Με συντελεστή 28% η φορολόγηση Α.Ε., ΕΠΕ, ελεύθερων επαγγελματιών

Nέα σενάρια με αναδρομική ισχύ στην κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών – Φρένο στη συλλογή αποδείξεων
Με συντελεστή 28% θα φορολογηθούν επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ) και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2013, σύμφωνα με τα νέα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, ενώ αποφασίστηκε η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών πλην εκείνων που σχετίζονται με την υγεία. Επίσης τα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν τη μείωση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τους ανάπηρους κατά 50% και την πλήρη κατάργησή του για τις οικογένειες με παιδιά. Ταυτόχρονα καταργείται και η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο:

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2013 με συντελεστή 28%. Τα παλαιότερα σενάρια έκαναν λόγο αρχικά για συντελεστή 35% και μετά για μία κλίμακα με τρία φορολογικά κλιμάκια. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε έναν μοναδικό συντελεστή 28%.

Για τους ανωτέρω καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Ταυτόχρονα εξετάζεται να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν όλα τα προνόμια που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Δηλαδή θα εκπίπτουν οι επισφάλειες, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων. Επίσης θα εκπίπτουν στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισοδήμα τα ασφάλιστρα προς τα ταμεία τους.

Από τις αλλαγές αυτές θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Οι ανωτέρω θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους. Από τις αλλαγές που σχεδιάζονται, ελεύθεροι επαγγεματίες, ατομικές επιχειρήσεις και ομόρρυθμες εταιρείες θα επιβαρυνθούν σημαντικά και θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα:

1. Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο ύψους 500 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο φόρος θα φθάσει τα 2.800 ευρώ.

2. Αλλος επαγγελματίας με εισοδήματα 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 8.820 ευρώ. Με το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους ο φόρος θα εκτιναχθεί στα 11.200 ευρώ.

3. Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο ύψους 2.420 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο φόρος θα φθάσει τα 5.600 ευρώ.

Ανώνυμες εταιρείες

Το νέο σενάριο προβλέπει τη φορολόγησή τους με συντελεστή 28% και εξάντληση της φορολογικής υποχρεώσης.

Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν στην εφορία. Στην περίπτωση που προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος επιβαρύνονται οι μέτοχοι με φόρο 25%, αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση στο 42,5%. Ωστόσο, εξαιτίας αυτής της επιβαρυντικής πολιτικής αρκετές επιχειρήσεις δημιούργησαν θυγατρικές στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα σε χώρες με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Ακολουθώντας αυτήν την πολιτική κατάφερναν να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση.

Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της φορολογικού συστήματος, εξετάζει την αύξηση του συντελεστή στο 28% και την εξάντληση της φορολογικής υποχρεώσης, ακόμα και εάν γίνει διανομή μερίσματος. Στη λύση αυτή προσανατολίζεται το υπουργείο προκειμένου να αμβλύνει τις επιβαρύνσεις από τη φορολόγηση των μερισμάτων και να περιορίσει τη μετανάστευση αρκετών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι

Η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος όπως φαίνεται θα διατηρηθεί (7 φορολογικά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ) με μικρές όμως αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές. Επίσης θα διατηρηθεί και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Εξετάζεται ο ανώτατος συντελεστής να επιβληθεί σε ποσά αρκετά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ. Για τις οικογένειες με παιδιά καταργούνται τα αφορολόγητα όρια, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Επίσης, καταργούνται οι εκπτώσεις δαπανών και όπως όλα δείχνουν με αναδρομική ισχύ. Σήμερα από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου εκπίπτει το 10% των δαπανών από τον τελικό φόρο για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφής. Από τις παραπάνω φοροαπαλλαγές θα διατηρηθούν μόνο οι εκπτώσεις που αφορούν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Σχετικά με τους αναπήρους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη μείωση του πρόσθετου αφορολογήτου που σήμερα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωσή του στα 1.000 ευρώ.

Του Προκοπη Χατζηνικολαου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_19/10/2012_499050

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *