απαιτήσεις για την δημόσια εκπαίδευση ειδικά τούτη την περίοδο είναι υψηλότερες. Η κρίση ψάχνει τουλάχιστον αξιοπρεπές αποκούμπι για τα παιδιά της.

Γι αυτό και είναι ανάγκη οι σχολικές επιτροπές να αναζητήσουν χορηγούς από εύπορα μέλη της κοινωνίας μας για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων παράλληλα με όσους γονείς προθυμοποιηθούν να βοηθήσουν. Παράδειγμα προς  μίμηση κάποιες  πρωτοβουλίες μεταξύ των γονιών άλλων πόλεων, πολλοί εκ των οποίων καταθέτουν οβολό στα δημόσια σχολεία, ενώ έως πέρυσι είχαν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά. Αρκετές μάλιστα είναι οι περιπτώσεις γονιών που προτείνουν στη σχολική κοινότητα να κινητοποιηθεί για τη βελτίωση τόσο των υποδομών και των εκπαιδευτικών παροχών του σχολείου των παιδιών ενώ οι ίδιοι  συμβάλλουν, με την απαραίτητη διακριτικότητα, οικονομικά. Το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη δική μας σχολική κοινότητα έχει να κάνει με τη θέρμανση και εδώ απαιτείται ιδιαίτερη ενεργητικότητα εκ μέρους όλων.

Το δημόσιο σχολείο σε αντίστοιχες περιόδους κρίσης και γενικής υποχώρησης ανέβαινε στη συνείδηση της κοινωνίας ήταν αυτό που αναγεννούσε τις προσδοκίες.

Οι άνθρωποι, σε πόλεις και χωριά, μπορεί να ήταν φτωχοί, να περνούσαν δύσκολα, να μην είχαν ούτε γι’ αυτούς, ούτε για τα παιδιά τους, αλλά αναγνώριζαν την δημόσια εκπαίδευση ως παράθυρο ευκαιρίας, ως βάση προόδου και προκοπής, γι αυτό και πρόσφεραν τα πάντα για να κρατηθεί ψηλά.

Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες τα δημόσια  σχολεία της Τρίπολης είναι απαραίτητο να κρατηθούν ψηλά και να μην τους λείψει τίποτε. Προς τούτο οφείλουν άπαντες να μεριμνήσουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι έχοντες και κατέχοντες, οφείλουν να τα δώσουν όλα. Γιατί  δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων. Πρωτίστως είναι ζήτημα αίσθησης καθήκοντος, προσφοράς και οράματος.

 

 

 

Παραλιακός δρόμος

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε απόφαση για την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 18.113.000 € για τη δημοπράτηση του έργου “Κατασκευή του τμήματος Φωκιανός- Κυπαρίσσι της οδού Μύλοι – Άστρος – Λεωνίδιο – Πούλιθρα – Φωκιανός – Κυπαρίσσι». Tο έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας (2007-2013)». Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του δρόμου που ξεκινά από την βόρεια πλευρά του οικισμού Κυπαρίσσι και κατευθύνεται βόρεια καταλήγοντας στον όρμο Φωκιανού. Χωροθετείται στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου και ανατολικά του Πάρνωνα, χαράσσεται παράλληλα με την ακτή και ενώνει τις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Αρκαδίας. Το συνολικό μήκος της υπό κατασκευή οδού είναι είκοσι (20) χιλιόμετρα περίπου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σήμερα Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012: -9:30 π.μ. ο   Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης προτίθεται να πραγματοποιήσει  συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία (Αγίου Βασιλείου), με πορεία προς Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου και κατάθεση Ψηφίσματος στον Διευθυντή της κ. Μισθό,  στάση μουσικής διαμαρτυρίας στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο και κατάληξη της πορείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου θα γίνει η  παράδοση του ψηφίσματος στον Περιφερειάρχη.
Έκθεση αγροτικών προϊόντων

Αγροτικά προϊόντα που παράγονται και στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προβάλλονται καθημερινά  στην έκθεση αγροτικών προϊόντων που άνοιξε τις πύλες της προχθές στο Παρίσι. Η έκθεση διαρκέσει ως  την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου.

Διαγωνισμός ποίησης

Η Ένωση Αρκάδων Λογοτεχνών σε συνεργασία με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης προκηρύσσουν  διαγωνισμό ποίησης  για νέους από 14 μέχρις 18 ετών, που κατάγονται ή διαμένουν στην Αρκαδία – μαθητές ή εργαζόμενους. Ειδική πενταμελής κριτική επιτροπή θα μελετήσει όλες τις συμμετοχές και θα προκρίνει  τα 15 καλλίτερα. Κατόπιν θα γίνει εκδήλωση προς τιμήν των διαγωνιζομένων και θα βραβευθούν τα τρία πρώτα,  με βάση τη βαθμολογία που θα έχουν λάβει. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αναμνηστικό έπαινο, οι δε τρείς πρώτοι θα λάβουν ένα μικρό συμβολικό ποσό (150, 100, και 50 ευρώ). Ως τελευταία ημέρα συμμετοχής ορίζεται η 31-12-2012. Απόδειξη αυτού προς αποφυγήν ενστάσεων θα αποτελεί η ταχυδρομική σφραγίδα.

Συγχωνεύσεις εφοριών

Κλειστές παραμένουν χθες και σήμερα, οι υπό συγχώνευση εφορίες, μεταξύ αυτών και η Δ.Ο.Υ. Τρίπολης λόγω συγχώνευσης με αυτή της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες στις οποίες μεταφέρεται η καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητα των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται, δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό. Οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών που έληγαν τις δυο αυτές μέρες  παρατείνονται κατά μια εργάσιμη μέρα, δηλαδή μλεχρι την Τετάρτη 24/10.

Δεν πολιτεύεται

Την πρόθεσή του να μην διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Νότιας Κυνουρίας στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 γνωστοποίησε με επιστολή του ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαρνέρης. Πρόθεσή του είναι: « εκμεταλλευόμενος τις εξειδικευμένες γνώσεις μου και την εμπειρία μου αλλά και την οργανωτική και διεκπεραιωτική ικανότητά μου, να Σας υπηρετήσω, κατά την επόμενη δημοτική περίοδο, το ίδιο υπεύθυνα, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου – Εντεταλμένος Σύμβουλος των Ο.Τ.Α / Μετόχων της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε» – Μέλος του Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης ΄Ορους Πάρνωνα / Υγροβιότοπου Μουστού  και άμισθος «Ειδικός Συνεργάτης» της Εκτελεστικής Επιτροπής  – της Οικονομικής Επιτροπής  και των Συμβουλίων των Δημοτικών και των Τοπικών Κοινοτήτων».
Χαμογελάτε

Στο δικαστήριο ένας δικηγόρος υπερασπίζεται τον πελάτη του που έσπασε το κεφάλι κάποιου: Κύριοι Δικαστές, ο πελάτης μου δεν είχε την παραμικρή κακή πρόθεση. Απλούστατα θέλησε να σπάσει το μπαστούνι στο κεφάλι του μηνυτή. Έτυχε όμως το μπαστούνι να είναι πιο γερό και έτσι του έσπασε το κεφάλι, αυτό είναι όλο.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *