Το ΙΚΑ προχώρησε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων 470 οφειλετών

Κατασχέσεις σε 470 μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ προχώρησε το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο μέσα στον Ιούλιο του 2011. Η συνολική οφειλή φθάνει τα 1,95 δισ. ευρώ και αφορά ενεργές και μη επιχειρήσεις. Υπό την απειλή της κατάσχεσης 135 οφειλέτες εντάχθηκαν στην ρύθμιση των οφειλών τους ύψους 474 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην είσπραξη του συνόλου των οφειλών προς το ταμείο, θέτοντας σε εφαρμογή του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.

«Από το Σεπτέμβριο θα ενταθούν οι προσπάθειές μας έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που οφείλουν να ενταχθούν στην ρύθμιση των οφειλών τους», τονίζει ο διοικητής κ. Ρ. Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι εφόσον προχωρήσει η ρύθμιση θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις «για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2012».

Καμία από τις εταιρείες που έχουν οφειλές δεν πρόκειται να εξαιρεθεί, ενώ στόχος της διοίκησης του ταμείου είναι η οριστική διευθέτηση του συνόλου των οφειλών προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, με την αξιοποίηση των εξής δύο δυνατοτήτων: πρώτον, της πάγιας ρύθμισης των 36 ή 48 δόσεων, και δεύτερον, την εφαρμογή του ειδικού διακανονισμού με τη μηνιαία καταβολή επιπλέον του 20% των τρεχουσών εισφορών.

Η συνολικές οφειλές προς το Ίδρυμα φθάνουν τα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ το ΙΚΑ έχει υπολογίσει ότι 3,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις που «βρίσκονται εν ζωή» και μπορούν αν ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Μέχρι την Τρίτη 9 Αυγούστου 2011 υποβλήθηκαν συνολικά 10.827 αιτήσεις ενεργών επιχειρήσεων για την υπαγωγή τους στο διακανονισμό των οφειλών τους, με την επιπλέον καταβολή 20% επί των τρεχουσών εισφορών τους. Η ρύθμιση αφορά το ποσό των 373 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη το ΙΚΑ εισέπραξε 33 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, κατά τον μήνα Ιούλιο εισπράχθηκαν τρέχουσες εισφορές ύψους 985 εκατ. ευρώ (αυξημένες κατά 7,8% σε σχέση με το μήνα Ιούνιο), καθώς και καθυστερούμενες οφειλές 60,5 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 6,24% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *